Byggahus.se

Från exekutiv auktion till lantlig idyll?

 1. Smelly
  Renoverare Nivå 7
  Nej, då, jag har en bra liten traktorväg precis bredvid tomten där man kan stå ett gäng till :) och förresten så var det inte gräsmatta hela vägen utan grusgång... bara lite dåligt underhållen.
   
 2. K
  Medlem Nivå 6
  Jag tror Tokslut menade möjligheten att köra från grusgången och ut på gräsmattan!
  Fantastiskt fina rabatter och vad kul att du gör dem i 20-talsstil. Det är sånt jag går och drömmer om också, men aldrig får tummen ur. Har på sin höjd petat ner några påskliljelökar...
   
 3. Anjo06
  Medlem Nivå 1
  Behöver du fönsterbågar till din punschveranda? Förra ägaren bytte ut fönstren på mitt hus men sparade bågarna en del har fortfarande det handblåsta glaset kvar. Dock bara standard fönster med två spröjs
   
 4. Smelly
  Renoverare Nivå 7
  Åh, det säger du nu! Jag har åkt land och rike runt för att hitta fönster som passar men nu har jag faktiskt fått ihop det jag behöver, det kommer i ett senare inlägg :) tackar för omtanken.
   
  • Laddar…
 5. Tokslut
  Medlem Nivå 12
  Precis så menade jag
   
  • Laddar…
 6. Tokslut
  Medlem Nivå 12
  Gräs är "fuktigt", och fukt vill man inte ha stigande upp i bilen. Jag har inte doktorerat i ämnet, killgissar väl mer :oops:
   
  • Laddar…
 7. Anjo06
  Medlem Nivå 1
  Sorry :rolleyes::oops:
   
 8. bax
  Medlem Nivå 10
  Jag gör ett inlägg för att följa tråden.
   
 9. R
  Lösvirkesbyggare · Nivå 12
  Annars går det lika bra att trycka på ”bevaka” knappen efter sista inlägget. :cool:
   
 10. bax
  Medlem Nivå 10
  Alla vägar leder till Rom ;)
   
  • Laddar…
 11. nimhed
  Medlem · Nivå 11
  Bättre att göra som bax om man samtidigt vill ge TS en påminnelse att uppdatera :D
   
 12. Smelly
  Renoverare Nivå 7
  Det var ju ett sanningens ord!

  Jag känner mig påmind och ska se vad jag har gjort sedan sist :D återkommer inom kort!
   
 13. S
  Medlem Nivå 1
  Du har helt rätt. Vi har gräs på vår "uppfart" och vår bil som var helt rostfri, är nu jätterostig under... :surprised: Så fast det är fint, ska man nog inte ha det så, iaf inte om man är rädd om bilen... :(
   
  • Laddar…
 14. S
  Medlem Nivå 2
  Jag målade ett uthusfönster (för de som är i västsverige , museibanan anten och ett av förnsterna på uthuset där) men jag tror färgen jag tog var Ottosons köpenhamn-gröna så den är lite mörkare än deras kromoxidgröna.

  Ta i trä men fönstret har varit utsatt för väder och vind i vad är det fyra år nu och ännu inget bekymmer med färg eller kittning (mitt första lite mer långdragna fönsterjobb - 20 rutor .)
   
 15. Smelly
  Renoverare Nivå 7
  Hej alla glada följare och nytillkomna läsare! Skammen som infinner sig när jag inser att jag inte uppdaterat sedan tantrabatten i våras och grusgången som påbörjades.

  Jag får väl inleda med att berätta hur det gick för grusgången då, det är ändå ganska nyss klart. Det var nämligen som så att det är tänkt att det ska dras in fiber i min lantliga idyll och då måste det grävas ner en slang som fibern kan komma in i. Själva fiberbolaget erbjöd grävning för 1500... dyrt tänkte jag, det fixar jag ju själv. Men efter att ha börjat smårensa i grusgången och dessutom flyttat några kantstenar för att nya robotgräsklipparen skulle få det lite lättare insåg jag att den där grävningen kanske inte var så dum ändå.

  Pratade lite med grävarna och avslöjade mina planer på grusgång, varpå jag fick ett spontant och bra prisförslag. "när vi ändå har maskinerna här" Nä men precis!

