Flytta fönster, stående plank

421 läst  7 svar

 1. T
  Medlem Nivå 2
  Hej! Ska nu flytta/byta ett fönster pga helrenovering, inkl köksbyte. Fönstret är i köket. Gamla fönstret hamnar en bra bit under bänkskiva och ovan hällen så det måste flyttas enligt bild. Huset är byggt på 40talet, två våningar, med stående plank och mexi-tegel.

  För att flytta fönstret.. vågar man kapa rakt av utan en ny överliggare? Det är ont om plats. Som alternativ kan jag skruva fast en lång regel(45x70) på insidan(ska isolera lite). Det gamla hålet ska fyllas med motsvarande plank.

  Det givna svaret är att det ska dimensioneras, överliggare ska dit osv men ser ni några andra alternativ?
   
 2. J
  Medlem · Nivå 21
  Inte som inte bygger inåt rummet.
   
 3. T
  Medlem Nivå 2
  Hur menar du då?
   
 4. J
  Medlem · Nivå 21
  Det går att göra en avväxling (balk + stolpar) som skruvas från insidan i plankstommen. Det är inget jag vill rekommendera, men eftersom du efterlyste alternativ.
   
 5. H
  Medlem · Nivå 17
  Jag ser inga problem i att fylla uigen gamla fönstret med fullånga stående plankor lika de gamla och såga upp och avväxla det nya fönstret enligt konstens alla regler. Det är bara vanligt träarbete.
   
 6. J
  Medlem · Nivå 8
  Säger som heimlaga, vanligt snickarjobb. Jag ser mer problem att få ihop fasaden med mexiteglet snyggt, om det nu ska vara mexitegel i fortsättningen också.....?
   
 7. T
  Medlem Nivå 2
  Tack för svaren! Jag kommer göra en variant av avväxling, jag är alltid nojjig när det kommer till bärande(?) delar och vill få lite kritisk granskning. Mexi-tegel ska det fortsatt vara, har köpt färgat mexibruk för att få det så osynligt som möjligt. Och murma-balkar.
   
 8. V
  Medlem Nivå 12
  Ett högt plattjärn på insidan som du borrar massa hål i och fäster över fönstret. Bygger minst inåt rummet.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: