Byggahus.se

Felaktig elinstallation

 1. T
  Medlem · 6 inlägg

  tondim

  Medlem
  Hej,

  Köpte nyligen ett hus från 1929 och gjorde en överlåtelsebesiktning. Tyvärr gjordes dock ingen elbesiktning och nu visar det sig att mer eller mindre all el i huset är felaktig/feldragen/ojordad (trots att själva kontakten är av jordad typ på flera ställen). Jag hade en elektriker här som sade att på en del ställen var det rent av olagligt att ha det kopplat så som det är nu.
  Att fixa allt, inkl. byte av elcentral, alla uttag, etc. skulle kosta 50,000:- och uppåt.
  Har man någon chans att hävda att detta är 'dolda fel' eller får man helt enkelt skylla sig själv för att man inte gjort en separat elbesiktning? Är det inte rimligt att anta att en jordad kontakt faktiskt är jordad eller måste man göra en elbesiktning för att säkerställa sådant?

  Tacksam för svar.


  T.
   
 2. B
  Bannad · 52 inlägg

  Beo

  Bannad

  Re: Felaktig elinstallation

  Du får skylla dig själv, Jordabalken lägger ett stort ansvar för dig som köpare att undersöka huset grundligt. Med tanke på att huset är från 1929 ligger det ett incitament för dig att göra en grundlig genomgång.
  Sorry... det blir bara att öppna plånboken :'(
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 043 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Felaktig elinstallation

  Jag skulle iofs försöka få ut en del av kostnaden från säljaren. Observera att möjligheterna troligen är begränsade, så driv det inte till domstol eller dra på er egna advokatkostnader. Men man kan ju alltid ställa ett krav.

  Då tror jag att det framförallt handlar om att skjuta in sig på kostnader (väl specificerat) för sådant som är direkt olagligt. Ex jordade uttag utan jordledare, och vad det mer kan vara. Eller på annat sätt dirtekt felaktigt utfört (fel även när det utfördes).

  Däremot så är det inte rimligt att hävda att det är fel att det finns ojordade uttag, för det fick man ha förr, och det finns ingen formell skyldighet att byta till jordat nu heller. Och det är heller inte rimligt att kräva ersättning för sådant som behöver bytas av ålderskäl, det får man förvänta sig i så gammalt hus.

  Om man har rimligt fog för antagandet att de olagliga sakerna har utförts som hempul av säljaren, eller under säljarens ägartid, så kan man ju ev. förstärka sina anspråk med att tala om ev. polisanmälan. Även detta tror jag att man bör låta stanna vid hot. Bevisbördan är tung och polisen lär lägga ned fallet ganska omgående.
   
 4. F
  Medlem · 252 inlägg

  Fogarbo

  Medlem

  Re: Felaktig elinstallation

  Din undersökningsplikt före köpet omöjliggör alla anspråk, då alla elektriska installationer är utomordentligt lätta att kolla-mäta före ett köp. Gjorde du inte detta före köpet får du nu stå ditt kast. Att elledningarna ligger i pappersisolerade kablar i ojordade järnrör är inte ens detta ett dolt fel, för så gjordes de äldsta elinstallationerna i början av 1900-talet, och dessa finns i tusentals innerstadshus i våra storstäder. Du har undersökningsplikten, och finner du i efterhand fel, är detta ditt ansvar

  Om säljaren är helt bakom flötet, så är naturligtvis allt möjligt, men jag skulle i alla fall inte ödsla krut på detta. Jag vet nämligen ingen som kunnat hävda dolda fel på elektriska installationer. Dessa kan alltid mätas och kontrolleras före ett köp.

  PS
  Elektriker är alltid livsfarliga i sådana här sammanhang. De ser (och tar gärna) chansen att skrämma upp sina kunder till att göra dyrbara, ofta onödiga ombyggnader, i alla äldre bostadshus. För eldragningar följer inte alls deras gängse standartd. Men har elen fungerat i 75 år, kan den fungera i 75 år till, även med pappersisolerade elkablar i järnrör. Så fort du börjar röra i detta får du räkna med att i princip riva alla tak och väggar med väldiga kostnader som följd. Men något dolt fel kan du aldrig åberopa.
   
 5. B
  Medlem · 5 828 inlägg

  Re: Felaktig elinstallation

  Anno 1929 installerades elektricitet i de allra flesta nya hus (och definitivt i alla befintliga) med utanpåliggande ledning. Du behöver inte alls riva hela huset för att dra nytt elsystem!

  Men jag instämmer i att man aldrig ska blint lita på första bästa entreprenör. Begär in offert från minst tre olika! Har du inte ett jättelikt kråkslott ska det inte alls behöva kosta 50 Kkr med nytt och genomtänkt elsystem.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.