  -Har du stenmjöl?
  - Nä men det kan jag nog få tag på.
  -Annars tar vi med det också
  -Ja men det är bra kör på det då, men jag kan lägga ut det själv sen.
  - Nja, det är väldigt jobbigt att gräva i, bättre vi gör det när vi ändå har maskinerna här.
  -Ja men kör på det då.

  Sen dagen efter när jag kom hem på lunchen hade huset totalförvandlats. Detta var verkligen ett lyft:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190904_094232.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190904_094759.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190905_133700.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1567683194203.jpg


  Jättefina kanter, packat stenmjöl jämnt och fint och huset fick ett jättelyft, tänk ändå vad mycket en sån uppfräschning kan göra.

  Nu håller jag på att leta efter grus (och pengar till det) Men stenmjölet som ligger och är packat är nog egentligen tillräckligt, gruset så småningom är mer estetiskt så därför tänker jag vänta till jag hittar rätt... visste ni att det finns så många sorters grus, ärtsingel, gårdssingel, naturgrus, och sedan olika färger på det. För mig är det viktigt att det är runt så man kan gå på det och att det finns "fina stenar" som min dotter kan samla på.

  Nu blev ju detta mer ett inlägg om någonting som någon annan har gjort, här har jag ju inte gjort så mycket själv så jag tänker att ni ska få lite mer nu när jag varit så frånvarande. Nämligen trapphuset och hallen uppe.

  Att tapetsera ett trapphus... Jag vet inte, Mönsterpassa 3,5m våder från en stege som bara går att ställa på två olika sätt.... jag bestämde mig nog ganska tidigt för att måla trapphuset och till mångas fasa och förtvivlan blev det vitt... Ja det är lite tråkigt, men den hysteriska tapeten (mizo från boråstapeter) i hallen nere var fullt tillräcklig för att någon annan färg skulle bli svår att välja.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1562869160143.jpg


  Dessutom tänkte jag att man kan lyfta fram det fina trappräcket om man inte har för mycket färg och mönster på väggarna, så jag började med själva lyftandet fram...
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190717_165146.jpg

  Att skrapa och måla ett trappräcke är väldigt pilligt och tidskrävande. Lite som när en maratonlöpare testar sin uthållighet testade jag mitt tålamod genom att skrapa räcket trärent och sedan måla det med linoljefärg, först två strykningar vit slipstrykning och sedan två strykningar ljusgrå snickeristrykning.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190727_222157.jpg

  Här är efter de första två strykningarna, man kan ändå se en klar förbättring. Till trappräcket ackompanjerades jag av sommarpratare, där Jonas Gardell, Fares Fares och Sissela Kyle blev favoriterna.

  Sedan var det golvets tur, och ni som läst fler av mina inlägg vet att jag aldrig någonsin mer i mitt liv tänker slipa ett fernissat trägolv.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190729_122457.jpg

  (Här är ett fernissat trägolv)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190729_213919.jpg

  Numera spärrmålat fernissat trägolv.

  När golvet var struket med oljefärg för att hindra fernissan från att komma upp så målades golvet i samma kulör som trappan och hallgolvet nere, en grå... jag ska kolla upp NCS koden. Och slutligen trappräcket i en ljusare grå, som blir samma som dörrarna i hallen nere och uppe. När man har olika toner av färg så kan man få bra matchningar genom att använda NCS koder och bara bryta ljusare istället för att hålla på och försöka matcha två "färdigbrutna" färger med ögat i färgbutiken. Som sagt jag kan återkomma med färgkoderna så blir det lättare att förklara.

  Resultatet så:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190730_181627.jpg


  Nu ser det ju väldigt märkligt ut på denna bilden men det är ljuset som ställer till det lite, golvet och trappan är altså i samma grå och trappräcket är i en ljusare grå nyans medan väggen bakom är vit.

  Nu i dagarna har jag gjort om mitt trappräcke till förodlingsplats för lite sticklingar som jag har planterat i loppiskaffekoppar och satt växtlampor över så de ska få lite fart över vintern. Det blev Ernstigt men ändå lite fint:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191003_211113.jpg


  Jag har fortfarande en hel del grejjer kvar att skriva om och hoppas att jag inte tagit slut på ert tålamod, jag återkommer med barnrummet, energibesparingar, kakelugnar, fönsterrenovering, solpaneler och sovrummet. Ha en fin höst.