Fritidshus till permanent boende

423 läst  4 svar

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Hej

  Vi håller på kikar på ett hus för att bo permanent i, detta har varit ett fritidshus som nuvarande ägare har helrenoverat.

  Golv, 200mm isolering

  Tak, Sågspån

  Väggar ser ut så här utifrån och in: Stockpanel, icke difftät papp, 3/4" råspont, luftspalt 20mm, 2" råspont, difftät papp, 3/4" råspont, masonit. Men nu är det även tilläggsisolerat med 45mm och ny panel på.


  Är det nog isolerat för åretruntbruk eller är det undermåligt? Då både fasaden och ytskikten invändigt är nya känns det inte som ett alternativ att riva upp och isolera mer, då får vi nog kika vidare efter annat hus.
   
 2. A
  Medlem · Nivå 17
  Har det varit uppvärmt på vintern i nuläget? Hur stort är huset? Det är mycket mindre isolering än på ett nytt hus. Men det finns många permanent bebodda hus med dålig isolering. Frågan är inte om det går att värma utan vad det kostar att värma. Och det beror på mer än väggarnas uppbyggnad.
   
 3. B
  Medlem Nivå 1
  Jag är osäker, nuvarande ägare har inte det. De har endast köpt för att renovera och sälja vidare.. Finns öppenspis och ny luft/luft värmepump.
  Ja det är klart att det går att värma upp, men frågan är om det är så pass undermåligt att man borde tänka om. Tanken med köpet är att få ned dagens fasta kostnader (hög hyra) så vi kan samla ihop en budget för "drömhuset i framtiden"
   
 4. A
  Medlem · Nivå 17
  200 mm i golvet är helt ok. Du skriver inte hur mycket sågspån det är i taket. Men om det är en krypvind så går det att tilläggsisolera taket ganska enkelt. Totalt runt decimetern trä i väggarna plus 45 mm glasfiber borde inte vara orimligt mycket läckage igenom.

  I vilket skick är fönster och dörrar? Om dörrar och fönster har dåliga tätningslister och inte är ordentligt drevade runt karmarna kan det läcka ut mycket värme där. Det är i så fall enkelt och billigt att åtgärda, men det tar lite tid.

  Hur stort är huset? Är det ett litet hus blir det inte ruinerande att värma även om det är dåligt isolerat. Utifrån det du skriver kan man gissa att det inte är orimligt att bo där och att man med små åtgärder kan minska värmeläckaget en del. Men om det är en gammal sommarstuga som inte varit uppvärmd på vintern så blir det givetvis lite av en chansning. Men det är det alltid att köpa hus.
   
 5. B
  Medlem Nivå 1
  Huset är litet, 70kvm
  Öppen planlösning med två fungerande eldstäder och ny värmepump.
  Spånet på vinden är tänkt att byta mot lösull. Suga ut och spruta in nytt.
  Allt annat i huset är totalrenoverat. Det är bara tjockleken i väggarna vi funderar på.

  Tack för svar :)
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: