personstarthumb-up

Gjuta liten platta till markstativ..

8k läst  7 svar

 1. D
  Medlem Nivå 5
  Jag skall skaffa mig en luftvärmepump (ca40kg) jag har tänkt att ha den på ett markstativ. Till det tänkte jag gjuta en liten platta på 100cmX50cm. Hur skall jag gå tillväga?
  Marken där jag tänkt gjuta är jord/lerjord, och ca 10 cm från husvägg.
  Jag har tänkt att gräva ca 20cm ner, lägga singel i botten, på singelet lägger jag lecablock, på lecablocken lägger jag sedan en ram av trä 100cmX50cm, ca 10cm hög, och gjuter i den.
  Målet är att det skall bli en platta där pumpen kan stå stabilt på sitt markstativ.

  Hur låter det här? Jag har aldrig gjort detta förut så därför vet jag inte hur jag skall göra.

  Kan jag använda mig bara av grovbetong?
  Kan jag gjuta när det är så kallt som det är nu? Kommer gjuta i helgen, bor i Göteborg.
  Hur mkt singel behövs? Hur mkt tror ni jag behöver, var kan man köpa så små mängder?
  Skall betongen täckas efter gjutning för att hålla sig fuktig?
  Hur länge tar det för att det skall härda?
  Behövs armeringsjärn?
  Hur mycket betong behövs?
   
 2. Tyresö
  Bannad Nivå 9

  Betongpumpare

  Om du pga lerjorden (lerjord = problem vid tjällossning) vill vara på säkra sidan och slippa sättningar och frystryckning under ifrån, så gräver du ner (minst 1 m) 2 st gjutrör (papprör 15 cm diam.) - ett i vardera kortända till formen.
  Beroende på om du vill ha färdig betongyta ovan mark eller ljämns med marken, reglerar du med hur mycket du gräver ur för betongplattan.

  Om vi utgår från att du vill ha färdig betongyta ljämns med marken, så gräver du ur 20 cm för betongplattan. Fyller på med 10 cm 8-16 kross och ljämns med kross-bäddens yta ska gjutrörens höjd vara. Lägg i en 10 cm hög gjutform/träram, som du riktar in med vattenpass. Lägg ett 6 mm armeringsnät (eller bygg själv ett nät) på 50 mm markdistansklossar, i gjutformen. peta sen ner 2 st 10 mm (alt.3 st 6 mm) armeringspinnar i varje gjutrör, och dom 40 cm som sticker upp ovanför armeringsmattan, viker du 90 grader och najar fast i armeringsmattan. Sen häller du i betong i gjutformen så gjutrören fylls och tills plattan blir 10 cm tjock. Ljämna till ytan, så den blir slät.

  Hela den gjutna konstruktionen ska vara en betongplatta, fastgjuten i 2 betongpelare som är nere i marken, och under plattan ska det ligga 10 cm 8-16 kross.

  Betongen köper du i färdiga säckar och blandar själv i en 20 L rulle (hink). Betongen ska innehålla 0 - 8 sten (står på säcken). För att ytan på betongplattan (liggande utomhuskonstruktion) ska se hyfsat fin ut även efter 5 år, så tillsätt 3 - 4 dl standardcement/betongsäck, vilket ökar k-värdet och tätheten i betongplattan (minskar risk för alger och mossa). Är det - grader när du gjuter, använd ljummet vatten (20 - 25 grader) till betongblandningen.

  När betongen är så stabil, så att du inte kan trycka ner ett finger i den, då täcker du ytan med plast och ser till att ytan är blöt i 10 dagar. Skaffa mer information på www.betongbanken.com .

  Mängderna är 50 L betong och 50 L 8-16 kross. Om du åker till ett grustag och fyller 3 hinkar 8-16 kross, så har jag svårt att tänka mej att dom tar betalt för det. Betongsäckarna köper du på ett byggvaruhus.

  Du kan höfta och göra din betongplatta, lite som du vill. Men om du vill ha en konstruktion som 100% klarar tjäle i lerjord, utan sättningar, så finns det väldigt få genvägar att välja.
   
 3. D
  Medlem Nivå 5
  Tackar för ett kanonsvar!!! Det hjälpte mig! En fråga till är bara hur många betonsäckar är 50 liter?
   
 4. H
  Medlem · Nivå 9
  Sjukt bra svar av Tyresö, blir en riktigt bra platta om du följer det.

  25 kg torrbruk ger 13 liter färdig betong är den generella regeln, alltså blir det fyra säckar (kolla så att det verkligen är 25 kilo i säckarna, vissa tillverkare har endast 20 kg).

  Men jag tror att Tyresö kanske missade att räkna med gjutrören också. Om jag räknat rätt så går det 14 liter per rör och 50 liter för plattan, alltså 78 liter totalt eller precis 6 säckar.
   
  Redigerat 20 okt 2010 17:46
 5. Tyresö
  Bannad Nivå 9

  Betongpumpare

  Ja, pinsamt att jag missade mängda på rören! Till min ursäkt, så är jag inte van att räkna på så små jobb - där man ska pressicera ända ner på litern betong.

  Lycka till med gjutningen!
   
 6. Tyresö
  Bannad Nivå 9

  Betongpumpare

  Det finns även en annan väl beprövad metod om man inte vill använda betongpelare, utan bara gjuta en platta i lerjord.

  Luftvärmepumpen väger ca: 40 kg, betongplattan (0,5 m2) väger ca: 115 kg, 8-16 krossbädden väger ca: 90 kg = totalt: 245 kg. Gräv ur 245 kg lerjord och mät volymen i hålet. Översätt volymen i volymvikten på frigolit. Gräv ur frigolitens vikt - ersätt med mer frigolit - gräv, tills det du grävt ur väger lika mycket som markbelastningen blir på det som ska ner i hålet. Summan på markbelastningen blir då 0 kg och då räknas marken som obelastad mark och klara tjälen utan problem.

  Ett litet tips bara, om du äger för mycket frigolit och tycker om att gräva.....
   
 7. D
  Medlem Nivå 5
  Tackar för det tipset också Tyresö, men det blir det första med gjutrören:)
  Jag tänkte bara höra om det är fel att använda sig av grovbetong i rören och botten av plattan och sedan avsluta med en påse finbetong i slutet så det blir en finare och slätare ovandel?
  Eller "skär" sig dessa på något sätt kanske?
   
 8. Tyresö
  Bannad Nivå 9

  Betongpumpare

  Skillnaden på grov och finbetong är storleken på stenen! Använd vilken sort du vill, dom "skär" sej inte.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: