Byggahus.se

Fog till golv i våtutrymme?

 1. K
  Medlem · Västra Götalands län · 3 211 inlägg

  Kjell_G

  Medlem
  Det här är kanske en väldigt "dum" fråga: Har man en särskild fogmix till plattorna i ett våtutrymme, typ duschhörna?
  Fogmassan i väggar, ex kök är ju inte vattentät men inte heller så utsatt som på golv. Även om fogen ska "andas", är det inte en risk om det ständigt (beroende på hur ofta man duschar) kommer ner vatten i fogarna?

  Inför kommande husbygge: om man lägger klinkers i badrum på andra våningen, hur går man till väga då för att få ett heltätt golv? eller är det bättre att tänka duschkabin?

  /me
   
 2. J
  Medlem · 559 inlägg

  johan77

  Medlem

  Re: Fog till golv i våtutrymme?

  Fogen tätar inte helt mot vatten. För det finns ett tätskikt som ligger under plattorna. Man använder samma fogmassa i våta som i torra utrymmen.

  Duschkabin eller ej är lite av en smaksak. Personligen hade jag nog valt en sådan för ett badrum på en ovanvåning om det är ett trähus (de flesta moderna hus är trähus även om fasaden är putsad), eftersom husets rörelser gör att ett tätskikt kan ta stryk med åren. Tätskikt behövs dock oavsett om du har duschkabin eller ej så länge rummet har en golvbrunn. Men med en duschkabin har du full kontroll över vattnet.

   
 3. K
  Medlem · Västra Götalands län · 3 211 inlägg

  Kjell_G

  Medlem

  Re: Fog till golv i våtutrymme?

  OK, samma fog alltså. Antar att det inte ska tätas helt, typ silikon, för då hade väl nån redan uppfunnit det ;D

  Duschkabin känns väldigt säkert, även om det blir lite dyrare. Hur är det med fall till brunn, bör det finnas även om man har duschkabin?

  /me
   
 4. J
  Medlem · 559 inlägg

  johan77

  Medlem

  Re: Fog till golv i våtutrymme?


  Alla våtutrymmen ska ha ett svagt fall mot golvbrunnen (typ 1 cm / meter tror jag det är) men mer behöver du inte om du har en duschkabin. Detsamma gäller om du har ett badkar -- då behövs också ett svagt fall i hela badrummet.
   
 5. C
  Medlem · 9 117 inlägg

  Re: Fog till golv i våtutrymme?

  Mja, byggreglerna säger att golv i våtutrymme inte får ha bakfall, dvs. skall ha fall mot golvbrunn eller vara helt plant. BKR:s branschregler skärper detta och säger att fall på minst 1:100 (1:50 under badkar och kring golvavlopp) skall finnas i överallt där vattenbegjutning och/eller vattenspill kan förekomma. Oavsett om man har badkar, duschkabin eller duschar direkt på golvet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.