Hej,

När kommer en glaskrossdetektor till sin rätt?

Har man öppningsbara fönster borde en magnetkontakt vara fösta valet.
Man kan krossa rutan men det känns vettigare att ha en RIR istället för en glaskrossdetektor i ett rum med ett fönster,
 
Helt rätt tänkt. Men för snabbt larm kan GK var bra.
 
Jag har ett suterränghus vilket gör att rätt många fönster kan nås från markplan med något inte allt för högt att stå på.
I tre rum finns det mera än ett fönster som går att öppna. Avståndet mellan dessa fönster är ca 3-5 meter. Här skulle man kanske kunna koppla magnetkontakterna till samma ingång men flertalet är singelfönster i varje rum.
Inkluderar man dörrar i huset samt fristående garage/förråd behövs 17st magnetkontakter.

Rökdetektor i varje rum som man kan sova i ger 5st detektorer samt 4st för garage/förråd och övriga huset som behöver täckas in.
Finns väl ingen detektor som kan sitta på en kallvind men med tanke på all el, ventilation och köksfläkten som sitter där hade det inte varit fel att ha en där också.

PIR vid varje ingång samt i de rum som de troligen bryter sig in i ger 12st detektorer.

Utan eventuella glaskrossdetektorer medför detta att minst 38st ingångar behövs.

Ska man täcka de fönster som är lättast att nå utan stege och full exponering mot grannar behövs 10st glaskrossdetektorer.
Ränkar man in kommande inglasade terass med en magnetkontakt och en glaskrossdetektor är man nu uppe i 50st ingångar.

Använder man Siemens SPC med 8 ingångar på varje kort behövs 6st expansionskort var av minst en PSU.

Att använda för många detektorer för med sig extra kostander som ibland inte kan motiveras även om man har täckt in alla möjliga händelser.

Hur skall man resonera för att optimera systemet map säkerhet och kostnad?
 
Om det är en vanlig villa med normalt innehåll, alltså inga tavlor värde minst 0,5-1 miljon/styck så används larmet dels lite som avskräckning dels pyttelite skrämma & påkalla uppmärksamhet vid utlöst larm och dels som "förhindra följdskador".

Det är sällan det sätts magnetkontakter på öppningsbara fönster, ännu mer sällan det monteras glaskrossdetektorer.

Vi har enplan med källare 100+100 kvm. Tre sovrum, badrum, entré, vardagsrum & kök uppe, magnetkontakter på ytterdörr & altandörr, två PIR (täcker huvudvägarna), rökdetektorer i sovrummen, kombidetektor (rök & värme) över trappan, ska montera en rökdetektor i vardagsrummet.
Nere har vi fem huvudrum som bildar utseendet av ett X (gillestuga, förråd, trappa, kontor (ska bli sovrum), tvättstuga) plus några smårum & korridor, där har vi två PIR (täcker huvudvägarna), tre rökdetektorer (i tre av hörnrummen), en kombidetektor i fjärde hörnrummet (tvättstuga), magnetkontakt på dörren mellan källare och garage. Det vidbyggda garaget har två magnetkontakter (gångdörr & port).
 
Jag tänker sätta magnetkontakter på bottenvåningens öppningsbara fönster framför allt för upptäcka ifall nåt är öppet när man larmar på.

Glaskrossensor känns lite överflödigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.