Byggahus.se

El-panel. Kaos!

 1. M
  Bannad · södermanland · 313 inlägg

  mendelsohn

  Bannad
  Har en panel med 6 brytare. Således oxå ett kopplingsschema som måste följas.

  Panelen sitter i min båt. Kanske fel att posta här i forumet. Men tänker att principen är den samma som i hus och hem. Problemformulering kopplingsschema. På bifogade bilder ser ni knappar och någon mystisk smal pinne som jag tror är säkri g. På en av de små släktingarna "piggarna" är den halvt intryckt och fjädrar lite. Den brytare fungerar. De andra brytarna fungerar inte. Där är piggen helt ute och fjädrar inte. De går heller inte att trycka in så den säkrar upp.

  Någon som har någon tanke om vad man kan göra.
   
 2. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 316 inlägg

  Pen

  Medlem
  Jag tycker det ser ut som att någon varit och kopplat förbi alla trasiga säkringar utom en. Det är bara en säkring som överhuvudtaget är inkopplad. Diverse byglar som sitter märkligt ser ut att ha flyttats från där de egentligen hör hemma.
   
 3. T
  Medlem · Östergötland · 529 inlägg

  Thullen

  Medlem
  Säger som Pen, där är någon som kopplat om en hel del där, byt alla säkringar till nya fräsha och koppla så som det skall vara.
  Lite knepigt att tala om hur det ska kopplas om man inte vet var alla trådar kommer från och vad de ska göra dock.
  Men det är 12V så det är inte farligt att jobba med så länge du inte kortsluter något.

  Tror till och med Biltema har de där automatsäkringarna, men jag hade köpt dem på en mer "trovärdig" återfärsäljare typ Watski eller liknande.
   
 4. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 316 inlägg

  Pen

  Medlem
  Det kommer in två röda ledare från knippet till vänster - rätt? Det syns inte så bra - ser ut som en tjock men åt höger syns det som två.

  En gissning är att det är två plusmatningar och att de två inkommande ska gå till varsin säkringsrad. Det stämmer med antalet kedjade kontakter. Sedan ska varje säkring byglas ner till motsvarande strömbrytare under. Förutom den längst upp till vänster som dubbelbyglas ner till strömbrytaren under och 12V uttaget ovan (det stämmer med att det finns en sådan trippelbygel). Så kan det ha sett ut från början.

  Den röda ledaren som försvinner till vänster från 12V uttaget men inte går till knippet verkar eftermonterad då kontakten är annorlunda. Den verkar då ha fått funktionen extra plusmatning.
   
 5. M
  Bannad · södermanland · 313 inlägg

  mendelsohn

  Bannad

  Ja ske syns bättre på denna.
   
 6. M
  Bannad · södermanland · 313 inlägg

  mendelsohn

  Bannad
 7. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 316 inlägg

  Pen

  Medlem
  Aha. Då är det bara en inkommande plusledning med sex kontakter. Tja då gissar jag helt enkelt på att denna kedja ursprungligen gått till samtliga säkringar. I övrigt som ovan beskrivet, d.v.s. en bygel från varje säkring ned till motsvarande strömbrytare.

  Skulle även behöva veta vart den ensamma röda tåten högst upp tar vägen - den som verkar vara en patchad extra matning.

  Har du ett eller två batterier i båten?
   
 8. M
  Bannad · södermanland · 313 inlägg

  mendelsohn

  Bannad
  Det är till 12v cigg uttag.

  Har två batterier.

  1.
  1+2
  2
  Går att köra.
   
 9. M
  Bannad · södermanland · 313 inlägg

  mendelsohn

  Bannad
 10. Pen
  Medlem · Sörmland · 1 316 inlägg

  Pen

  Medlem
  Det finns en säkringsplint på de nya bilderna. Jag blir inte riktigt klok på varifrån plusmatningen egentligen kommer. Men det är ju definitivt så att de gula, grå och violetta ledarna är avsäkrade s.a.s. på vägen där. Då kan man tycka att säkringarna på manövertavlan är överflödiga. Den röda extraledaren som går till 12V uttaget ser också ut att vara avsäkrad i denna plint (svårt att följa ledaren). Den grönvita (?) och rödvita (?) ledaren verkar däremot osäkrade. För att begripa det hela måste man också veta varifrån de fyra röda säkringarna egentligen hämta sin matning.

  Det är ganska svårt att komma längre utan att verkligen vara på plats och nysta i härvorna. Bäst om du kan ta dit någon bekant som är lite haj på el.

  Fotnot. Du inledde med "Men tänker att principen är den samma som i hus och hem." Tyvärr är det inte exakt så i båtar och bilar. I vanliga bostadshus har man oftast säkringar som utgör både kortslutnings och överlastskydd samtidigt och därför sitter före gruppledningen. I bilar och båtar är det inte alls ovanligt att säkringar sitter någonstans i mitten av "gruppledningen". Säkringsplint/central sprider som en gaffel i första fallet men inte alltid i det andra fallet. Därför blir det betydligt mer oöverskådligt och svårare att följa vad som egentligen skyddar vad.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.