Byggahus.se

Gammal linoleummatta

 1. S
  Medlem · 1 inlägg

  skibro

  Medlem
  Hejsan! Vi har börjat att byta golv i vår lägenhet men hittat ett extra golv under laminatet. Har hört att ibland är det golv/lim med asbest kvar och har ingen erfarenhet med detta. Vad tror ni enligt bilderna, ser det ut som ett golv med asbest? Jag vet om analyserna men vore bra att bli av med det så snart som möjligt utan att ha det öppet i lägenheten för dagar. Tack!
   
 2. P
  Självbyggare · 56 inlägg

  postkontrollen

  Självbyggare
  Ingen regel utan undantag men asbestlim brukar vara svart och golvmattor med asbest brukar ha små små fibrer som far omkring när mattan rivs sönder. Det bästa är att testa både matta och lim. Går att hitta firmor som testar för en hyfsat billig penning om du inte behöver ha analysen gjord på en dag.
   
 3. B
  Medlem · Stockholms län · 25 112 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  För att veta säkert så är det analys som behövs och om du inte vill vänta på analysresultatet får du väl göra som om det är asbest någonstans, dvs. plasta in rummet, byta kläder i en luftsluss, ha munskydd med tillräckligt skydd, slänga allt i dubbla plastsäckar eller vad din återvinningscentral har för krav, våttorka allt efteråt två gånger osv.
   
 4. J
  Besserwisser · 10 inlägg

  Jnatanator

  Besserwisser
  Det ljusgröna hårdare materialet som sitter fastlimmat under mattan är så kallat "asbestplatta",innehåller 9 av 10 gånger asbest oftast också i limmet tillhörande plattan.
  Limmet till linoleummattan är omöjligt att säga såvida du inte vet att det är satt efter 1982.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.