Byggahus.se

Fattar ingenting?? Vid val av VP

 1. S
  Medlem · 28 inlägg

  skruttgumman

  Medlem
  Ska bygga ett nytt hus i Västmanland.
  Huset är 1,5plans på ca.170m2 och det ska ligga golvvärme på nedreplan och vi hade tänkt att ha vatten radiatorer på övre.
  Undrar nu vad man ska ha för typ av värmepanna?
  Har kollat på en IVT495 Twin, men efter att ha kollat lite här på forumet så verkar det inte som om den (räcker till/är så bra).

  Finns det någon här som har lite förslag om vad man ska välja?

  Som rubriken säger så fattar jag inte ett dugg längre. (trodde att 495:an var "jätte" bra)
   
 2. C
  Medlem · 5 694 inlägg

  CarMan

  Medlem

  Re: Fattar ingenting?? Vid val av VP

  frånluftsvärmepumpen är viserligen än värmepump. men dens primera uppgift är att sköta husets ventelation & via den utvinna lite billligara varmvatten. sen så klar den att värme huset iblend, men det är istrotsett enbart elpatronen som värmer huset.

  Jag brukar rekomendera jordvärme om man bygger nytt, för den går att dimensionera så den klarar att värme hela huset utan elpatron. & den är billig att instalara när man bygger nytt.

  Om du vill ha billig uppvärmning så ska du dimensionera radiatorerna för att gå på lika låg framledningstemp som golv värmen. det är inte så mycke dyrare, men gör att du får sjukt bra COP på värmepumpen. Säger du inte till om detta & är tydlig & bestämd så fpr du vanligt tågtemp system & det vil du itne ha!
   
 3. N
  Medlem · stockholm · 483 inlägg

  norrlandshus_sthlm

  Medlem

  Re: Fattar ingenting?? Vid val av VP

  om du väljer en frånluftsvärmepump så får du frånluftsventilering av huset så att säga "gratis". Om du väljer en ren värmepump (bergvärme,sjövärme,markvärme) så måste du lösa ventilationen på ett annat sätt helst med ett ftx aggregat.

  om eller inte just 495:an räcker kan man inte säga förrän just ditt hus förutsättningar är beräknade ...beräkningar kostar pengar men ger ett resultat som lönar sig i längden... för liten pump= kostsamt för stor pump= kostsamt
  dålig ventilation= även det kostsamt
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.