Byggahus.se

Gjuta in golvbrunn i två omgångar?

 1. Janus82
  Medlem · Nivå 10
  Jag håller (fortfarande) på att renovera mitt badrum och just nu har jag fått inte ångest för hur jag ska installera golvbrunnen.
  I botten av mitt badrum har jag ett betongbjälklag och jag har därför planerat att först gjuta upp med EPS-cement för att därefter lägga golvvärme och sedan låta hantverkare ordna fall och liknande med flytspackel. Detta innebär att golvbrunnen kommer att vara delvis ingjuten av EPS-cement och delvis av flytspackel. Totalt kommer flytspacklet att vara ca 25mm tjockt närmast golvbrunnen.
  Är detta en ok lösning?

  Jag har valt en av Purus brunnar och deras monteringsanvisningar är inte så tydliga kring ingjutning så jag blir lite orolig för att det är dumt att gjuta in den i två omgångar.
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Tror att det är helt OK. Men kolla för säkerhets skull anvisningarna hos EPS också. Där finns en del rätt detaljerad information.
   
 3. anders07
  Medlem · Nivå 16
  Jag skulle inte lita på att EPS räcker för att hålla fast den utan skulle fästa den enligt "reglerna" för träbjälklag...
   
 4. Janus82
  Medlem · Nivå 10
  Hurdå? Ska jag regla upp en ram runt brunnen för att få fast en monteringsplatta?

  Jag kanske ska förtydliga att jag kommer att lägga en liten kaka av vanlig grovbetong under brunnen för att få upp den i rätt nivå innan jag gjuter på med EPS så den borde ju inte sjunka neråt. Men monteringsanvisningarna utgår som sagt endast från att man gjuter in brunnen i samband med gjutning av hela plattan vid ett nybygge så de är inte till någon hjälp. Jag mailade också Purus alldeles nyss för att se vad de säger men jag har inga stora förhoppningar om att de svarar.
   
 5. anders07
  Medlem · Nivå 16
  Gjut upp en lite större kaka annars med vanlig betong runt brunnen så ska det räcka. EPS är inte så hårt och du vill inte att brunnen ska kunna röra på sig eftersom det då spräcker tätskiktet!

  Man brukar ju även fästa med stålband i träkonstruktion så det var det jag tänkte på, inte att bygga med reglar... :)
   
 6. nino
  Medlem · Nivå 20
  kolla på youtube så ser du hur det ska göras, Fagerdala EPS cement har en video om just det här.
  Tror man lägger 20mm (25 i ditt fall då) läkt på bjälkarna och fäster därefter brunnen i dom, gjuter EPS och efter det tar man bort läkten, då ligger brunnen i rätt höjd
   
 7. Janus82
  Medlem · Nivå 10
  Tack.
  Nu har jag visserligen betongbjälklag så jag har inga reglar att fästa brunnen i men förutom det så blir ju min konstruktion identisk med den på Youtube. Så om jag lägger en kaka grovbetong i botten för att fixera brunnen i höjdled så borde det ju till och med bli ännu lite stabilare än att enbart fästa brunnen i EPS.

  1,5 timme efter att frågan är ställd så har man fått glasklara svar med videoinstruktioner, frågan är om Purus själva ens har hunnit läst frågan som jag mailade dem strax innan jag starade den här tråden. :)
   
 8. T
  Medlem · Nivå 14
  Som sagt, räcker med en liten kaka grovbetong som man ställer brunnen på/i för att stabilisera upp den och fyll sedan ut omkring med EPS och lämna två cm kvar som du kan flyta upp till flänsen på brunnen. För övrigt blir brunnen riktigt stum i EPS.
   
 9. nino
  Medlem · Nivå 20
 10. P
  Medlem Nivå 1
  Inga problem att gjuta in den i EPS och flyta 25mm runt. Det blir stumt så det räcker!