Det lilla altanprojektet - frågor och framsteg

638 läst  7 svar

 1. tveksamt
  Husägare Nivå 6
  Vi flyttade i april -18 in i vårt första hus. Huset är fint och inget behöver göras varken ute eller inne, varför vi också bestämt oss för att inte göra något från start utan istället känna in vad och hur vi verkligen vill ha saker innan vi ändrar något.
  Under den härliga sommar som var har vi funderat på vad vi vi vill göra i olika delar av tomten och kanske främst hur vi vill utnyttja den slänt som tar upp en stor del av vår tomt.
  På baksidan har vi en stenlagd uteplats som sedan fortsätter i ca 3 m gräsmatta innan slänten tar vid. Slänten är ca 2,5 meter hög och ca 7,5 meter lång.

  Vi har kommit fram till att ett bra sätt för oss att utnyttja denna del av vår ganska nätta tomt är att bygga en altan där.
  Vi tänker oss något i storleksordningen 6x4m enligt skiss.
  Från kommunen (Uppsala) är svaren en aning luddiga, men vad som framgår är att en altan inte är bygglovspliktig om den är lägre än 1,6 m hög och då räknas ett tätt räcke in i den höjden, ett glest räcke gör det alltså inte. Exakt vad som räknas som tätt och glest framgår inte så tydligt.
  Någon som med större tydlighet kan uttala sig om hur en bedömning om tätt eller glest brukar göras?
  Precis vilken form av dokumentation eller tillstånd som kan behövas är inte heller så tydligt. På den direkta frågan om det kan behövas något annat, exempelvis marklov eller grannmedgivande blev svaret ett enkelt "beror på placering och utformning". Någon som kan komma med mer upplysande information om hur sådant kan tolkas?

  Mer direkta funderingar:
  Om vi tänker oss en altan i storleken 6x4 meter, hur många plintar är det rimligt att sikta på? Räcker det med 4 på längden och 3 på bredden?
  Lagom med 95x95 för stolparna?
  Vilka dimensioner på bärlinor resp. bjälklag är rimligt? 45x145? Behövs olika dimensioner?
  Trall i tjocklek 28?
  Slänten består enligt uppgift av utfyllnad sedan området byggdes för 15 år sedan, där det ska vara ganska stenigt (sprängdes tydligen en del i området för detta). Det kan således bli lätt ansträngande att gräva för plintarna varför jag funderar på markskruv. Någon som har en uppfattning om vad sådant kan gå på om vi antar att det något besvärligt men inte värst?

  Vi avser ju givetvis att hålla oss under de 1,6 meter som kommunen kräver för att slippa bygglov, och därmed även välja ett glest räcke för att slippa räkna med detta. Mina enklare skisser ger att det kommer att bli precis lagom utan att vi behöver anpassa oss nämnvärt. Vi vill ju dock placera altanen mer eller mindre precis i hörnet på vår tomt, kräver detta grannmedgivande oavsett om det kräver bygglov eller inte, någon som vet?

  Vet inte om sketchup-filer kan bifogas, men ger det ett försök. All input är välkommen, stort som smått. Har vi tänkt galet någonstans? Har vi missat något smart? Hur hade du gjort? Vad hade du ändrat?
   
 2. tveksamt
  Husägare Nivå 6
  Många läsningar, inga tips.

  Någon som kan tipsa om någon av mina funderingar borde finnas. Kan du inte svara på alla så mottar jag gärna tips på den del du är kunnig om.
   
 3. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Två, tre "synpunkter", som nog egentligen inte är till någon hjälp:
  • Hur är väderstrecken? Är planskissen rättvänd, så söder är nedåt och norr uppåt?
  • Varför lägga altanen så långt från huset? Vore det inte trevligare och mer praktiskt att ha den i anslutning till huset? Om ni t.ex. vill sätta upp en markis eller ett skärmtak, och lätt kunna gå ut/in.
  • Här kan du få lite info om dimensionering: https://www.byggbeskrivningar.se/utvandigt/altan/
   Men de riktiga altanrävarna här ligger nog i ide så här års, och vaknar till framåt april, maj :)
   
 4. J
  Medlem · Nivå 21
  Det låter som en vettig avvägning. Då blir det 2 meters spännvidd i båda riktningarna. Ju färre plintar desto grävre bjälkar och tvärtom.
  En sådan stolpe klarar flera tons last om den inte är mycket hög. Samtidigt är det en praktisk dimension med hänsyn till färdiga plintar och liknande.
  Om du lägger bjälkarna på 4 metersledden med 2 meters spännvidd och 600 mm avstånd imellan, så är 45x170 en lämplig dimension. Bärlinorna bör då vara 45x195.
  Det är ett minimum och standard. Känslan blir mycket bättre med 34 mm.

  I din Sketchup bild har du lagt bjälkarna på andra hållet i förhållande till vad jag har föreslagit. Jag tror det går åt lite mer virke då.
   
 5. mexitegel
  Allvetare · Nivå 22
  Tumregeln är plintar i rutmönster c:a 2x2 meter. Bärlina i 45x195 och skruvregel i 45x170 och 28 mm trall så har du en stabil altan.

  95-stolpar blir bra, tänk på att du måste staga dessa ordentligt med snedsträvor så inte altanen viker sig.

  Vad gäller glesheten i räcket så kan man misstänka att kommunen tillämpar detta på samma sätt som för plank och det finns inte någon exakt siffra men det det verkar vara allmänt vedertaget att skiljelinjen går vid 50%.
   
 6. tveksamt
  Husägare Nivå 6
  Synpunkter eller tankar är välkomna i alla fall, de kan ju vara så att man tänkt galet i något fall. (=

  Skissen är mer eller mindre rättvänd. Vårt hus ligger i det närmaste rakt i nord-sydlig riktning (om man nu kan säga att en kvadratisk byggnad ligger i någon riktning).

  Vi har en stenlagd uteplats precis vid huset på baksidan så vi har redan de möjligheterna. Det här är dels för att kunna utnyttja kvällsolen längre, dels för de varmaste stunderna på dagen när det är i det närmaste omöjligt att sitta uppe på uteplatsen (nu var förvisso sommaren som gick extrem, men ändå) och dels för att det känns som ett trevligt utnyttjande av slänten. Vi vet inte riktigt vad annat den ska vara bra till, som det varit hittills blir det mest svordomar över att behöva klippa gräset där...

  Tack för länken, den ska jag kolla in!
   
 7. tveksamt
  Husägare Nivå 6
  Stort tack! Jag ska ta med dessa synpunkter och justera lite.
   
 8. tveksamt
  Husägare Nivå 6
  Bra där med snedsträvorna, det hade nog kommits på, men trevligare att ha med det från början.
  Tack för övriga synpunkter och upplysningen om hur kommuner kan tänka, bra att utgå från som någon sorts tumregel så får man väl justera lite om de tänker annorlunda här.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: