El i badrumsskåp

641 läst  7 svar

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Hejsan

  Har en liten fråga bara, har nytt badrumsskåp som ska installeras någon gång men vart intresserad av elen , orange,blå och gul/grönk kommer ut från väggen som bilden visar. Medans badrumsskåpet har brun, blå o jord som bilden visar.Tändtråd är orange antar jag men om man skulle koppla de där i en dosa skulle man köra orange mot brun och de andra färgerna mot varandra? Eller hur funkar det?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  15474624741029187370903481143623.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  15474630916534952369762450534903.jpg
   
 2. M
  Husägare Nivå 1
  Precis. Orange på brun, sedan färg på färg. Översta bilden visar ett skåp med eluttag som är förberett för delad styrning av belysning och uttag.
   
 3. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Man kopplar aldrig en färg till en annan färg. Man har ett syfte med att koppla, och utgår där ifrån vilken funktion de tillgängliga ledarna har, och drar fram nya ledare om så behövs. Vilken färg de har är en helt annan fråga, vilket t.ex beror på anläggningens ålder. Så vad vill du åstadkomma?
   
  • Laddar…
 4. M
  Husägare Nivå 1
  I detta fallet är det orange tandtråd, och brun anslutning på drivdonet. Således byts färgen där. Nollan och den eventuella jorden ansluts färg på färg.
   
 5. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  TS frågar hur det funkar, och man kopplar inte färger, det funkar inte så. Orange kanske inte har den funktion som önskas, fas eller tändtråd.
   
 6. M
  Husägare Nivå 1
  Ok, förstår hur du menar. Men i bilden som TS lagt in så är det rätt så uppenbart att orange är nyttjad som tändtråd, och det sitter en bygel skåpet eftersom fast fas saknas till skåpet. Om TS visste allt så hade han eller hon inte ställt frågan antar jag. Vid byte till ett skåp som på bilden kan man omöjligt göra på annat sätt än att ansluta brun mot orange. Dra fram en ny ledare med brun färg som du föreslår blir inte rätt eftersom man då får två bruna i strömbrytaren. Det ser ut som en "nyare" anläggning, så fasen borde inte vara svart. Men det spelar mindre roll i detta fallet.
   
 7. M
  Medlem Nivå 2
  Hej och tack för svar. Koppla färg till färg va väl lite förenklat skrivet från min sida . Men som sagt nu har en elektriker kopplat allt och det va som tidigare skribent skrev att orange tändtråd mm..
   
 8. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Det jag försöker säga är att TS måste tänka funktion istället för färg. Vi vet inte om befintlig tråd är en tändtråd eller fas, och vi vet inte om det nya skåpet vill ha en tändtråd eller fas, eller om det inte spelar någon roll. Vi vet inte om varken det gamla eller nya skåpet har en en strömbrytare. Vi vet inte hur TS skulle vilja ha det. Det man uppnår genom att koppla "orange mot brun" är att det antingen blev som man tänkt eller så blev det inte som man tänkt, eller så sker något allvarligt i den osannolika händelse att de färger som används inte alls stämmer med hur det brukar vara och att gamla skåpet är felkopplat etc. Så man kopplar aldrig färger på chans. Det är ju visserligen gott nog för de flesta att prova, men det kan vara en fördel att i förväg veta ifall det kommer bli som man tänkt innan skåpet är full monterat på plats.

  TS vet ju direkt ifall den orange är en tändtråd eller inte och kan där lätt avgöra ifall det kommer att bli bra, så allting är upplagt att bli bra, inga konstigheter alls med inkopplingen, det hade inte behövs någon fråga. Men så finns ändå frågan: ...köra orange mot brun och de andra färgerna mot varandra? Eller hur funkar det? Då kan man inte svara annat än att så funkar det inte, utan man måste ta reda på vad varje färg just här råkar ha för funktion och koppla funktionellt.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: