Byggahus.se

Får ej dra VA-ledningar till hus under plattan?

 1. I
  Medlem · 10 inlägg
  Hej hej,
  Vi håller på att bygga hus och har lite problem med vår VA-ansökan som får avslag hela tiden. Bolaget vi bygger huset med har tillhandahållit detaljerade VVS-ritningar men kommunens handläggare hävdar att inga ledningar får dras under plattan varken dricks- eller spillvatten (avlopp). Är inte detta en vanlig konstruktion för platta på mark och att rören gjuts in i grunden? Vi vill ju ha den rakaste och kortaste ledningsdragningen till anslutningen som endast är ca 10 m bort men om vi följer kommunens uppmaning om att inga rör får dras under plattan så får vi en böj på avlopp och inkommande vatten vilket känns mer riskabelt.
  Hittar inget i detaljplan eller på kommunens hemsida som säger detta. Är det några nya regler som vi missar?
  /Iza
   
  • Laddar…
 2. joakim_j
  Medlem · 682 inlägg
  Eh, var skall man dra avloppet menar de då? På vinden?
   
 3. I
  Medlem · 10 inlägg
  Enligt dom så måste vattenledningarna dras längs med sidan av huset. Men ja det är omöjligt att inte dra något rör under grunden och ledningen skulle då bli L-formad istället för rak??? Vårat husbolag ska försöka hjälpa oss men jag undrar mest om någon stött på samma problem eller vet om några nya regler som ställer till det.
   
 4. K
  Medlem · 77 inlägg

  Kan du visa en bild på hur ni vill ha ledningarna dragna (enligt ritning) samt hur kommunen menar?
   
  • Laddar…
 5. I
  Medlem · 10 inlägg
  Bild 1 är vvs ritningen för hur det ska dras i/under huset.
  Bild 2 är ungefär yttre dragning av ledning för sammankoppling till hus.
  Bild 3 är vad vi har fattat det som är kommunens önskemål.
  Grön = vatten in: röd = avlopp
  Tomten har minimal lutning.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  16105452516124748951828183364496.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  16105453129365100514944334120149.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  16105453732924659837933142549085.jpg
   
 6. K
  Medlem · 77 inlägg
  Jag är endast en lekman, men jag gissar på att kommunen gör någon bedömning om att rören kan bli mer utsatta under plattan alternativt att de inte går att underhålla lika enkelt om dragning görs under plattan.

  Jag hade helst velat ha rören så lättåtkomliga som möjligt och föredrar faktiskt kommunens förslag. ;)
   
 7. I
  Medlem · 10 inlägg
  Tack för svaret! även med det andra förslaget så behöver ledningar gå in en kortare sträcka under huset. Men du kanske har rätt. Lättare att åtgärda om något går fel ;)
   
 8. H
  Medlem · 240 inlägg
  Förstår inte riktigt varför VA-huvudmannen bryr sig om det, deras ansvar brukar ju sluta 0,5 m utanför fastighetsgräns. Det är väl anslutning och en servis som ska ordnas av dem.
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · 24 inlägg
  Jag har precis byggt nytt hus och mina rör går under min platta, betydligt längre sträcka än dina med. Så jag förstår inte alls deras synpunkt och varför de bryr sig alls.
   
 10. Claes Sörmland
  Medlem · 6 238 inlägg
  Har kommunen någon skrivelse i BBR som handläggaren hänvisar till? Fråga (respektfullt) efter lagrummet för handläggarens synpunkter.
   
 11. I
  Medlem · 1 372 inlägg
  Jag har varit med när en skarv i avloppet delade sig under en platta(med 2 våningshus ovanpå). Grävsugsbilen fick göra en 4 meter lång tunnel in under plattan, från sidan av huset Det var inte kul...Men förvånansvärt smärtfritt, det tog dem typ 1 full dag, sedan sköt de tillbaka allt grus in i tunneln igen.

  Tror det kostade 25 kkr vilket var en låg siffra tyckte jag. Hade väntat mig att få bila mig ner igenom köksinredning, golvvärmeslang platta etc....
   
 12. Claes Sörmland
  Medlem · 6 238 inlägg
  Låter billigt när jag tänker på vad grannarna har fått betala för relining av avloppsrören genom trädgården.
   
 13. mexitegel
  Allvetare · 15 034 inlägg
  Vore klart intressant att höra vilka byggregler som de hänvisar till. I övrigt är en böj på avloppsledningen ingen som helst fara - det "skits" säkert åtskilliga 1000-tals kubikmeter varje dag utan problem i sådana rör ;)
   
  Redigerat
 14. useless
  Lök. · 18 193 inlägg
  Fast i det här fallet är det väl inte VA-huvudmannen som har synpunkter?
  Bygglovshandläggaren ska ju bedöma den tekniska konstruktionens lämplighet och då är det som sagt var inte så konstigt att vederbörande tycker att en sträckning som är lättare att underhålla i framtiden är att föredra.
   
 15. Claes Sörmland
  Medlem · 6 238 inlägg
  Också ett bra ställe att sätta en spolbrunn på så kommer man lätt in under huset med spolslang och har också bra möjlighet att spola röret ut mot gatan.