Byggahus.se

Gardena Sileno 500 eller 750?

 1. S
  Medlem · Uppland · 33 inlägg

  Slaxhman

  Medlem
  Står i valet och kvalet mellan Sileno 500 eller 750. Skiljer "bara" 2000kr mellan modellerna, och generellt så brukar lite kraftigare varianter prestera bättre, även om man det enligt spec torde räcka med en mindre modell.

  Min tomt är 849 kvm, men stort hus, altaner, stenläggningar och X antal rabatter gör att jag får gräsytan till ca 300 kvm. Vilket gör att jag torde klara mig med en Sileno 500. .

  Har dock en rätt risig gräsmatta, ffa. är den rätt ojämn och gropig över stora partier. (jobbar för att jämna ut det)

  750 har fyra hjul, 500 bara tre hjul - är de lika bra på att hantera ojämna underlag?

  Är det några skillnader mellan modellerna, förutom batteritiden, gällande ex kraft, förmåga att prestera när det är blött, byggkvalitet osv?

  Tänker mig att en 750 kommer behöva jobba lite mindre = färre timmar robot på gräsmattan, lite mindre slitage.

  Men är helt novis på robotgräsklipparområdet, så alla erfarenheter tas tacksamt emot =)
   
 2. E
  Medlem · Skåne · 9 388 inlägg

  etompau

  Medlem
  Klippaggregat och drivmotorer är så vitt jag vet identiska.
  Klipparnas kapacitet differentieras av deras program och genom hur mycket vilotid den måste ha varje dygn, ej av framdrivningshastigheten.
   
 3. M
  Medlem · Halland · 1 510 inlägg

  Markarbetaren

  Medlem
  Jag hade nog valt en så passande modell för m2 som möjligt. Ingenjörerna har ju räknat ut vad som är passande för respektive yta. Att välja en för stor maskin är nog pengar i sjön. Gräsmattan mår ju bättre av att klippas oftare och lite i taget, än mer sällan och mer på stråna. Den naturliga gödslingen som stråna ger blir lättare för maskar att bryta ned om stråna är kortare och klipps mer ofta. Jämför med om du varit på semester nån vecka eller två och dragit över mattan med en vanlig klippare, det blir långa strängar som ligger och ruttnar.
   
 4. Flanken
  Medlem · 1 inlägg

  Flanken

  Medlem
  En relevant skillnad är ju klippbredden, 16 cm på 500 och 22 cm på 750. Jag har samma storlek på gräsmattan som TS (dvs runt 300 kvm), men med en såpass liten prisskillnad känns ju 750 som ett givet val? Den har även larm, vilket 500 saknar.

  Vad säger ni erfarna - 6 cm extra klippbredd och larm, är det värt 1500 extra? :)
   
 5. S
  Medlem · Uppland · 33 inlägg

  Slaxhman

  Medlem

  Jo, det var så jag tänkte. Sen kom solen, barnen vaknade till liv och verkligheten ramlade över mig dvs att vi konstant har massa grejer på gräsmattan Är det inte bollar, sätts det upp en badmintonnät, spelas kubb eller vad det nu kan vara. Så det blev en batteridriven motorklippare (Makita) istället och jag får återvända till robotspåret om några år.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.