Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Den stora omdaningen av "grottan"

 1. Keexet
  Medlem · Uppsala · 588 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Vet ni vad? Något av det jag ser fram emot efter jobbet är att få skriva en uppdatering i det projekt jag för stunden håller på med. Nu är det grottan som gäller, men samma sak känner jag när jag ägnat mig åt annat med huset eller bilarna. Vet inte om det säger mer om mitt liv, om hur jag är som person, eller kanske både och?

  Hursom... På kvällen där vi bröt sist, sitter jag och slappnar av efter arbetspasset när jag plötsligt hör ett ljud jag inte känner igen. Ett kraftigt klick som bara kom en gång och jag slog det snart ur hågen. Men när jag ska gå ut i grottan för att stryka på ett lager färg på luckorna jag ville bättra på, märker jag att det är helt strömlöst. Det visar sig att jordfelsbrytaren har gått och den går inte att slå på igen. Jag gör några tafatta försök till att lokalisera vad problemet är, men jag är för trött och tänker att i värsta fall får jag koppla förbi den imorgon, den kanske gått sönder?

  På förmiddagen nästa dag börjar felsökandet och efter diverse teorier och råd från gamla BH-trådar med snarlika symptom, lyckas jag mäta mig fram till vilken krets som löser JFBn. Det är ju såklart den med de nya uttagen, "orsak och verkan" som min gode vapendragare MrP hade sagt. Så jag skruvar isär uttagen och inspekterar det som är lätt att komma åt och i det ena uttaget har jag alltjämt en kortis mellan nolla och jord!

  Hempulad el är ju tabu, här ligger nollan och skaver mot jordstiftet:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220415_095149.jpg


  Även om det var ett klantigt och kanske ganska oskyldigt misstag är jag glad över att jag till slut fann det och eftersom JFBer är nya i min värld, var det bra med en crash-course i felsökning av desamma. Märkligt att et löste flera timmar efteråt bara.

  Med detta ur världen kunde det fortsatta arbetet vidta. Många moment jag nu ägnar mig åt är sånt jag fått "suga på" och en sån grej var placeringen av den lilla "lådhylla" i plast jag sprejburksrenoverat tidigare. Jag ville ha den under väggskåpet ovanför bänken, men eftersom det inte var riktigt "bult on", så ville jag suga på karamellen innan jag skred till verket. Nu hade karamellen smält i munnen och det var dags.:cool:

  För att skruva fast hyllan upptill behövde jag ett par distanser för skruvarna att gå igenom. Det är väl ursprungligen designat som en hylla ovanpå de tre små lådorna, men nu skulle jag skruva den upptill och då är den lilla sargen hos hyllan ett hinder att överkomma. En bild förklarar mer än tusen ord i det här fallet.

  Jag fick tillverka ett par distanser för skruvarna:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220415_123600.jpg


  Ursprungligen var idén att skruva fast den på fyra punkter upptill, men jag insåg snart att det kunde bli ett problem med frigången för lådorna och skruvskallen skulle sticka ner i bakkant. Framtill är det inget problem, där krockar det inte. Så detta löstes genom att använda ett vinkelbleck i ett av originalhålen på baksidan istället. Efter att distanserna var tillverkade och ett par udda skruv uppletade, behövde jag bara tre välplacerade borrhål för att kunna montera det hela.

  Fick skjuta den lite inåt för att komma åt att skruva uppifrån:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220415_132344.jpg


  Nu kunde jag börja fundera på hur jag vill använda skåpet. Jag hade lite kemikalier kvar som inte riktigt fått plats i de stora skåpen, små tuber av lim och härdare, samt smörjfett och små färgburkar. Jag vet inte om det är optimalt att ha dem just här, men eftersom det är smått så blir detta lilla skåp ett kemskåp i miniatyr.

