Byggahus.se

Engrepps- kontra tvågreppsblandare

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Vi budgetrenoverar vårt kök för närvarande och står i valet och kvalet mellan engrepps- och tvågreppsblandare. Vi försöker skapa ett lantkök (huset byggt 1895) och tycker rent estetiskt att en tvågreppsblandare passar bäst in. Men är det opraktiskt?

  Någon som har erfarenhet och som kan råda oss?

  Tusen tack på förhand säger två opraktiska husrenoverare i Skåne!
   
 2. J
  Medlem Nivå 4
  Jag förmodar att ni inte har övervägt att slopa elljuset och enbart ha fotogenlampor?

  Det var ett stort steg när engreppsblandaren kom och jag tycker det är självklart att välja det, på samma sätt som man självklart vill ha elbelysning i sitt kök oavsett vilken tid man försöker återskapa.
   
 3. H
  Medlem Nivå 1

  tack för ditt svar

  Jag håller i princip med dig, men då jag vet att det är många som satt in tvågreppsblandare, ville jag höra om det är lika opraktiskt som det är snyggt.
   
 4. J
  Medlem Nivå 4
  Ursäkta om jag lät lite sarkastisk, men installation av tvåvägsblandare när man kan välja envägs- är en av de företeelser som jag inte begriper mig på. Varför krångla till livet i onödan? Det vore intressant att höra någon som installerat det motivera sitt val.
   
 5. pinebar
  Medlem Nivå 11
  Jag kan förstå en tvågreppsblandare av estetiska eller kanske ekonomiska skäl. Men just i köket skulle jag undvika det. För oss som har upplevt hur det är att bara ha tvågreppsblandare är det ju en befrielse att när man är kladdig i värsta fall kunna få till lagom varmt vatten med armbågen om det kniper. Med tvågreppsblandare är det stor rist att du för det mesta bara använder kallvatten (för att inte bränna dig) i de i alla fall för mig rätt många lägena när man är kladdig om händerna och vill starta kranen. Fast det är ju å andra sidan miljövänligt.

  Tvågrepp är definitivt mer opraktiskt än engrepp, men hanterbart om man har något annat skäl än praktiskt. Vi har funderat i exakt dessa banor för vår dusch. Vi vill ha gammal stil på badrummet, men att det ändå ska vara praktiskt. Vi har faktiskt inte bestämt oss än.
   
 6. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Som pinebar skriver är det mycket svårt att reglera värmen, antingen blir det iskallt eller så bränner man sig. Hade tvågreppsblandare på tvättställ i förra huset. Våra minsta barn som då ändå var i 10-12årsåldern lyckades bränna sig flera gånger. Det ÄR svårt att ställa in.

  Dessutom måste man reglera temperaturen medans man duschar/tvättar om man spolar en längre gång eftersom temperaturen på varmvattnet sjunker efter ett tag. I alla fall om man som vi hade en oljepanna med varmvattenslinga. Högst irriterande är det. Jag skulle aldrig frivilligt sätta in en tvågreppsblandare igen.
   
 7. A
  Medlem · Nivå 20
  Visst fungerar det med en tvågreppsblandare men det är "nästan" värdelöst ur ett funktionsperspektiv. Du lär dig snabbt vilken temperatur olika inställningar en engreppsblandare ska ha för olika temperaturer och behöver inte stå och kolla vattentempen.
   
 8. H
  Medlem Nivå 1
  Tack för era svar!

  Det blir en engreppsblandare, ni bekräftade det vi misstänkte!
   
 9. A
  Medlem Nivå 7
 10. AstaS
  Medlem Nivå 8
  vi bygger jus tnu också ett lantkök eller vad man nu skall kalla det. Men vi kommer definitivt att sätta dit en engreppsblandare. Just det var det faktiskt inte någon tvekan om för vår del. Tvågrepps är jättesnygga, men det känns lite jobbigt.