Följetong: Egenritat lösvirkeshus i 1.5 plan

11k läst  48 svar

Nästa tråd i Lösvirke & timmerhus
 1. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Tänkte göra en följetongstråd för vårat blivande fritidshus som vi precis ska börja bygga. Vi har styckat av en bit tomt från svärföräldrarnas fastighet som vi ska bygga på. Förhoppningarna hade varit att komma igång redan förra sommaren men förhandsbesked, avstyckningen, bygglov och avloppsansökan blev för mycket tidsmässigt fast vi tyckte att vi började i tid så första riktiga spaden i marken sattes väl tidigt denna vår.

  Huset har vi ritat själv (mest min sambo, jag har mest pekat och tyckt till), det blir ungefär 65 kvm byggyta och loft över halva huset. Lite inspiration har vi tagit från andra färdigbyggda hus i samma storlek kan vi erkänna men vi ville göra något eget. Vi kommer bygga helt i lösvirke och eftersom vi tidsmässigt inte har någon brådska så får det ta den tid det tar. Planen är väl att ha det väder-tätt till vintern åtminstone så vi kan vara där och arbeta även när det blir kallt och ruskigt ute.

  Det blir inget skrytbygge utan ett traditionellt falurött hus med vita knutar och Vittingetegel (huset ligger dessutom bara cirka 2 mil från Vittinge så just det känns extra roligt). Vi satsar på svenskproducerat i största möjligast mån det går och betalar gärna lite extra för kvalité och närproducerade beståndsdelarna. Ytterdörren är beställd från Källviksdörren utanför Heby och takstolarna levererades från Vinnersjö takstolar i Hedesunda.

  Lite bilder och ritningar:

  hus.JPG

  husplan.JPG
  hustak.JPG
   
  Redigerat 29 jun 07:38
 2. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Vad vi däremot hann göra i fjol var att fälla 14 träd modell större som stod på husets plats + närområde och producera lite ved i väntan på startbesked! I bakgrunden ses ladan som redan finns på fastigheten.

  DSC_1319.JPG

  Just nu håller vi på att färdigställa infiltrationen och gräva för plintar, återkommer senare med fler bilder när jag har tillgång till min egen dator där dessa finns :)
   
  Redigerat 29 jun 07:26
 3. Carro_D
  Medlem Nivå 5
  Så spännande! Kommet att följa tråden :)
   
 4. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 19
  Jag också, fint hus! :)
   
 5. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Det är ju inte bara ett hus som ska byggas, allting annat så som el, avlopp och vatten måste ordnas. Vi är lite otåliga och går och hoppas på att grannen som hjälper oss ska komma igång och gräva för plintarna, men istället har det i helgen blivit fix med avlopp. Avlopp och infiltrationsbädd färdigställdes och det får vi väl ändå vara nöjda med trots att vi hellre bygger på huset (men svårt att ha ett hus utan avlopp).

  Huset är i alla fall utmärkt och fårorna för plintraderna (3 st) är utmärkta så det är bara till att gräva när grannen har tid (han är bonde, så finns en hel del annat som behöver prioriteras framför oss).

  DSC_7495-1.JPG DSC_7645-1.JPG DSC_7735-1.JPG DSC_7874-1.JPG DSC_7897-1.JPG
   
  Redigerat 1 jul 22:33
 6. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Tomt som väntar på att grävas upp..

  DSC_7610-1.JPG
   
 7. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Nu har vi äntligen gått på semester och därmed kommit rejält vidare i bygget. Tomten är numera uppgrävt, 3 rännor där vi sedan ska gjuta 9 plintar i varje ränna. Vi hade initialt en tanke på att hinna gjuta alla plintar på 1 vecka efter grävning men markarbetet tog lite längre tid än beräknat så den planen kanske blir 1.5-2 veckor istället.

  En av väggarna till mittrännan havererade lite på grund av en gigantisk sten som vi var tvungna att gräva bort så det gjorde bland annat markarbetet lite mer tidskrävande. Efter grävningen så krattade vi och snyggade till botten i alla rännorna, tog bort stora stenar m.m. och sen paddade vi. Sen la vi markduk och på det grus och sedan paddning igen. Därefter (detta tog ungefär 2.5 dag) var det äntligen dags att komma igång med gjutningen på allvar...

  DSC_8004-1.JPG DSC_8042-1.JPG DSC_8056-1.JPG DSC_8115-1.JPG DSC_8176-1.JPG DSC_8204-1.JPG
   
 8. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Gjutning av plintarna är i gång nu, vi började i onsdags eftermiddag och har gjutit 18 socklar (av 27) samt 1 plint (av 27) så det är väl en stund kvar innan vi är färdiga. Vi har fått in bra snurr och har en bra metod för att gjuta många socklar efter varandra men tyvärr har vi inte satt samma snurr på plint-tillverkningen. Det blev bara en rackare idag men den behöver ju fixeras rätt rejält så vi har inte riktigt material för att fixera flera i taget men det kanske sätter sig imorgon eller på söndag när vi är färdiga med socklarna och kan fokusera helt på resten av plintarna.

  Socklarna gjuter vi i storlek 500x500x150 mm med ett armeringsnät i botten (40 mm från mark) och med två stycken 10 mm armeringsjärn på 2 meter som sticker rakt upp (och ska stå mitt i plinten alltså). Plintarna blir runt 2 meter (sockel på frostfritt) och har en diameter på 200.

  DSC_8218-1.JPG DSC_8221-1.JPG DSC_8223-1.JPG DSC_8225-1.JPG DSC_8258-1.JPG DSC_8293-1.JPG DSC_8297-1.JPG DSC_8300-1.JPG

  Vi har även mottagit leverans av fönster, takstolar, virke till stommen samt limträbalk till bärlina samt nock. Nu längtar vi bara tills plintarna är färdiga så vi äntligen kan börja snickra!
  DSC_8235-1.JPG

  Vi håller även på att få grävt för vatten, det finns en brunn på fastigheten redan så vi drar bara en egen slang. Hårt i marken och vi vill ner till frostfritt (1,70-1,80) så det tar sin tid att gräva men det gör en granne så vi kan fokusera på att gjuta plintar hela dagarna.
  DSC_8248-1.JPG
   
 9. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Vi har publik om dagarna också..
  DSC_8266-1.JPG
   
  • Laddar…
 10. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Dags för en uppdatering med vårat projekt, vi har nu kommit en bit på väg sedan jag sist skrev något här. Vi har gjutit färdigt alla 27 plintar, det tog 1.5 vecka från det att marken blev uppgrävd tills det att sista plinten stod på plats. Rätt tidskrävande men inte så konstigt när vi valde att blanda 300 säck á 20 kg betong med cementblandare och gör allting på egen hand bara 2 personer.

  Efter det började vi återfylla igen vilket blev lite knixigt med den stora maskinen vi har till låns. Det gick med lite möda och vånda, men eftersom massorna innehöll lite sten av olika storlek så fick vi återfylla rätt varsamt för att inte råka släppa ner stenar rätt på plintarna eller socklarna.
  DSC_8353-1.JPG DSC_8403-1.JPG DSC_8436-1.JPG DSC_8460-1.JPG DSC_8482-1.JPG

  Samtidigt som vi började återfylla så började vi även måla limträbalkarna till bärlinan.
  DSC_8499-1.JPG

  När återfyllningen var halvgjord så var det dags att lägga in vattenslangen på frostfritt djup och med rörisolering vägen upp till huset. Vi färdigställde även avloppet genom att göra inloppet inkl rensbrunn till brunnen som var det sista som återstod. Tog lite tid det här också så var rätt skönt att få gräva igen det sista hålet i marken för det här huset! Rätt så trött på jord nu och mer sugen på att äntligen få snickra lite!
  DSC_8408-1.JPG DSC_8492-1.JPG DSC_8547-1.JPG DSC_8560-1.JPG
   
  Redigerat 26 jul 23:27
 11. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Nu har vi i dag och igår fixat underlaget under huset, gjort rent och plant för att sedan lägga plast för att hålla bort fukten och växtligheten under huset. Sen ett lager 0-16 och därefter var det dags att lyfta på limträbalkarna på plintarna. Eftersom vi ägnade förmiddagen åt att mäta plinthöjden och lägga mellanlägg så la sig limträbalkarna i våg direkt vilket var skönt.
  DSC_8581-1.JPG DSC_8589-1.JPG DSC_8602-1.JPG DSC_8632-1.JPG
   
 12. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Veckans djurbild... grannkatten smyger förbi bygget titt som tätt, kanske känner hon igen husses maskiner som vi lånat eller så är hon bara lite kelsugen!
   
  • Laddar…
 13. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Nu har vi precis snickrat färdigt bjälklaget och ska till och börja med husets första vägg. Känns väldigt spännande att sakta men säkert se ett hus börja ta form. Äntligen!

  Tyvärr slåss vi lite med vädret och har fått pausa lite då och då på grund av kraftigt regn så det går väl inte jättefort men det är inte så mycket att göra åt. 1.5 vecka återstår av semestern och vi hoppas få till väggarna på den tiden men det kanske är för optimistiskt.
  DSC_8654-1.JPG DSC_8721-1.JPG DSC_8727-1.JPG DSC_8743-1.JPG
   
 14. useless
  Självbyggare · Nivå 17
  Bra att snickaren tar av sig stövlarna när han jobbar 'inomhus'. :)
   
 15. KarolinaOrnstedt
  Medlem Nivå 7
  Vill ju inte få in lera på ekparketten ;)
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: