Byggahus.se

Fel i två helt nya badrum - vill ha era råd!

 1. J
  Medlem · 10 inlägg

  Jeppe Jeep

  Medlem
  Vi anlitade en totalentreprenör för att renovera ett hus som vi köpt och renoverat för att sälja vidare. Vi var noga med att el och vatten skulle genomföras av behöriga och certifierade firmor. Entreprenören anlitade en VVS underleverantör som är medlem i BKR och certifierad i Säkert vatten för att skapa ett badrum och renovera ett - totalt två rum.

  Både jag och min fru har tidigare haft hus där rörgenomföringar för vatten och radiatorer gått genom golvet och där detta fått anmärkning i besiktning. Vi betonade därför tydligt för entreprenören att de måste kolla och följa branschreglerna från Säker Vatten. Svaret var att de självklart hade koll.

  Nu är arbetet utfört, huset ska säljas och vi tog in en besiktningsman. Nedslag på båda badrummen! Ett pga rörgenomföring för vattenrör i golv och det andra pga rörgenomföring för radiator i golv. Arbetet var väldigt omfattande. Det badrummet med vattenrör genom golvet byggdes helt nytt och i det med radiatorrören bilades hela golvet upp och rörstammarna samt radiator byttes. Det hade alltså inte varit svårt att leda in något av dessa rör i väggen istället. Nu är båda färdigställda, tätade och kaklade.

  Vi kontaktade VVS firman som skickade oss ett utdrag från Säker Vatten som ”bevisade” att de gjort rätt. Fast det utdraget gäller pannrum, och inte badrum vilket vi noterade och svarade dem. Därefter har det varit tyst. Vår totalentreprenör slår ifrån sig och tycker att detta är en fråga mellan oss och VVS firman (deras underleverantör). Vi har begärt att få se kvalitetsintygen för att läsa vad de gjort och vem som faktiskt utfört arbetet men det har vi ännu inte fått. Nu vill vår entreprenör ha slutbetalning oavsett detta, och de är väldigt oförskämda i sin kontakt med oss.

  Hur går vi bäst vidare? Prisavdrag, och i så fall hur mycket är rimligt? Eller ska de åtgärda felen - är det ens rimligt att riva ner två nykaklade badrum och hur fungerar det med tätskikt osv?

  Vad är era råd???
   
 2. N
  Hobbysnickare · Jönköping · 157 inlägg

  Nyblivenhusägare123

  Hobbysnickare
  Be dom göra om och göra rätt innan slutbetalning ? Alt ta in en besiktningenman
  ( gissar på den andra besiktningen var på hela huset? ) om den var bara på badrummet så skulle jag nog gå mot Arn och inte betala något mer utan bestrida resten tills dess att det är gjort på rätt sett om dom inte lyckas komma med nån förklaring till varför det är som det är.
   
 3. B
  Medlem · Stockholms län · 21 968 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Har ni något avtal med VVS-firman?
  Om inte så är det totalentreprenören som är ansvarig mot er och den ni ska ha kontakt med.

  Eller menar du att en del av betalningen ska gå direkt till VVS-firman?
   
 4. J
  Medlem · 10 inlägg

  Jeppe Jeep

  Medlem
  Nej, vi har inget avtal med VVS-firman och inga betalningsåtaganden direkt mot dem. VVS firman är underleverantör till vår leverantör som helt själva tagit in dem.
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · 240 inlägg

  Mawe85

  Medlem
  Vad ni än gör så betala inte förens det är löst. De kan inte skicka fakturan till Kronofogden om en tvist föreligger. Skulle de ta det till tingsrätten så förlorar de pga deras åtagande inte är komplett. Det är totalentreprenören som anlitat VVS firman, inte ni.
   
 6. D
  Besserwisser · E · 16 889 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Frågan är om man kan se det som ett fel att avvika från rekommendationer för nybyggen vid renoveringar. Det är många gånger bättre att inte ändra i gamla installationer.
   
 7. J
  Medlem · 10 inlägg

  Jeppe Jeep

  Medlem
  Grejen är – inga gamla installationer finns kvar. Samtliga rör, värme etc. byttes och är alltså nyinstallerade. Ett av badrummen byggdes dessutom i en yta som inte tidigare var våtrum.
   
 8. D
  Besserwisser · E · 16 889 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Då är det ju svårt att motivera avvikelser.
   
 9. G
  Lösvirkesbyggare · Domsjö · 3 347 inlägg

  Gabbe1

  Lösvirkesbyggare
  Då är det er totalentreprenör som har ansvaret, de kan i sin tur sparka på sin underleverantör, men det är inget som ni ska behöva bry er om. Ni har endast en enda avtalspart.
   
 10. B
  Medlem · Stockholms län · 21 968 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Och även om avvikelser hade gått att motivera ska väl varje avvikelse godkännas av beställaren i förväg.
   
 11. S
  Medlem · Värmland · 219 inlägg

  salkin85

  Medlem
  Betala ingenting. Be dem göra och göra rätt..
   
 12. Krille-72
  Medlem · 3 486 inlägg
  Suck! Tråd nr 2 på bara några dagar med samma problem.
  Använd besiktningsprotokollet och reklamera till er totalentreprenör. Låt din Te sköta kommunikationen med rör och plattfirman eller om det nu var samma firma. Ni har, som jag förstår det, inga avtal direkt med rör/plattfirman.
  Självklart ska du inget betala i detta läge.

  Nej inga rörgenomföringar förutom avlopp får komma upp någonstans i golvet i ett badrum idag. Företaget har en skyldighet att utföra alla arbeten fackmannamässigt. Idag finns en dom mellan ett försäkringsbolag och en Rörfirma som INTE var med i branschorganisationen Säker vatten att reglerna i Säker vatten är att se som fackmannamässiga. Därför skall säker vatten följas vare sig man är certifierad eller inte.

  För några år sedan så kunde man byggs en liten låda kring vattenrör som kom upp ur golv om det var utanför våtzon 1. (1 meter från badkarskant eller utsida dusch). Den möjligheten är borttagen och HELA golvet är våtzon 1.

  Prisavdrag? Självklart är det kanske att alternativ. Frågan är hur kommande köpare resonerar. Inte speciellt roligt att köpa ett hus med den här typen av brister i 2 nya badrum.

  Har ni fått Våtrumsintyg från Bkr och intyg från Säker vatten på utförda arbeten? Vad står det egentligen i dom?

  Det är fullkomligt omöjligt i mitt tycke att först en seriös rörmokare ska lyckas missa detta och sedan när efterkommande plattsättare kommer så missar han också flera rör upp ur golvet.

  Riktigt tråkigt att se dessa historier upprepa sig gång efter gång.
   
  Redigerat 30 aug 15:11
 13. Krille-72
  Medlem · 3 486 inlägg
  Du har helt rätt. Avvikelsen ska inte bara godkännas av beställaren. Om beställaren är en konsument skall dessutom företaget kunna visa att man förklarat och att mottagaren förstått vad avvikelsen innebär i praktiken. Dvs att ansvaret för avvikelsen övergår från entreprenören till beställaren. Dessutom är risken stor att man inte får en krona av sitt försäkringsbolag om skadeorsaken beror på avvikelsen. Ganska naturligt eftersom utan avvikelse så hade man reklamerat en skada till entreprenören de närmaste 10 åren.
   
 14. J
  Medlem · 10 inlägg

  Jeppe Jeep

  Medlem
  Suck. Kan de dra ut på arbetet i all evighet, eller kan vi kräva ersättning för de merkostnader fördröjningen medför alt. om det passerar någon rimlig bortre tidsgräns? Jag vill ju säkerställa att de kastar sig över och åtgärdar det så skyndsamt som bara möjligt.
   
 15. S
  Medlem · östergötland · 688 inlägg

  swirve

  Medlem
  Håll i pengarna!! Helst i så mycket som möjligt eftersom att avhjälpa felen kostar troligen som två nya badrum... Be de göra om, kommunicera bara med TE, och betala inget förrän besiktningsman ger intyg om att säker vatten är uppfylld. Om ni ska sälja huset och får anmärkning i besiktning så skulle jag som köpare dra av kostnaden motsvarande två nya badrum.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.