Byggahus.se

Ekonomiskt andningsskydd, tips mottages!

 1. P
  Verktygstokig Nivå 12
 2. P
  Medlem Nivå 1
  Varför inte hyra en kraftig byggdammsugare och suga ut skiten ?
  Eventuellt behövs längre slangar men det borde gå att hyra också.
  Om du har maskinen ute kommer det inte att damma därinne.
   
  Redigerat 12 okt 08:59
 3. S
  Medlem Nivå 1
  Hej På er alla!

  Ett tips kanske Dra in en slang från spånsugen Funkade bra för mig!! sög ut 40 kvadrat.
  Själv ställde jag sugen på en stor presening ute o lät det rinna ut där. vh skohandlarn
   
 4. B
  Medlem Nivå 4
  Hör med slambilen på din ort vad dom vill ha för att suga rent trossbotten så slipper du dammet .
  Investera i en egen spånsug är nog inte fel heller.
   
 5. P
  Medlem Nivå 1
  Jag rekommenderar en Sundström SR 200 helmask. Finns billigt på bl.a. Toolab. Sen byter du förfiltret ofta (eller dammsuger det). Kan rädda dina ögon även i andra sammanhang.
   
 6. S
  Renoverare Nivå 7
  Jag tömde hela min kallvind på sågspån, ca. 60 kvadrat. Bilat ut betonggolv. Slipat betonggolv. Slipat spackel...you name it. Kört halvmask från MSA köpt på Jula, silikonmask med dubbla små runda filter. Verkar vara ersatt med en Honeywell. Den har funkat lysande och jag har bara bytt filter 2ggr på flera år. Brukar avsluta varje ordentlig användning med att skruva loss filtret och bara munblåsa bakvägen, funkat fint för mig i flera år. Så länge filtret inte går fysiskt sönder eller blir helt igensatt är det väl inga problem.

  https://www.jula.se/catalog/klader-...ydd/hel-halvmasker/halvmask-p3-filter-000333/

  Kört Julas spånsug till mycket, gör jobbet men den dammar dock en del och tyngre saker fastnar i slangen och täpper till. Sög ut vinden med den men jag tröttnade på att byta säckar och dammet inomhus. Tänkte testa att ställa den utomhus men ju längre slang jag monterade desto sämre sug blev det. Skyfflade istället och sög bara sista skräpet. Jag ringde även slambilen, skulle kosta 13-16 tusen.
   
 7. CFj
  Medlem Nivå 1
  Hej! Utöver en bra mask (borde räcka med halvmask) så rekommenderar jag dig att gå och hyra en så kallad "luftrenare" (dustcontroller) som man använder på de flesta byggen som hjälper till att rena luften i det utrymmet man arbetar i. Finns att hyra på alla de vanliga uthyrningsfirmor typ Cramo, Ramirent, Perssons hyrmaskiner mm.
   
 8. S
  Medlem Nivå 2
  OM man inte använder ett förfilter typ sundströms så sätts ett P3 filter igen mycket snabbt.
  Förfiltret är billigt så man byter under dagen ut det både vid början av dagen eller kvällen före och
  en gång under dagen.

  Sundströmsmasken kan man även duscha med men det är bra att ta loss filtret och skölja bort den smuts som har kommit in.
   
 9. imported_Benno
  Medlem · Nivå 8
  Snåla inte med masken. Ju bättre desto mindre problem. Jag har Sundströms helmask och halvmask beroende på typ av jobb. Det finns passande gasfilter om man ska måla eller jobba med giftiga kemikalier. Helmask är skönare då den skyddar ögonen också men det kan bli svettigt om jobbet är ansträngande. Med förfilter framför dammfiltret räcker filtret "hur länge som helst". Köp storpack så blir styckpriset lägre.
  Sedan är skägg helt olämpligt om man vill skydda sig. Vilken filterklass skägget har varierar säkert mellan olika individer men P3 har ingen. :)
   
 10. imported_Benno
  Medlem · Nivå 8
  Sugbil är absolut bästa alternativet men inte det mest ekonomiska. Betalade närmare 20.000 för snart 20 år sedan. Två gubbar och en jättesugbil i två dagar. Trossbottnar och även torpargrunden rensade de. Effektivt var det.
   
 11. V
  Medlem Nivå 1
  Jag har en lösning som är mkt bättre än filter/mask, billigt och funkar utmärkt! Jag tog loss en vanlig snorkel från ett cyklop, satte fast det vid hörselkåporna och tejpade till sist fast en 10m lång flexslang i toppen på snorkeln. Slangen drog jag ut genom en glugg och så hade jag obegränsat med friskluft!
  OBS! Viktigt att sätta en duk/tyg/filter på intaget så att inget obehagligt åker in! Lika viktigt att ingen ovetande råkar fippla med slangen på något olyckligt vis!
  Har med denna lösning kört motorkap i trånga utrymmen, städat en krypgrund mm.
   
  • Laddar…
 12. useless
  Självbyggare · Nivå 23
  Viktigt också att inte andas ut i snorkeln. Annars blir man ganska dåsig efter några andetag...
   
  • Laddar…
 13. V
  Medlem Nivå 1
  Haha, jag var nyfiken på hur länge det skulle dröja innan denna fråga kom upp. Du var snabb, Useless!
   
 14. torparavgrund
  Medlem Nivå 2
  Uppdatering:
  Jag får tacka för alla intressanta förslag.

  Det blev att jag vägde samman flera faktorer och köpte en begagnad SR200. Verkar vara i princip i nyskick, med kanske nån liten repa på sidan av "glaset". 700kr på Tradera. Med den högre kvaliteten och bra system för förfilter hoppas jag på att spara en del.

  Det verkar som att förfilter är den stora skillnaden. Bl.a tittade jag på den Honeywell 5500 som @useless kör på. Den verkar ha något material längst ut på filtrena som liknar materialet i Sundströms förfilter, dvs Honeywell-masken har ett förfilter "inbyggt". Tror jag.
   
  • Laddar…
 15. imported_Benno
  Medlem · Nivå 8
  Bra köp. Se till att utandningsventilerna är fräscha (finns reservdels-kit att köpa). Inte bra om de läcker.
   
  • Laddar…