Byggahus.se

Fjärrstyrda elektroniska termostat 2017/18

 1. L
  Medlem · Nivå 10
  Hej,

  Finns flera trådar om detta redan, men ingen som verkar riktigt uppdaterad.

  Jag vill kunna fjärrstyra termostaten på vattenradiatorerna i tre intilliggande träbyggnadskroppar utgörande totalt sex lägenheter och några allmänna utrymmen (det gäller ett blivande mindre lägenhetshus som för närvarande står tomt, och där lägenheterna kommer att hyras ut periodvis, varför jag vill kunna gå ner till underhållsvärme i respektive lägenhet som tidvis inte är belagd)). I dag sitter det gamla slottsvred överallt, och huset värms uteslutande vattenburet med fjärrvärme (äldre panelradiatorer (enkel, dubbel och trippel beroende på placering) med tvårörssystem). Vattenburen golvvärme kommer sannolikt att ersätta radiatorerna i några av badrummen, men det blir ett 30-tal radiatorer kvar i drift (plus minus några beroende på slutliga planlösningar)

  Med fjärrstyra menar jag att jag vill kunna kontrollera dem via app var jag än befinner mig. Alltså räcker det inte med Bluetooth-funktion.

  Jag funderar på Danfoss living connect (bilden nedan), men ser att det finns flera konkurrerande producenter som säljs på t ex Conrad.se https://www.conrad.se/Radiatortermo...r_Drifttyp+(mekanisk/elektronisk)=Elektronisk

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  danfoss-living-connect-light-off.jpg


  Mina frågor till Forumet är (förlåt det något matteboksaktiga upplägget med nummer och små bokstäver nedan, men annars blir det lätt så rörigt, men du som är hygglig nog att svara behöver naturligtvis inte följa det:

  1. a) Hur lång batteritid har den här typen av fjärrstyrda termostat? Det kanske varierar lite beroende på hur kallt man har det, batteritillverkare och hur ofta de är inställda på att justera temperaturen, men på ett ungefär hur ofta kan man förvänta sig att de ska bytas? Jag har sett en uppgift om batteritid på upp till två år - men vad är "worst case scenario" - alltså hur snabbt kan de ta slut?
  b) Varnas man om förestående batteribyte via appen, eller är det enbart på respektive skärm lokalt?
  c) Skulle man kunna använda batterieliminator på någorlunda smidig sätt?

  2. Vilket märke ska man välja? Lutar som sagt åt Danfoss som känns ganska tryggt, men de kanske inte är bäst?

  3. a) Hur ska jag lösa kommunikationen mellan termostaten och mig när det gäller så många separata ytor? Jag läser att för ovanstående Danfoss living connect reglage krävs det en Danfoss Link CC panel (Z-wave-teknik) eller motsvarande (som Tahoma smart home box). Bäst att välja Danfoss egen låda då kanske?
  b) Ser att Danfoss har repeatrar som räcker 30 meter, och som man kan länka i kedja med upp till tre repeatrar per kedja. Mellan byggnaderna i fråga är det mindre än 30 meter, men tar ytterväggarna mycket av signalstyrkan (trästomme med ytterpanel)?
  c) Är det möjligt eller ens praktiskt att koppla ett 30-tal radiatorer utspridda över 6 lägenheter till en och samma styrpanel, och sen styra allt över nätet? Eller behövs det fler styrpaneler? Eller något helt annat system kanske?

  4. Huset har inte men kommer få bredbandsuttag i samtliga lägenheter, även om jag inte är hundra på om vi kommer låta fritt bredband via wifi ingå fritt i varje lägenhet, eller om varje hyresgäst själv får ordna det (har som sagt tänkt korttidsuthyrning - från några månader till några år i taget). Jag är novis på smarta hem-teknik och Z-wave så jag har inte klart för mig exakt vad som krävs för att få upp den trådlösa kommunikationen mellan radiatorerna, repeatrarna och styrpanelen, och hur jag ska lösa det om varje lägenhet har sitt eget internetabonnemang, var man sätter repeatrarna etc. Vore väldigt tacksam om någon klokare ville komma med bra tankar om det - gärna på pedagogiskt sätt :)

  5. Kan hyresgästerna vid behov på enkelt sätt själva manuellt justera sina termostat i respektive lägenhet? Alltså också den fullständigt otekniske?

