Byggahus.se

Dragning av nätverkskabel nybörjare

5k läst  97 svar

 1. M
  Moderator · Nivå 17
  Mina erfarenheter är att homeplug är ett lotteri där man för det mesta drar nitlott.

  De två senaste är båda från i år och båda var misslyckanden.
  Det första handlade om att att ansluta en tv tvärsöver ett varddagsrum:
  Netgear PL1000 pluggar och ungefär 6 meter mellan uttagen. Samma fas.
  Reslutatet var en hackande och oanvändbar tv-bild.
  Ersatt med TP kabel klammrad på golvlist samt dragen under en golvsockel. Inga som helst problem efter det

  Det andra fallet var D-Link DHP-701 som förbindelse mellan två våningar i en lägenhet.
  Gick inte att spela över den länken, laggade för mycket.
  Ersatt med en trådlös länk och nu funkar det utan problem
   
 2. P
  Medlem Nivå 3
  Ja precis. Och även om det hade fungerat bra initialt så kan problem dyka upp närsomhelst av att något i nätet ändrar sig, ex att en granne köper elbil eller att man slänger in några nya elprylar på nätet. Det är liksom inte värt all risk för huvudvärk som det kan leda till. I nödfall ja, använd homeplug om det fungerar för att lösa ditt problem, men var beredd på oförutsedda problem som är svåra att kontrollera.
   
 3. JLyck
  Renoveringsnovis Nivå 11
  Va? Påverkas homeplugs av elinstallationen?

  Till Ts, om du inte har tummen mitt i näven så är det enkelt att dra lite cat6 kabel utanpå/i väggarna och sätta uttag. Tar lite tid, men värt det i slutändan. Kostnaden är försumbar om du inte måste ha satte of the art saker. Då kan det givetvis skena iväg.

  Men en patchpanel från Kjelle, en enkel switch, lite installationskabel och uttag. Då är du hemma.
   
 4. P
  Medlem Nivå 3
  Ja, datatrafiken delar på frekvens med allt som existerar på kretsen med stor chans för degradering som följd.
   
 5. JLyck
  Renoveringsnovis Nivå 11
  Jag va ironisk ;)
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · Nivå 6
  Jag har tre yngre barn och de sänker utan problem en AP med sina pad:ar.

  Jag kan bara rekommendera att dra så mycket kabel som möjligt. Behovet kommer bara att öka. När det blir onlinespel måste det bara fungera utan lagg. Har men spelat med ryssar vet man vad teleportering innebär.

  Det är också bara att inse att nedräkningen för marksänd TV och trådbunden telefon går allt fortare.

  Så, har man mer behov än att betala räkningar på internetbanken skall man dra så mycket kabel man kan när man bygger nytt eller renoverar. Det är en så liten extra kostnad när man ändå håller på.
   
  • Laddar…
 7. blackarrow
  Elektroniktokig · Nivå 12
  HomePlugs har också haft en fantastisk teknikutveckling och kommit upp i höga hastigheter, men om man har möjlighet att dra kabel och tycker det är roligt, så gör det.

  Mesh är nog den minst kunskapskrävande och mest förlåtande teknologin. Ställ ut några puckar, anslut ethernet och nätkabel. Blir det inte bra så flytta någon Mesh nod.

  Vad man väljer kan vara en kompromiss mellan eget arbete, kunskap, vilja att lära sig nya saker, enkelhet, bandbreddsbehov, ev latency vid spel, antal användare och kostnad.

  Skall flera streama och någon spela onlinespel samtidigt ställer det extra krav på hemmanätverket.

  Man behöver heller inte ha samma lösning för alla rum i ett befintligt hus eller lägenhet, så man får vara lite kreativ och anpassa sig till förutsättningarna. Kommer man inte fram med 2 vanligja Cat6 så nöj dig med i värsta fall en Cat5e eller leta upp en slimmad Cat6 kabel. Cat5e klarar också 1000Mbit/s

  Jag kan inte ju låta bli att jämför lite tekniker...

  - ett trådat Cat5e/Cat6 nätverk har full duplex, att tex 1000Mbit/s klarar upp till totalt 2000Mbit/s TX+Rx utan paketkrockar, på varje trådar förbindelse. Klockrent, nästan omöjligt att störa ut.

  - wi-fi har inte duplex och därför halveras hastigheten, tex en wi-fi router/AP AC1200 klass på totalt 1200Mbit/s klarar max ca 400Mbit/s (867/2) men straffas hårt av protokollhandskakning, enheter som växlar ner till en lägre länkhastighet eller har mycket omsändningar. Eftersom man delar på samma medium så kommer en ansluten enhet med dålig mottagning dra ner hastigheten även för alla andra anslutna enheter.

