Byggahus.se

Från exekutiv auktion till lantlig idyll?

 1. Smelly
  Renoverare Nivå 7
  Nu har jag bläddrat fram lite bilder på själva takrenoveringen och måleriet, och när jag sitter och tittar på det så tycker jag ändå att det blev en viss skillnad här är huset omålat och i bara underlagsduken
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMAG1809.jpg


  Sedan satte jag igång att skrapa eller rättare sagt borsta hela huset med stålborste, det gjorde jag i och för sig tidigare som tur var var det några varma dagar i mars som uppmuntrade till uteaktivitet. Det blev ganska stor skillnad när man fått bort den gamla färgen. Dessvärre var det ommålat med någonting annat än slamfärg så när jag skulle måla så småningom fick det bli Falu Vapens rödfärg som tydligen går att måla på det mesta och som ser ut som gammal falufärg.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMAG1815.jpg


  Det här med höjder har aldrig riktigt varit min starkaste sida, jag hade white knuckle syndrome ganska länge i början och på 4:e våningen på ställningen vid gaveln var det till och med mot slutet ganska svårt att stå utan att svajja:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMAG1867.jpg


  När framsidan var läktad gick jag fram och tillbaka för att se hur snickarna hade gjort och med hjälp av den glada kollegan lyckades vi faktiskt få till måtten och läkten mer eller mindre rakt och fint. Jag tycker det är någonting väldigt tillfredsställande att titta på ett nyläktat tak, symmetri och ordning och reda på något sätt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMAG1875.jpg

  En bra lärdom som jag fick var att när man får pannorna levererad med kranbil upp på taket så ska man ändå hålla lite koll på hur många pannor som går åt och hur man lägger dem, här kommer två bra exempel på hur det kan se ut när man hivar upp alla pannor på taket utan att över huvud taget reflektera över hur mycket man har beställt eller hur mycket som går åt. Syrliga kommentarer om det är givetvis välkommna ändå, jag borde ha tänkt lite längre.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMAG1888.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMAG1890.jpg

  En stor del av takläggningshelgen gick därför åt till att kånka ner de extra pallarna från taket, man kan ju tänka sig att det är lättare att bära ner än upp i allafall så man får väl glädjas åt det lilla, men vad svårt det är när det är så många buntar att man knappt kan gå på taket.

  Så småningom hade hur som haver takpannorna landat och i mörkret var jag ändå tvungen att ta en bild på konstverket:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMAG1901.jpg


  Som jag skrivit tidigare avslutades arbetet sent på måndagskvällen då min numera vän och då bara "snickarn" iförd pannlampa vid 22 tiden bockade till den sista vindskiveplåten för att få en snygg falsning på toppen:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMAG1899.jpg

  Och när allt var gjort och huset var färdigt kommer förstås den klassiska "efterbilden" notera att taket är så pass nytt att allt skräp som blir på tomten fortfarande ligger i drivor runt omkring.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190409_163307.jpg


  Taket ovanför entren kunde inte få några tegelpannor eftersom de byggde för mycket på höjden så då hade det inte gått att öppna fönstret på andra våningen. Där är det numera tegelröd falsad plåt. Och i nästa uppdatering som kommer så småningom tänker jag be om en diskussion kring förstukvisten där planen är glasveranda, ytterdörren och lite annat lull-lull.

  På återhörande.
   
 2. Tokslut
  Medlem Nivå 13
  Bra jobbat, ser skitsnyggt ut!
   
  • Laddar…
 3. Smelly
  Renoverare Nivå 7
  Jo det här med solpanelerna kommer att skjutas på framtiden en aning, min budget just nu är något ansträngd efter takbytet, för den skadeglade kan jag återkomma med en totalkostnad men jag vet i allafall att förra årets rot gick till råspont och panelarbete och årets rot är också slut... och då la jag teglet i stort sett själv.

  Men den uppmärksamme ser att jag satt stegen på framsidan vilket kanske går att ifrågasätta rent estetiskt, men anledningen är att jag vill ha hela baksidan helt ren och med möjlighet att sätta panelerna där i framtiden, öst-väst läget gör ju att jag kan sätta paneler på båda sidorna om jag vill, men baksidan kommer inte att synas alls från vägen. Även om jag håller med om att det kan se ganska trist ut med solpaneler på ett tegeltak.
   
  • Laddar…
 4. Joachim Johansson
  Medlem · Nivå 5
  Fantastiskt snyggt!
   
  • Laddar…
 5. jockeping
  Renoverare · Nivå 6
  Jävlar vad bra det blev! Jag är jätteglad att du valde tegel. Du ska vara mycket nöjd med din insats, och icka att förglömma dina snickare och nyfunna vänner =)
   
  • Laddar…
 6. C
  Medlem Nivå 4
  Super snyggt - bra jobbat!
   
 7. Ioo
  Medlem Nivå 1
  Jättesnyggt! Fantastiskt att ni hann med allt över helgen!
  Jag bytte mitt tak, det tog lite längre tid pga rutten råspont osv, men för att komma ner i kostnad för nytt taktegel så tvättade jag de pannorna som kom ner och var hela.Jag har ganska många takdelar så jag lade tillbaka gamla pannor på en del och nya på en annan.
  En iakttagelse är att de gamla VIttingepannorna är av bättre kvalitet än de nya, så om man har tiden och orken så är det inte så dumt att återvinna
   
 8. T
  Medlem · Nivå 12
  Så snyggt! Det blev ju tokbra med tegel. Vilken arbetsinsats att göra allt på en helg
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · Nivå 10
  Tokbra. :)
  Du vet att vi gillar dig när du fått över 40 ”gilla” på inlägg #256

  //AA
   
  • Laddar…
 10. C
  Medlem Nivå 2
  Så fint det blir!
   
  • Laddar…
 11. Ammmi
  Medlem Nivå 1
  Hatten av för dig!! Wow vilket jobb du gjort! Och att du gör det mesta själv med både barn och heltidsjobb!
  Vill också tillägga att jag tycker du ska ha en knopp på blindfronten
   
 12. Smelly
  Renoverare Nivå 7
  Oj, vilket intresse! Jag blir så glad och uppskattar alla fina ord och glada tillrop.

  Jag tänkte berätta om min ytterdörr som varit ett kul projekt. Det började med att jag tyckte hallen var väldigt mörk, inga fönster någonstans. I vintras gjorde det väl inte så mycket men när ljuset kom tillbaks och det ändå var becksvart i hallen så kändes det tråkigt. Att dörren dessutom var en vansinnigt tråkig 70-talsdörr i teakfaner gjorde inte saken bättre. Hallen på bottenvåningen har nästan blivit färdig och när golvet blivit mörkgrått och innerdörrarna ljusgrå (tack till tidigare tipsare i tråden) så kändes det extra relevant att få in lite ljus.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190502_144315.jpg

  Jag valde att spärrmåla den eländiga fernissan på hallgolvet eftersom jag efter min tidigare erfarenhet av att slipa fernissade trägolv bestämt mig för "aldrig mer" så ett lager oljefärg och sedan en golvfärg och det blev riktigt snyggt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190430_162408.jpg

  Även trappan fick samma behandling, och om ni undrar varför jag målat varannat trappsteg så är det för att toaletten är på övervåningen :D Nåväl, det var ju ytterdörren detta skulle handla om. Efter många veckors letande efter någon form av gammal spegeldörr med glas upptill dök en märklig dörr upp på blocket, på självaste påskafton satte jag mig i bilen och kajkade iväg de 20 milen till Falkenberg och lassade in en väldigt speciell dörr. Nej det är ingen spegeldörr men den fungerade ändå tidsmässigt då den är från tidigt 1900-tal.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190420_121641.jpg


  Visst den är smal som tusan också men jag tänker att man kan bära in möbler genom bakdörren om man nu skulle vilja ha fler så småningom.

  Innan dörrbytet såg ytterdörren och förstukvisten ut såhär:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190419_104859.jpg


  Och eftersom panelen kändes väldigt ful och jag fick en idé om att sätta ett vitt staket med lite tjusigare spjälor istället så fick panelen smaka på kofoten.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190419_164901.jpg

  När väl panelen var borta så kom jag på hur mycket jag skulle vilja ha en glasveranda där istället... men det kommer i ett senare inlägg.

  Jag hade ju sedan mitt takbyte fått ganska bra kontakt med en lokal snickare som med glädje dök upp en helg och vi hjälptes åt att sätta in dörren. "Ska du ha en innerdörr som ytterdörr" kommentaren gick mig ganska obemärkt förbi. Jag tänker att den är ju riktigt snygg och att den kommer att stå under tak, och får jag dessutom till en glasveranda så är den ju väl skyddad mot väder och vind. Snickarn protesterade inte nämnvärt och efter en stund var den fula gamla dörren borta och utlagd till försäljning.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190505_114347.jpg

  Vi fick regla upp lite eftersom den nya dörren var smalare men som tur var hade jag lite panel i rätt mått som hade suttit som takfot innan mitt takbyte.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190530_135739.jpg

  Så småningom var den nya dörren på plats och det ger ju en väldig massa fint ljus in i hallen. Dessvärre hade jag ingen nyckel till dörren och skulle åka en vecka till Grekland dagen efter dörrbytet. Men i samband med min golvmålning av hallen hade jag fått använda bakdörren och upptäckt att den stått olåst sedan i oktober så jag tänker att en vecka mer eller mindre kanske kvittar. (Nej, jag hade tänkt lösa det med någon form av hasp på insidan) Men efter någon timma kom min glade snickare tillbaks och hade med sig ett lås, han var bra mycket mer exalterad än jag över att han hittat ett lås som han trodde skulle passa och efter lite hackande i dörren hade vi faktiskt fått till en låsbar dörr med två nycklar. Ibland ska man ha lite flyt också. Så nu har jag en märklig innerdörr som ytterdörr och får in mycket ljus till min hall.

  Avslutningsvis så hade jag tänkt fråga er på forumet om panelen runt dörren under taket ska vara röd eller om man ska måla den vit, jag har åkt runt och tittat på förstukvistar och glasverandor hela våren och tycker det är ungefär 50/50 men igår beslöt jag mig ändå att prova att måla det vitt och eftersom jag blivit helt frälst av linoljefärg så kommer det inte gå att göra det ogjort. Dörren ska så småningom målas med kromoxidgrön linoljefärg 100, altså den gamla traditionella färgen som finns på många dörrar och fönster i gamla hus. Än så länge är den bara grundad men det handlar bara om dagar nu innan den är grön fin och färdig.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190602_161518.jpg


  Så ser det ut nu, men tänk er glasveranda och en grön dörr.

  Jag ska försöka ge er en uppdatering till snart om hur jag skapar en gammaldags trädgård som ska matcha den lantliga idyllen. Och också om hur jag dels hittade ett förråd som jag inte visste om och dels vad som fanns i det :)

  Jag är otroligt glad och överväldigad över alla kommentarer och reaktioner tack till er alla som följer mina tokerier.
   
 13. PellePeps
  Husägare Nivå 6
  Bra jobbat!

  En lite jobbig kommentar som kommer lite sent: dörren ser ut att sitta upp och ned i mina ögon. Funderade du på att sätta den på andra hållet?
   
 14. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Hurra för grön dörr!

  Är mycket förtjust i gröna och gula (guldockra som folk som kan fler än fyra färger säger) dörrar. Bra val!

  För övrigt röstar jag för vitt inne på verandan/förstubron. Särskilt med lite nättare panel än den vanliga ytterpanelen, såsom du verkar ha.

  Själv har jag också en ful 70-talare som ytterdörr på gården jämte vita och svarta på uthusen. Och en blå... Kanske borde skaffa en enhetlig eller i alla fall genomtänkt linje där.
   
 15. Larsa
  Medlem · Nivå 13
  Gillar dörren skarpt!
   
  • Laddar…