  Säkert har jag glömt en massa, men stort tack på förhand :)
   
 2. L
  Medlem · Nivå 10
  Kan KNX vara vägen att gå här? Jag kan för lite om detta - kan individuella radiatortermostat styras via KNX?
   
 3. L
  Medlem · Nivå 10
  Kanske min fråga passar bättre på Värmepumpsforum?
   
 4. Ljus
  Husägare · Nivå 9
  Nja jag tror att värmepumpsforum har samma problem med grundfrågan som är ganska komplex. Läste den häromdagen och har funderat en hel del.
  Hade jag en klockren lösning så skulle du fått svar omgående.

  En liten reflektion.
  Måste styrningen ligga på nivå radiatortermostater?
  Kan man tänka sig att man istället styr en shuntgrupp per lägenhet. Tänker att den då styrs via en rumsgivare med börvärde och någon form av duc. Då borde det vara görligt att hitta ett befintligt system eller skapa funktionen själv.
  Tänker att de flesta styr och reglertillverkarna har dessa lösningar för större anläggningar men att det borde gå att skala ner.
  Tittar man på elradiatortillverkarna har ju så gott som alla premiumtillverkarna någon Wifi lösning med internetaccess och appstyrning.

  Som sagt, har inte lösningen men försöker tänka lite bredare:thinking:
   
 5. useless
  Självbyggare · Nivå 25
  Jag tror också att en motorshunt per lägenhet med någon form av fjärrstyrning är enklaste vägen framåt.
  I princip alla någorlunda moderna shuntstyrningar brukar ha en ingång för att aktivera t ex semester-/nattsänkning som kan användas tillsammans med en enkel fjärrströmbrytare.
   
 6. L
  Medlem · Nivå 10
  Hej - stort tack för ditt svar och dina tankar!

  Det gäller som sagt totalt sex lägenheter, varav två ännu inte är färdigbyggda. De befintliga består av två fyror med för närvarande nio radiatorer var, samt två tvåor med sex radiatorer var. Tillkommer dessutom trapphus med två radiatorer som en separat enhet (samt ett uppvärmt garage med en radiator). Det blir ju färre variabler om man styr varje lägenhet som en enda enhet vilket ju är positivt, men den precision man missar genom att inte kunna styra enskilda rum som kanske ligger bakom eventuellt ständigt stängda innerdörrar, är det ett problem eller helt enkelt försumbart och något som troligen kommer att regleras lokalt av respektive hyresgäst?
   
 7. L
  Medlem · Nivå 10
  Tack för ditt svar! Jag får kika vidare på fler produkter ... Finns det konsulter eller specialister man kan anlita som arkitekter på sådana här system? Alltså någon som mot ett timarvode kan rita upp vad som krävs med förslag på bästa tekniklösning?
   
 8. A
  Medlem · Nivå 7
  Vi har Danfoss Link på golvvärme och radiatorer. En kontroller kan styra upp till 50 enheter tror jag. Man kan överstyra temperatur direkt på termostaten, men schemaläggning (nattsäkning, säkning på arbetstid) sker via CC (styrpanlen) och app. Man kan också ställa max/min temp centralt om man vill undvika att någon ställer in för högt (dyrt). Man kan även skapa grupper om man har fler enheter i samma rum. Appen är mycket enkel och funkar även via internet, styrpanelen funkar bra men känns inte helt lika modern. Jag använder stort sett aldrig styrpanelen, den kommer flyttas in i ett skåp vid tillfälle, ser ingen anledning att ha den framme. Batteritiden på 2 år är inte hel fel, men de varnar i styrpanelen och termostaten i god tid.

  Danfoss har historisk varit bra på support till gamle produkter, det finns fortfarande delar till deras termostater från 70-talet så jag tror det är ett tillräckligt framtidssäkert val, men de koster ju mer också.
   
 9. L
  Medlem · Nivå 10
  Tack för gedigen information, det låter ju riktigt solitt!