  - HomePlug / powerLine adapter av (värsta) klass, AV2000, AV2400, har hastigheter på upp till 2000 resp 2400Mbit/s är ju häftigt, men kanske inte förstahandsvalet.
  Vilken hastighet får man? Man börjar med att dela med 2 för att det är halv duplex. Sen sjunker hastigheten beroende vad som är anslutet till elnätet (en piggyback ansluten laddare stör ej, men annan utrustning kan störa och dra ner räckvidd/hastighet) och hur elnätet är draget i huset påverkar. Har man dessutom flera pluggar får man paketkrockar om flera enheter lastar nätet. Man kan dela upp sina pluggar på flera länkar (virtuella kablar), tex separera 2 + 2 homepluggar, men det ökar inte kapaciteten eftersom de delar på samma media och använde samma frekvenser, bara olika kodat. Med räckvidder på upp till 300m eller 500m så kanske man också delar media med sina grannar, eller kommer att göra det senare med prestandaförlust som resultat.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  7757A31A-2A86-4166-BA2E-852F76B8E38D.jpeg


  Kör man wi-fi / Mesh kan man i alla fall byta kanaler.

  Lite mer praktiskt...man måste inte öppna alla väggar och dra VP-rör. Man kan ju också dra kabel bakom golvlister och taklister. En PoE matad AP löser ju strömförsörjningen också. Dessutom får man bra täckning om de sitter högt. :D

  Man kan ju sätta tex 5 portars switchar på flera ställen i huset efter behov så man inte behöver dra så mycket kabel.

  Edit: en bild försvann.
   
  Redigerat 21 maj 21:51
 8. T
  Medlem Nivå 2
  Vilken är orsaken att använda ett separat uttag för IP-TV? Uttag som uttag, RJ45 som RJ45, fiber som fiber...?
   
  • Laddar…
 9. J
  Medlem · Nivå 10
  Jag kan väl ta på mig att svara här. Precis som skrivet ovan är det ofta (Alltid vid Öppen fiber) en dedikerad port i mediaomvandlaren för just tv. Det är alltså inte bundlat med surf om man inte har en switch som klarar vlan och som därför klarar att plocka ut den strömmen. Kör man med triple play från tex Telia så har deras router detta inbyggt.
   
 10. Cancerman_777
  Renoverare · Nivå 8
  I mina två hus i olika län, och olika nätägare och - leverantörer så har jag i båda fallen endast en fibertåt in i media omvandlare och endast ett av jacken som är inkopplat. Märkligt. Men men. HDTV funkar alldeles utmärkt att köra med endast en tåt till routern och wifi till boxen, för er som undrar.
   
 11. J
  Medlem · Nivå 10
  Japp det skiljer så vi har alla rätt :D
   
  • Laddar…
 12. T
  Medlem Nivå 2
  Men detta kan ju inte längre vara aktuellt? Utrustningen idag är nog så bra att "mediaomvandlaren" utan vidare borde kunna hantera all nätverkstrafik utan att behöva separera IP-TV och övrig trafik. Jag har då aldrig tänkt tanken. Jag kör all trafik genom en gigabit switch och har då aldrig haft problem med IP-TV:n.

  EDIT: Och är man det minsta osäker så kan man väl köra med en switch som har prioriterade portar?

  EDIT2: Vid närmare eftertanke så är det väl precis så det är - en separat port för IP-TV är inget annat än en prioriterad port. Och då räknar jag nog med att implementationen av "prioriterade portar" säkert fungerar minst lika bra i en switch som är tillverkad av en etablerade leverantör av nätverksutrustning som en som är specialiserade på fibermodem och medieomvandlare...
   
  Redigerat 13 jun 18:00
  • Laddar…
 13. A
  Medlem · Nivå 18
  Internetporten har alla VLAN och sedan finns det portar med enbart VLAN för IPTV och IP-telefonin. Syftet är att man kan beställa det från olika tjänsteleverantörer. Tar du t ex. allt från Telia tar du ut det i routern istället.
   
 14. MathiasS
  Medlem · Nivå 24
  Nej.
   
 15. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Det där med IPTV beror helt på om boxen man använder klarar VLAN. Den box jag har från Telia klarar inte det. Alltså får den bo på ett separat nätverkssegment för att inte lasta ner resten av nätverket med massa trafik. Har man en vettig switch så ska den iofs segmentera själv och inte skicka strömmen med IPTV till andra portar men det är ändå en hel del multicasttrafik till de där boxarna. Kör man Telias egen lösning så routas IPTV-VLANet in på det "vanliga" nätverket och går otaggat.

  Som andra skriver så handlar det ofta om att man ska kunna köra olika leverantörer, då blir det väldigt mycket lättare med separata portar.

  Dessutom är jag inte så intresserad av att ha nätverksutrustning från sämsta kinaleverantören på samma nätverk som allt annat.