Byggahus.se
Hallå,

har ett sovrum med enbart altandörr som vädringsmöjlighet. I huset har vi mekanisk frånluft och Fresh 90 som tilluftventiler. När det är varmt väder och frun är ensam vill hon ha skal-larmat huset, det betyder att altandörren måste vara stängd. Då kan det bli lite väl varmt för frugans smak. Min fråga är om det skulle fungera att montera en extra Fresh 90 ventil som används vid dessa tillfällen för mera frisk luft? I övriga tillfällen stänger man igen spjället. (den skulle dessutom hamna på fruns sida av sängen)

Bra eller anus?

Finns det nåt problem?
 
Thomas59
EN extra ventil ska inte vara något problem.

En sak ni bör tänka på är att ventilationen förhoppningsvis är flödestestad och justerad för just de ventiler ni redan har. Sätter ni in en extra ventil stämmer ju inte flödesberäkningen längre och varje ventil kommer att tillföra en mindre mängd luft vilket kan göra att ventilationskraven troligen inte uppfylls längre i alla rum.

En enkel fullösning är då att på kvällen stänga en eller flera ventiler i andra delar av huset för att på så sätt forcera ventilationen i sovrummet. Kapaciteten i fläkten och genomströmmningen i utsugen i kök och våtrum är ju fortfarande de samma så ni flyttar i princip bara luftströmmarna och det kan funka men det är inte säkert.

Själva har vi valt att ha ett separat ventilationssystem för sovrummen där ventilerna och fläktenär termostatstyrd vilket innebär satt ventilationen forceras om det är varmt. Det har funkat bra men iom att vi nu installerat bergvärme installerar vi nu också luftkonditionering som tar kyla ur borrhålet till en försumbar kostnad. Det är dock en lite mer komplicerad lösning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.