Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Fel på tillbygge

 1. Elmo_Tim
  Medlem · 43 inlägg

  Elmo_Tim

  Medlem
  Hej!

  Jag har byggt ut mitt hus med ca 60kvm. Det är en betongplatta i grunden och dealen med hantverkaren var att ha golvvärme i denna.


  Nu är det så att han glömde bort det när betongen lades dit och ingen värme drogs in i nybygget. Från början sa han att rörmokaren hade sagt att det inte gick (pga värmepumpen) men när rörmokaren kommer undrar han varför vi inte dragit in rör för värmen. Alltså många lögner fram och tillbaka. Nu är det så att för att få in värme i nybygget behöver vi dra rör upp i köket. I gamla delen är det krypgrund och värmen kommer från en pump i källaren. Så rören behöver gå upp i köket vilket skadar vårt kök. Det blir ju dessutom ingen golvvärme utom element.

  Utom i badrummet för där är det inte möjligt att dra element eftersom att det inte tänks på från början. Dock är det el golvvärme där men det blir dyrare för oss i längden än om det skulle varit vattenburet som hela planen var från början.


  Det har gjorts många missar av det här företaget. Mycket har blivit omgjort men detta går inte göra om. Vi har blivit erbjudna en ersättning på 45 000 för den skadan. Sen är det lite trasiga dörrar och så som vi ska få ersättning för utöver det. Den summan uppgår till cirka 16000 dock har jag inte fått det godkänt än av hantverkaren. Min fråga är om det är en rimlig summa? Jag tycker att det känns väldigt lågt? Vad säger ni? I procent är 45000 ca 5% av av totalkostnaden.

  Jag skulle kunna lägga fram många saker som har gått fel men just nu behöver jag hjälp med den här frågan.

  Vad säger ni?
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 46 819 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Har du ett fastpris som du nu får sänkt, eller är 45000 ett skadestånd? Om det är en ren sänkning av priset, så motsvara det väl ungefär vad byggaren sparat på att ”glömma” golvvärme.
  Du skall ju för det första ha avdrag för det värmen skulle kostat. Därutöver ett skadestånd för felet.
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem · Stockholm · 2 513 inlägg

  Eld

  Medlem
  Det borde ju gå att lägga golvvärmen ovanpå plattan och flyta in den. Fast golvet hamnar några cm högre.
   
 4. Elmo_Tim
  Medlem · 43 inlägg

  Elmo_Tim

  Medlem
  Jag har ett fast pris även om vissa saker har förändras på vägen. Tyvärr har jag inget kontrakt vi kom på det en bit in i bygget att vi behövde det. För 5-6 veckor lovade han att det ska vara klart på måndag det är fortfarande inte klart.

  Han står ju för värmen ändå i nya delen även om det då blir helt fel på många sätt. Men då borde jag ändå ha för den uteblivna golvvärmen + skadestånd. Vilket isf skulle innebära 2000 per kvm 60000+ skadestånd 45000 + de övriga sakerna han ska ersätta. Är det så du tänker.
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 46 819 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Låter som en firma man skall undvika. Hoppas du lägger upp en referens senare.
   
 6. Elmo_Tim
  Medlem · 43 inlägg

  Elmo_Tim

  Medlem
  Jag har från början låg takhöjd eftersom det är en tillbyggnad till ett gammalt hus.
   
 7. Elmo_Tim
  Medlem · 43 inlägg

  Elmo_Tim

  Medlem
  Ja, kan man göra det här på forumet?
   
 8. Krille-72
  Medlem · 3 586 inlägg
  Varför skulle det vara omöjligt att få ner den glömda golvvärmen i plattan? Antingen så finns det bilmaskiner eller så går det att lägga på ett lågrörsystem och höja plattan en aning.

  Låter ju dessutom märkligt att rörmokaren undrar varför det inte dragits fram rör för värmen. Vem är det som normalt drar in rör för värme undrar ja?

  Sen pratar du om ytterligare problem. Vem är det som har projekterat egentligen och hur kommer det sig att din KA inte reagerat.

  I mina öron låter det som en stor soppa hela bygget.

  Det går inte att svara på om 45” är rimligt eller inte eftersom det inte går att förstå vad som är beställt. Centralen skulle väl ha suttit någonstans och värme skulle väl ha dragits fram till den från din nuvarande panna.
  Om jag nu ska försöka mig på en gissning så kommer du nu istället få radiatorer och ett avdrag på 45” kr. Då är det nog ganska rimligt.
   
 9. Elmo_Tim
  Medlem · 43 inlägg

  Elmo_Tim

  Medlem
  Du har helt rätt att det är en soppa. Det är byggjobbaren som har ansvar och rörmokaren har inte fått frågan om värmen i tillbygget. Ja det ska gå från en central. men rören kommer upp i köket och vi blir utan golvvärme.

  Nu är jag dum med vad är KA? kontroll ansvarig från kommunen? Han har inte sagt ett smack.
   
 10. Krille-72
  Medlem · 3 586 inlägg
  Menar du att du fått startbesked för en 60m2 tillbyggnad utan att ha presenterat en kontrollansvarig för kommunen?
  Jag trodde faktiskt att man alltid måste ha det idag på större tillbyggnader i ALLA kommuner.

  Här kan du läsa vad en kontrollansvarig är för något.
  https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/kontrollansvarig/

  Lite mer info:
  https://www.boverket.se/globalasset...kontrollansvarig-for-att-bygga-eller-riva.pdf

  När man gör den här typen av projekt så tar man fram en kontrollplan. En KA har då till uppgift att kontrollera så att planen följs. En punkt i planen på ditt bygge skulle ha varit att golvvärmen provtrycks och kontrolleras innan gjutning.
   
  • Laddar…
 11. Krille-72
  Medlem · 3 586 inlägg
  Hur långt är bygget kommet?
   
 12. Elmo_Tim
  Medlem · 43 inlägg

  Elmo_Tim

  Medlem
  Vi har en kontroll ansvarig på kommunen. Jag kan inte svara för hur Vida han är informerad om golvvärmen. Han har varit på plats och påpekade då några andra saker som är åtgärdat.
   
 13. Elmo_Tim
  Medlem · 43 inlägg

  Elmo_Tim

  Medlem

  Det börjar närma sig klart. Det här felet uppdagades när rörmokaren kom för att sätta badrummet och byggaren sa var elementen skulle vara medans han inte kunde förstå att han inte blev inkopplad tidigare.
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 46 819 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  En kontrollansvsrig är inte en tjänsteman på kommunen. Det är (oftast) en byggkonsult som du måste anlita. Normalt så får man inte startbesked från kommunen förrän en KA redovisats.
   
 15. Krille-72
  Medlem · 3 586 inlägg
  Du får läsa länkarna jag skickade. Har aldrig hört talas om en kommun som har egna anställda kontrollansvariga. Låter i mina öron som du inte har någon Ka.

  En KA anlitas av dig. En Ka har tillsammans med byggherren=Du som första uppgift att ta fram en kontrollplan och se till att den följs.

  Här hittar du certifierade Ka i Sverige.

  https://www.boverket.se/sv/om-boverket/tjanster/hitta-certifierade/
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.