Byggahus.se

Flytspackelfrågor

 1. Erik Lundin
  Medlem Nivå 1
  Tjena!

  Jag ska flytspackla hela min undervåning på ca 100m2. Idag ligger ett 28mm spontat furugolv. Jag vill att det ska bygga så lite som möjligt för att behålla takhöjden. Golvet i sig är ganska rakt med skillnader om +-2mm. Huset är byggt tidigt 1900-tal och ca 30m2 ska sedan få klinkergolv och resterande ca 70m2 ett nytt trägolv.

  För att kunna flytspackla så måste det ju givetvis vara tätt och frågan är vad man kan använda för att täta mellan golvplankorna osv? Ute efter något som man kan mer eller mindre tippa ut på golvet och svabba runt med då det skulle vara ett ganska stort jobb att täta med typ fogspruta. Några idéer?

  En annan sak jag funderar över är om det skulle funka att (efter tätning) flytspackla direkt på nuvarande underlag ca 30mm med golvvärmeslangar på 17mm samt troligen lite armeringsgaller? Måste man ha nått dött material typ gips i botten? Nått speciellt flytspackel man ska satsa på? Andra tips och råd?

  Tacksam för svar!
   
 2. mattias1jonsson
  Allvetare · Nivå 6
  Finns det någon isoleringen under golvet? Annars är det ingen idé att lägga golvvärme.
   
 3. Erik Lundin
  Medlem Nivå 1
  Tja, missade den infon, varmbonad och nydränerad samt isolerad källare med full takhöjd under.
   
 4. mattias1jonsson
  Allvetare · Nivå 6
  Följdfråga. Ligger det isolering i golvbjälklaget?
   
 5. Erik Lundin
  Medlem Nivå 1
  Ja.
   
 6. mattias1jonsson
  Allvetare · Nivå 6
  Spån, mineralull eller dylikt?
  Isf funkar det att flyta rakt på, golvnät och primer innan bara.
  Angående tätning, vet inte hur stora glipor. Borde vara rätt tätt om det är spontat. Men blanda lite grövre och tjockare flytspackel för att täta.
   
 7. Erik Lundin
  Medlem Nivå 1
  Delvis mineralull på nått ställe där det gjorts om något men mest spån, är nästan 30cm bjälklag med 5–7 cm betong mellan våningarna om det spelar nån roll. Du ger inget för att behöva typ golvgips i botten om man flyter tillräckling och har golvnät mao? Spelar typ av flytspackel nån roll? Någon nämnde fiberförstärkt?
   
 8. mattias1jonsson
  Allvetare · Nivå 6
  Är det spån så är det bortkastade pengar och tid att lägga golvvärme. Jag tycker du ska riva upp hela golvet och isolera och sedan lägga golvspånskivor som du flytar på. Om du vill ha golvvärme.
  Vad är anledningen till att du flytar om du inte ska ha golvvärmen?

  Golvgips behöver du inte ha. Golvnät, fiberförstärkt som du säger och ca 20mm ovanför slangarna skulle jag rekommendera.
   
 9. Erik Lundin
  Medlem Nivå 1
  Anledningen att jag flyter är för att det ska vara golvvärme på hela planet samt att jag då får ett stumt, rakt golv. Att det blir golvvärme är redan spikat, är bara intresderad av hur jag ska göra med mina förutsättningar.

  Varför är det ”bortkastad tid och pengar” om det är spån? Menar du att det inte blir effektivt och värmen försvinner nedåt?

  Rejält stort jobb och kostnad att riva allt, rikta, lägga golvspånskivor. Om jag skulle göra på det viset så skulle jag nog satsa på spårade golvspån och inte flyta tänker jag?
   
 10. mattias1jonsson
  Allvetare · Nivå 6
  Ja precis. Hade aldrig vågat lägga golvvärme med dom förutsättningarna rätt trist om man investerar den tiden och pengarna och inte får det resultatet man eftersträvar. Spån i bjälklag brukar också ofta innebära att det bara kanske ligger 50-70% av kapaciteten. Vet inte hur dina förutsättningar är dock.

  Värmen vill alltid ta lättaste vägen och där störst temperaturdifferans finns, isolering är väldigt viktigt vid golvvärme för att få värmen dit man vill.

  Finns många olika sätt att göra det på spårade golvspånskivor är ett.
   
 11. mattias1jonsson
  Allvetare · Nivå 6
  (Kan säkert funka helt okej, jag vill inte sabba din plan. Men om jag hade gjort det så hade jag rivit upp golvet så det är riktigt isolerat under)
   
 12. Erik Lundin
  Medlem Nivå 1
  Ok, jag förstår, tack för åsikter och svar.

  Det som får mig att fundera på att ändå köra så är att ett rum redan hade vattenburen golvvärme med samma förutsättningar vilket fungerade bra och blev varmt på golvet samt att jag kan leva med att x antal procent går nedåt eftersom jag har en källare under som också ska vara varm. Så länge värmen stannar i kåken så är det mao ok jag river den gamla fungerande delen för att få ihop allt grett på ett och samma ställe.

  det jag var mest fundersam över var just om flytspacklet klarar att ligga på ett ”levande” material så länge det är rätt tjocklek, variant av spackel samt primer och golvnät. Om jag har tolkat dig rätt så tror du inte att det kommer vara ett problem iaf?
   
 13. N
  Medlem Nivå 1
  Skippa flytspacklingen helt och lägg antingen spårad spån på ditt underlag med plåtar eller spårad frigolit för slangen. Att flytspackla 100kvm är inte en enkel grej att göra om du aldrig gjort det förut. En diff på +/- 2 mm som du skrev över hela golvet är bättre än du kommer få med spacklet.
   
 14. N
  Medlem Nivå 1
  https://golvvarmebutiken.se/Vattenb...-LcCLAwgmV6w2deqvF9Kty7gVFut7VlxoCvJIQAvD_BwE
   
 15. mattias1jonsson
  Allvetare · Nivå 6
  Nej det tror jag inte. Definitivt inte där du kommer ha trägolv, kritiska är ju klinkersen isf. Men ska va lugnt. Kan ju köra en golvgipsskiva med (men du ville inte att det skulle bygg för mycket) slipper du täta springorna med.