Byggahus.se

Frånluft på vinden?

 1. D
  Medlem Nivå 6
  På nedrevåningen har vi tilluft i 2 sovrum och 1 i vardagsrum/matsal. Frånluft sker via paxfläkt i badrummet och köksfläkten. Men på övrevåningen finns ett sovrum samt en kallvind. I sovrummet har vi 1 tilluft men hur löser man frånluft där?
   
 2. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Varfrö inte via frånluftfläktarna i badrum och kök?
   
 3. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Att det sitter till-/friskluftsventil på övervåningen ger inte automatiskt tilluft, anledningen är termodynamiken, varm luft stiger.

  Att tro att frånluftsfläktarna nere i badrummet och köket kommer skapa tillräckligt stort undertryck i huset så att luften på övervåningen sugs ner till markplanet fungerar inte om det är någon typ av tilluft på markplanet.

  För att luften på övervåningen ska kunna komma ner till markplanet så gäller det att det är högre tryck på övervåningen än på markplan, det är väldigt svårt att få till det om det bara är mekanisk frånluft, det behövs mekanisk till- & frånluft för att få ner luft från övervåningen till markplan.

  Friskluftsintagen på övervåningen bör sitta under fönster och frånluftsventil/fläkt så nära taket som möjligt. På så sätt så är det störst chans att friskluftsintagen verkligen blir tilluft.
   
 4. D
  Medlem Nivå 6
  Va fan.... Jaha.. Tilluftsventilen sitter paralellt med fönstrets övre kant. Lågt till tak där uppe. Känns ju aningen märkligt att lägga till och från på samma vägg med 1,5 meters mellanrum? Va fan ska vi göra då...
   
 5. D
  Medlem Nivå 6
  Ja alltså... Jo så trodde jag att de kunde fungera, men dessvärre är de 3 dörrar där emellan. Av dessa måste 1 dörr jämt vara stängd pga djur.. Men tänkte man kunde fräsa ur tröskeln så luften ändå flödade men nu verkar de ju som att de ändå inte fungerar...
   
 6. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Vad är det för djur?
  Det kanske går att lämna en tvåcentimetersspringa med en hasp på dörrarna som en början.
   
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 20
  Du kan sätta en ventil i kallvinden och sedan därifrån in till sovrummet?
   
 8. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Nu var det ju frånluft som behövdes, som jag förstod det.
  Och att skicka ut varm, fuktig luft på kallvinden är väl inte så lämpligt?
  Där kommer den att kylas ner och fukten kan ställa till otrevligheter...
   
 9. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 20
  Jag tänkte det som tilluft/självdrag men såklart är det en dum ide om man inte kan säkerställa flödet. Är kanske bättre att ta upp en till ventil i sovrummet och sätta en fläkt där