Byggahus.se

fast pris innan påskrift

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Har nu äntligen bestämt oss för ett Vimmerbyhus Sörgården 181. Har fått lånelöfte och tackat ja till tomten. Vi har fått en ungefärlig kalkyl av Vimmerbyhus på vad huset kommer att kosta. Han säger att själva huset är det ett fast pris på, men resten går inte att få ett fast pris på, såsom shaktning, grundläggning, montering, övriga byggnadsarbeten garage, värme och sanitetsinstallation, ventilation, målning, kakel och klinkers mm. stämmer detta att det inte går att få ett fast pris på detta. Han vill bara att vi ska skriva på papper, så kan vi få ett fast pris sedan, men då kommer det säkert att springa iväg i pris? Vi kommer att få delad entrepenad alltså själva huset leverar Vimmerbyhus, sedan tar försäljaren på vår ort hand om alla som ska fixa sakerna inomhus. Borde inte han kunna prata med sina entrepenader för att få ett fast pris på ex. shaktning? Några som har några bra erfarenheter och tips att ge, så man inte gör bort sig, är inte så insatt i detta med att bygga hus!!
  Någon sa till oss att de hade läst i icakuriren (tror jag det va) att man inte kunde lita på kalkylerna som bankerna och husförsäljarna tog fram, utan man skulle räkna på det grundligt själv också?
   
 2. S
  Medlem Nivå 3

  Re: fast pris innan påskrift

  Hej,
  Vi bygger med Myresjöhus och de kunde inte heller ge löfte om vad grundarbetet skulle kosta eftersom ingen med säkerhet kunde veta hur marken var under ytan (om man skulle behöva spränga osv). Däremot hade Myresjöhus räknat med i kalkylen på extra fyllnadsmassor o detta var med god marginal så inget extra behövdes för vår del.

  När det gäller tapetsering, kakel/klinker o el så är det ju lätt att man går utanför det som ingår i företagets standard. Tex valde vi dyrare kakel o klinker än standarden o extra el"grejor" (tex extra eluttag, tv-uttag, spottar osv) gjorde vi själva upp med elektrikern och denna summan kan ju inte säljaren ta med i kalkylen.

  Övriga saker som du nämner fick vi fast pris på av Myresjöhus och det borde väl därför gå att få från Vimmerbyhus också.

   
 3. H
  Medlem Nivå 2

  Re: fast pris innan påskrift

  Kolla på tidigare trådar i ämnet. Det verkar i relativt stor utsträckning vara enligt följande:
  Inget fast pris = blåst
  Tilläggsabeten utan fast pris = blåst
  :-[
  Lita på säljaren lika mycket som han litar på dig, och tänk på att säljaren vill ha en vinstmaximering för sin egen del
   
 4. H
  Medlem Nivå 1

  Re: fast pris innan påskrift

  stämmer bra. Dom måste ju få in mer priser efter dina ändringar. Det kostar olika för olika grejer ju. Du har kanske inte sagt i detalj vad du vill ha?
   
 5. Benny_o_Lina
  Medlem Nivå 8

  Re: fast pris innan påskrift

  Håller helt med Stumpen.
  Allt kan ju hända på t.ex. tomten när dom börjar gräva.. mjukare än tänk, fyllnadsmassor.. sten.. ja massor som dom inte kan veta i förtid innan dom börjat så det säger sig själv att dom inte kan ge fast pris.

  Tillvalen bror ju på vad du väljer. Kanske det är så att det inte är deras gubbar som lägger in klinker o sätter kakel utan denna tjänst anlitar dom nån annan till att göra därav ett obestämt pris beroende på vem som gör det.. storlek och tid o materialtgång.
   
 6. L
  Medlem Nivå 1

  Re: fast pris innan påskrift

  Som jag förstår så bör man skriva på fast man inte har fått ett fast pris på alla saker. Men kommer man inte upp i skyhöga summor, om man inte gör upp ett fast pris, man har ju trots allt en bank att anpassa sig efter, eller jag vet inte, ni andra kanske får ta lån för hur mycket som helst!
   
 7. H
  Medlem Nivå 1

  Re: fast pris innan påskrift

  Du har köpt en huskropp. den finns det ett fast pris på.
  Entreprenaden skräddarsys sedan. Men den behöver du ju inte godkänna, om skillnaden blir för stor. Du är skyddad av lagen! Jag vet!! Jag har backat!
   
 8. Spix
  Medlem Nivå 6

  Re: fast pris innan påskrift

  Naturligtvis kan du få ett fast pris, men att välja det är väldigt osmart. De som ska göra arbetet är ju lika rädd som du för att kostnaderna ska dra iväg (sprängning, pålning etc.) så de kommer lägga priset i nivå med värsta möjliga scenario + marginal. D.v.s. Fast pris är alltid dyrare än att inte begära fast pris.

  Det bästa är om du ringer en geolog som kommer och tittar på tomten och eventuellt provborrar. Sedan får du reda på allt du behöver veta för att kunna räkna ut priset hyfsat exakt.