Byggahus.se

"Fuktnojja" vid isolering..

 1. Y
  Renoverare · 12 inlägg

  Yoomooo23

  Renoverare
  Hej!

  Håller på och totalrenoverar mitt och min mammas hus från 50-talet. Har tagit ut väggarna, ska isolera upp till nock, finns öppen spis. Men! Huset har varit isolerat med spån innan, nu kommer det bli 95mm 37 lambda skivor. Antar att den är isolerad med spån under vilket jag tänkte låta ligga kvar, mina två frågor..

  1: Är det möjligt att ha spån i golvet och ull i väggarna? Ska jag dra plasten längs golvet så gott det går eller kan fukten komma igenom spånet underifrån och upp och orsaka mögel..?

  2: Jag tänkte bygga väggar runt entrédörrens betongtrappas platta för att ha en förbränningstoalett på, dock får det vänta till nästa år så hade tänkt att sätta igen väggen nu tillfälligt , MEN panelen ska väl vara en bit upp från marken, är det risk för att det kan komma väta in i väggen utifrån plattan..? Går det att bygga ett tillfälligt tak ovanför plattan som skydd? Bifogar bild!

  Hemskt tacksam för svar!
   
 2. Y
  Renoverare · 12 inlägg

  Yoomooo23

  Renoverare
  (Panelen ligger ju längs plattan på bilderna, men skillnaden är ju att spånet fungerar på ett helt annat sätt, har ju inte funnits den luftspalt som nu tillkommer mellan panelen och vindskyddsfolien..)
   
 3. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 815 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Ingen plast i er konstruktion , kommer inte hjälpa.
   
 4. Y
  Renoverare · 12 inlägg

  Yoomooo23

  Renoverare
  Okej? Du eller någon annan får jättegärna utveckla det svaret, plast måste man väl alltid ha om man inte väljer att isolera med sågspån..? Skulle jag aldrig ha rört något så att huset bara är att riva nu? (Eller smacka tillbaka väggarna igen och fylla på spånet?). Går det inte att öppna till nock ö.h.t när det är spån från början?
   
 5. H
  Verktygstokig · Värmland · 2 042 inlägg

  Hallerudsbo

  Verktygstokig
  Ska väl ha ångbroms om du ska ha något
   
 6. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Går väl att öppna till nock , bara tänka hur huset är stabiliserat med takstolarna som håller väggarna på plats , en del äldre hus fodrar takstolar för det
   
 7. D
  Besserwisser · E · 17 950 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  De flesta som är mot plast verkar inte förstå hur fukten rör sig. Det är inget problem att använda plast.
   
 8. H
  Medlem · Österbotten · 6 586 inlägg

  heimlaga

  Medlem
  Bergull och glasull kan inte transportra kondensfukt och kan därför inte torka ut. Därför är man tvungen att använda plast på insidan av uppvärmda byggnader och försöka få det så tätt man kan. Trots vissa åtföljande smärre problem.
  Spån och alla cellullosabaserade och linbaserade isoleringar kan transportera fukt och då är det ingen fara fastän insidan inte är helt tät. Då använder man ångbroms.

  Det handlar helt enkelt om olika material med olika materialegenskaper.
   
 9. D
  Besserwisser · E · 17 950 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Det där är rent stuntsnack. Även mineralull torkar. Skillnaden är att mineralull inte kan absorbera fukten. Vilket medför att den får fuktnivåer där möglet trivs med väldigt små mängder vatten. Men det finns ingen fördel med att undvika plast bara för att isoleringen kan absorbera mer fukt.
   
 10. H
  Medlem · Österbotten · 6 586 inlägg

  heimlaga

  Medlem
  Ja det finns fördelar.
  I synnerhet i sommarstugor som inte är uppvärmda året runt kan plasten bli ett uttorkningshinder.
  I äldre hus som saknar maskinell luftkonditionering och där det är omöjligt att åstadkomma en tät fuktspärr är det en fördel att hela fuktbelastningen inte leds till de punkterna där plasten glipar.
   
 11. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 932 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Fast det där med att hela fuktbelastningen leds till gliporna stämmer inte riktigt.

  Blir fukt instängd av plast blir det naturligtvis svårt att torka ur i det området, därför kan det ibland vara olämpligt med plast på vissa ställen.
   
  • Laddar…
 12. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 815 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Är det sommarhus eller åretrunt? Om året runt och ni vill ha plast ska hela huset plastas annars ska det andas , glöm inte se över ventilationen samtidigt.
   
 13. D
  Besserwisser · E · 17 950 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Vad bygger du det på? Har man övertryck i huset så kan man koncentrera fuktbelastningen till springor om man har tätt i övrigt. Det gäller även om man använder en ångbroms. Men i ett sådant läge kommer man att pressa ut fuktbi väggarna oavsett. Det ska inte vara övertryck inne. En byggnad som största delen av tiden står utan guktbrlastning kan klara sig utan fuktspärr. Men när man bygger vet man sällan hur användningen kommer att vara under byggnadens livslängd.
   
 14. Z
  Husägare · saxnäs · 469 inlägg

  zsimpey

  Husägare
  Kallställs ångbroms. Varmt året runt plast. Men plasta överallt. Annars kan du få en förhöjd fuktbelastning i dom områderna utan. Undertryck I huset ska eftersträvas.
   
 15. S
  Medlem · Västernorrland · 6 784 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Fast i slutändan kan man inte veta förrän efteråt vad som är lämpligt och inte. Alla hus är olika och det skulle krävas mycket omfattande mätningar i ett hus för att veta säkert hur man ska göra. I gamla hus är det ju rent generellt bäst att använda samma isoleringstyp som innan och sen bara ångbroms. Då behöver man ju inte "oroa" sig.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.