Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Elsäkerhetsverkets svar angående tillfällig demontage av doslock & lock till gruppcentral

 1. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 15 498 inlägg
  Elsäkerhetsverket har tydligen ändrat sig lite i vad som är elarbete, numera får man öppna doslock och gruppcentraler för att tex titta, tapetsera, måla.

  Se följande länk

  https://www.facebook.com/groups/1436187956594787/permalink/2239002666313308/

  Hej och stort tack till de som har ställt frågor till Elsäkerhetsverket kring detta med att öppna en elcentral eller doslock. Era frågor kan ha hjälpt till. Elsäkerhetsverket verkar nu ha ändrat uppfattning, så nu är det tillåtet att öppna ett doslock. Vilket många också har tyckt var det rimliga.

  Elinspektör Henrik Olsson svarar:
  ”Att ta bort ett doslock för exempelvis tapetsering anses inte vara ett elinstallationsarbete. Förutsätter dock att den som gör det är medveten om riskerna.
  Att enbart ta bort en kåpa (förutsätter tillfälligt) på en elcentral vid målning/tapetsering anses normalt inte vara elinstallationsrbete. Det kan dock vara mycket olämpligt att göra det på en diazedcentral med metallkåpa med tanke på risken att kåpan kan komma i kontakt med något strömförande på insidan när den hanteras. Förutsätter i än högre grad medvetenhet om riskerna.”

  Så med det beskedet verkar det vara en lite mer rimlig hållning från Elsäkerhetsverket. Tidigare besked(januari 2018) från Jurist och Elinspektör har varit att:
  ” Elsäkerhetsverkets uppfattning är att du ändrar starkströmsanläggningen om du bortmonterar kåpan(kåpan på elcentral), eftersom den är ett skydd mot spänningsförande delar.”
  och
  ”Det du nämner i din fråga, att ta bort doslock är elinstallationsarbete. Du gör ingrepp i elinstallationen och det kräver auktorisation.”

  Tack.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  95E9221A-1107-48D0-BBF0-D2FF81162A71.jpeg
   
 2. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 15 451 inlägg

  tommibPremiumikon: Hand

  Bergsfogde
  Ja, det där är en mycket mer rimlig hållning. För doslock var det helt vansinnigt, för kåpan till en gammal diazedcentral kan jag ändå förstå att man kan vara bekymrad men det går ju att slå av inkommande.

  I FB-tråden dyker i vanlig ordning elektrikerna upp med sina rop på "dödsfaaaaara" osv... Det är rätt okonstruktivt och kontraproduktivt.
   
 3. T
  Självbyggare · SE4 · 3 068 inlägg
  Två saker slår mig som otroligt sorgliga i denna lilla historia om doslocket.

  1) att vi har så reglerade hem att man inte ens får öppna ett plastlock på väggen utan flerårig utbildning
  2) att en myndighet först säger en sak och senare ändrar sig. Det är orimligt att våra lagar och regler fritt tolkas av tjänstemän som kan ändra sig efterhand. Det borgar för inget annat än godtycklig behandling och rättsosäkerhet.
   
 4. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 167 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Jag förstår inte.
  Menar du att du tycker att det skulle vara riksdagen som beslutade om alla detaljer när det gäller elsäkerhet?
  Eller att det som gällde för 50 år sen fortfarande ska gälla idag?
   
  • Laddar…
 5. T
  Självbyggare · SE4 · 3 068 inlägg
  Det orimliga är att en frågeställare får ett svar och en annan ett annat svar.
   
 6. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 167 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Och vad tycker du att alternativet är?
  Det kan ju vara så att frågan i januari med fler tillfällen väckte en diskussion på ESV som följdes av en utredning där man kom fram till en åsikt som man tycker är rimligare och det är den vi nu ser. Är det inte bra i så fall?
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem · Östergötland · 401 inlägg

  hanpa

  Medlem
  För punkt 2 är det extra sorgligt eftersom man ju har fått två diametralt olika svar på ganska kort tid. Om frågan ställs till en tredje person på Elsäkerhetsverket vid ett senare tillfälle vet vi inte vilket svar vi får då. Det kan vara något av de tidigare men det kan också vara ett tredje alternativ. Det är rimligt att man vet vad som gäller hemma och att det är lätt att hitta den informationen.
   
  • Laddar…
 8. Huvudbrytaren
  Medlem · Södermanlands län0 · 907 inlägg

  Huvudbrytaren

  Medlem
  Det första ESV-svaret kom från en jurist som tolkar regelverket. Det andra svaret kom från en ingenjör som tolkar verkligheten.
   
  • Laddar…
 9. H
  Medlem · Östergötland · 401 inlägg

  hanpa

  Medlem
  Regelverket är till för att styra upp verkligheten, dvs det ska inte finnas för många möjliga tolkningar. Står regelverk och verklighet i strid med varandra så behöver något göras för att ensa. Elsäkerhetsverkets två olika svar är en fars. Den som svarar på en fråga ska givetvis också vara kompetent att ge ett korrekt svar. I detta fall vet vi nu fortfarande inte vad som gäller lagligen.
   
 10. A
  Anonym
  Så vad är det för skillnad på att lyfta locket på en dosa och att byta ett eluttag som gör dosan så mycket farligare?
   
 11. E
  Medlem · jämtland · 22 691 inlägg

  elmont

  Medlem
  Jag förstår precis varför dom är så "stelbenta", säger dom att en sak är OK kommer nästa att ifrågasätta just den gränsen och tycker att det enda vettiga är att flytta den lite till. Och så kommer det att upprepas i all oändlighet, för det finns alltid en mängd "folk" som tycker att det är fel och det oavsett vart gränsen går.
   
  • Laddar…
 12. J
  Medlem · stockholm · 6 540 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Tur man inte visste detta när man målade om sist... Vem hittar på allt detta? Det måste vara elektrikerna som har någon lobbyorganisation som försöker få allt att kräva elektriker. Snart får man väl inte koppla in en mobilladdare... Förresten är risken troligen större med det pga all kinaimport av kass elektronik...
   
 13. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 315 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Ett eluttag matas (förhoppnings) av max tre trådar, dvs ganska okomplicerat.
  En kopplingsdosa kan innehålla trefas och kretslösningar med tändtrådar och styrtrådar som kräver lite mer överblick. Men att bara lyfta på locket är ju inte "farligare" än ett uttag.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.