personstarthumb-up

Erfarenheter av Braskamin Contura 560T

11k läst  5 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Vi har planer på att installera en Braskamin Contura 560T, och skulle vilja höra lite erfarenheter från er som har en idag. Hur väl (timmar?) håller täljstenen värmen, och hur är den jämfört med ex. Contura 550 utan täljsten?
   
 2. E
  Medlem · Nivå 10
  mycket marginellt. Vill du ha varmt dygnet runt hamnar du på Handöl 26T eller Sofiero. Tom contura 480 är lite för lite täljsten för att göra mer än marginell nytta.
   
 3. DeEss
  Medlem Nivå 7
  Har en Contura utan täljsten och funderade på att byta ut plåtarna mot original täljstensskivor.
  Ringde NIBE kundtjänst som sa att det var fullt möjligt, men om plåten/gjutjärnet svalnade direkt efter eldning, så lagrade täljstenen värme i max 3-4 timmar.

  //Daniel
   
 4. M
  Medlem Nivå 2
  Vi har en Contura 660T, dvs en något större och tyngre än 560T.
  Vår kamin håller värmen (över 30 grader på ytan av stenen) upp till 6 timmar, men då har vi också eldat den i ca 6 timmar, vilket är längre än vad som rekommenderas.
  lite mellan tummen och pekfingret kan man säga att vår kamin håller värmen lika länge efter eldningen som vi eldat i den.

  Att installera kamin är nog den bästa investeringen vi gjort i vårt hus, i trivselfaktor räknat. Den är samtidigt ett mycket bra värmekomplement till både vår luft/vatten-värmepump och till vår vedpanna. kort efter att eldningen påbörjats i kaminen och värmen sprider sig så hör man shuntautomatiken stängas i källaren.
   
 5. P
  Medlem Nivå 1
  Tack för era svar. Precis vad jag var ute efter. Lutar mot att det blir en 560 de närmsta dagarna! Dags att börja hugga ved...
   
 6. I
  Medlem Nivå 3
  Har i år satt in en 660T med premodulskorsten. Är nöjd än så länge, värmer bra och har redan sparat tusingar på elvärmen under hösten... kommer att bli en av våra bättre investeringar tror jag. Kaminen är varm några timmar efter eldning.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: