Byggahus.se

El. Jordfelsbrytare till ojordat

 1. R
  Medlem Nivå 1
  Hej. Jag undrar ifall man kan sätta in en jordfelsbrytare eller något med samma effekt till ojordat? Har ett hus från 1965, vissa rum är jordade och vissa rum är inte jordade.
  Om man ska dra om all el, vad kan det kosta? En boyta på 130kvm. Kan man sätta jordade uttag på ojordat? Vad är det som kan ske om man gör de?
  Med vänlig hälsning
   
 2. M
  Medlem Nivå 9
  En jordfelsbrytare är inte beroende av jordade uttag för att fungera. Så det går fint.
  Så länge inte jordade uttag är blandade med jordade uttag i samma rum så har du nog inget problem. Väldigt få elprylar använder jord idag, iaf de som används inomhus.
   
 3. A
  Medlem · Nivå 7
  Förutom att jfb fungerar ändå så skulle jag ta en extra koll på just de jordade uttagen. Finns risk att de inte alls har jord.
   
  • Laddar…
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Som sagt jordfelsbrytare skyddar även om uttag och prylar ojordade.

  Du skriver "sätta jordade uttag på ojordat". Det är en lite otydlig fråga. Om du menar att koppla in en apparat som har jordad kontakt till ett ojordat uttag så är det helt OK, det är meningen att man skall kunna göra så. Däremot går det inte att sätta en ojordad kontakt i ett jordat uttag. Undantaget är då kontakter som sitter på dubbelisolerade apparater, med en platt europlugg, eller gjuten plugg med samma form som en jordad, men utan jordbleck. De här pluggarna finns på apparater med förstärkt isolering. Det skall då finnas en symbol med två kvadrater i varandra på apparaten som indikerar isolationsklassen.

  Om du med frågan menar om man kan montera jordade uttag i rummet, utan att ha någon jordtråd att koppla in? Nej, det är ett grovt fel att göra så. Det förekommer frågor här från medlemmar som upptäcker att de har jordade uttag som saknar förbindelse med jord. Det är alltså INTE ok.
   
 5. R
  Medlem Nivå 1
  Vad är skillnaden med jordade uttag på uttag som saknar jord, och helt ojordade uttag?
   
 6. A
  Medlem · Nivå 19
  Jordat uttag som saknar jord är en motsägelse. Du vet förmodligen hur man utåt ser skillnad på ett jordat och ett ojordat uttag. Det jordade uttaget har två extra bleck som ansluter jorden till stickproppen. Om du har ett sådant uttag utan att jordblecken är anslutna till jord så är det ett fel. Men nu var det ju ojordade uttag du hade.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Om jag tolkar frågan rätt. Alltså huruvida ett jordat uttag som inte är kopplat ill jord är farligare än ett ojordat uttag?

  Det finns en hel del skrivet i andra trådar om det, och i huvudsak beror det på om rummet ifråga uppfyller reglerna för isolerad miljö (finns absolut ingeting i rummet som har förbindelse med jord), i så fall var det förr i itiden tillåtet att använda ojordade uttag i rummet. Om du i ett sådant rum sätter ett falskt jordat uttag. Så uppstår ingen uppenbar ny risk. Men om man tänker sig att någon specifikt behöver koppla in sig på ett jordat uttag, ex. en skarvsladd genom fönstret för att köra en elgräsklippare utomhus. Då lurar man den personen att man utan fara kan använda detta synbarligen jordade uttag.

  Den situationen och andra liknande, kan ses som osannolika, men det är "alltid" kombinationer av, var för sig osannolika händelser som plötsligt blir så sannolika att en olycka inträffar. Så att sätta upp ett "falskt" jordat uttag är ett grovt fel.
   
 8. E
  Medlem Nivå 5
  Ja, det enklaste är om du installerar en jordfelsbrytare till hela huset.. Den sitter då direkt efter huvudsäkringarna. Att det sedan finns rum som har ojordat eller inte dragen skyddsjord, har ingen betydelse. JFB kommer att skydda dig bra även i dessa rum.
  Du kan inte byta eluttag till varianter som har skyddsjord och sedan inte koppla in någon skyddsjord. Det är inte tillåtet.