  Lösningen när det inte finns ett hyllplan, staplingsbara backar:thinking::
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220415_173039.jpg


  Kvällen kom mest att ägnas åt mest plock, det är ju det som gäller nu tyvärr. Har inte så mycket bilder på det jag kallar "ordningen" i lådorna, men för varje liten detalj som kommer på plats blir det lättare att sortera allt lösöre. En liten detalj jag gått och sugit på och som jag hade gjort tidigare om jag haft ett matchande uttag, var att montera ett uttag även inne i förrådet, det jag kallar "tarmen". Det finns ett vanligt enfasuttag i kombiuttaget till kompressorn, men det är inte så praktiskt då det är strömlöst om inte kompressorn står på. Men det är förberett med en fyrledare ner till strömbrytaren för ljuset och med det kunde jag efter en hel del pill, skarva vidare ner till ett vägguttag.

  Smidigt att kunna ansluta luftavfuktaren till ett eget uttag:geek::
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220415_233510.jpg


  Dagen därpå har våren kommit på allvar. Och även om jag har lite svårt för att släppa det projekt jag för närvarande håller på med, fick jag motigt slita mig från projektet då jag lovat mig själv att börja ta hand om trädgården när vädret tillåter och det är lite motigt att vara inne i grottan när det är najs vedder:cool:. Så det visar sig att motorsågen är den första maskin som får sig en service i den nya grottan och därför tar oskulden, vem hade trott det?:rofl:

  Det behövs inte mer än lite kedjeslip och rengöring så är maskinen i stridbart skick:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220416_114618.jpg


  Så dagen spenderas utomhus där jag tar hand om de fällda träden, det är ett idogt arbete och det är långt ifrån klart när jag bestämmer mig för att bryta upp och ägna kvällen i grottan. Även om det är njutbart i naturen på våren är det slitsamt att kånka stockar och köra motorsåg, jag är mer för plantering, beskärning, bevattning och skörd. Arbetet i grottan bjuder bara på marginellt mer tillfredsställelse med allt plock.

  Tillfredsställelsen kommer när det börjar bli fritt på golvet:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220416_211110.jpg


  Även dagen därpå kommer att ägnas i trädgården. Det är ju otroligt härligt ute och det gäller att passa på och arbetet ska ju göras förr eller senare ändå, varför då inte göra det när det är behagligt vårvarmt och soligt istället för en regnig eller stekhet dag? Dessutom är det inte så bra att veden ligger direkt på marken och psykiskt mår man inte så bra av att det är stökigt i trädgården. Snart kommer alla vårblommorna och då blir det svårt att inte påverka naturen om man måste fram med tung last. Men det är ju inte därför ni är här!:p

  Framåt kvällen bestämmer jag mig till slut för att ta itu med de plåtskåp jag hämtat på Östermalm. Jag hade kvällen innan monterat ihop ett av skåpen för att fräscha upp minnet över hur de satt ihop, men nu skulle jag även lösa upphängningsfrågan. Till att börja med måste jag ha plats för en regel, kablar och tryckluftsledning går lite annorlunda draget här än längre till vänster. Jag lekte med tanken på att montera dessa skåp lägre, men det skulle bara vara dåligt, jag vill ha mer plats undertill, inte lite uppe och lite nere.

  Tryckluftsledningen flyttades ner för att ge plats åt regeln högst upp:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220417_193737.jpg


  Jag snodde faktiskt regeln från tarmen där den suttit som ett stöd för dörrkarmen. den behövdes inte, jag trodde det till en början, att karmen flexade när man slog igen dörren, men det är dörren i sig som rör sig. På så vis fick jag ihop det, för nu har jag verkligen inte mycket virke kvar om jag vill ha någotsånär homogen tjocklek. Under verandan hittade jag ett par andra klossar som jag allra troligast använt när jag gjutit kronan för skorstenen, ingen hel längd, men väl tillräckligt många för att stötta varje skåp i hörnen.

  Det ser kanske inte så snyggt ut, men lugn, det kommer inte synas:geek::
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220417_202858.jpg


  Under proceduren att mäta upp avståndet för dessa "stöd/fästpunkter" blev jag ganska nervös över att jag inte hade några som helst marginaler. Det uppenbarade sig på mittenraden som hamnar mitt för vägguttaget till höger. Jag hade mätt mot den klamrade kabeln men inte tänkt på att uttaget ju bygger lite åt vardera håll från kabelingången. Med detta på plats var det dags att montera ihop ett skåp och för detta behövde jag lokalisera alla byggstenar som behövs för ett skåp. Plåtbitarna hade ju hamnat lite "omlott" under transporten.

  Dörrar, gavlar, topp/botten, bakstycken och ram, 10 delar:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220417_204036.jpg


  Skåpen är tänkta att monteras "verktygslöst", men redan när jag bar ut dessa från skönhetssalongen så kände jag hur rangliga de var. Visst plåten är väl inte den tjockaste, men lite av detta kunde avhjälpas genom att montera dem ordentligt. Av de "flikar" som ska vikas in för att låsa delarna i varandra, hade kanske bara hälften vikts in och dessutom ganska slarvigt, så när jag kvällen innan monterade ihop ett skåp mer ordentligt så blev det mycket stadigare, men jag hade redan från början en tanke om att lösa problemet mer definitivt genom att svetsa ihop skåpen.

  Tog bort ganska minimalt med färg, därav sotet från bränd färg:whistle::
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220417_214624.jpg


  Plåtarna hade massor av små hål här och var som inte användes så jag klarade mig med att bara köra lite roterande stålborste där jag skulle sätta punkterna. Det blev ju såklart ännu mer stabilt än innan, men ännu hade jag en liten modifikation kvar att göra. För med skåpen följde inga beslag att hänga dem på väggen med, de hade stått rakt på golvet. Med fyra välplacerade borrhål, kunde jag efter ganska mycket omak väga in skåpet med passet och skruva fast det i väggen. Jag hade förvisso både skåpet bredvid och taket att gå efter och båda två var ganska väl "invägda" så även om det var tungt att balansera skåpet med ena handen och skruva med andra, så gick det lättare än det hade gjort annars.

  Färgen är ganska snygg, lite militärgröngrå...:thinking:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220417_222633.jpg


  Jag nöjde mig med det för den här aftonen. Det tog längre tid än jag trodde och tanken på att jag hade tre skåp till gjorde känslan av att fortsätta rätt olustig. Men det fick bli en annan dag. Efter ett par timmar med påskmiddag och samkväm vid brasan hade jag gått och blivit lite mysig i sinnet och bestämde mig för att gå ut i grottan och pynta lite. Jag har både samlat på mig lite under projektets gång, samt haft saker sen tidigare, som jag nu ville sätta upp för att få lite av den klassiska prägel ett garage bör ha.

  Ett par schabloner och embryot till det kollage av kuriosa som komma skall:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220418_030814.jpg


  Skåpen får bli mitt "klotterplank", men även andra delar av rummet pyntades med allehanda kuriosa. Mer av detta kommer säkert synas i framtida bilder.;) Det var ett lagom avancerat nattpass och kul att få göra något av ren lust för en gångs skull.

  Nästa dag, ännu en solig dag. Den här dagen hade jag inte så mycket trädgårdsarbete kvar så jag kunde unna mig lite mer pyssel i grottan, men det var också den sista dagen på min långa ledighet, så jag ville bli färdig med vissa moment. Men för att jag är så bra på att prokrastinera så hittade jag genast på annat som inte innebar att svetsa resten av skåpen. Ytor och framförallt väggyta ska ju optimeras och finns det en svåranvänd del så måste jag komma på en bra lösning för hur denna del ska användas.

  Som tex sektionen mellan sortimentsskåpen och dörren in till tarmen. Här finns det inte plats för mycket, men en krok hade jag redan satt på väggen för att kunna hänga kablar på, men jag ville använda den nedre delen av väggen för långa och tunga verktyg. Till slut kom jag på att jag kunde fästa en regel i de nedersta väggskåpens befintliga regel som sticker ut en bit och sedan fästa den i dörrkarmen.

  Här finns plats för mer och jag kommer säkert hitta fler verktyg för detta:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220418_124738.jpg


  En annan grej var den gamla torkrullehållaren som jag ännu inte fått upp. Jag vill helst ha den relativt nära tvätthon och på väggsnutten bredvid porten fanns en sektion jag inte vetat vad jag ska göra med. Jag har lekt med en del idéer, men det här blir den bästa placeringen för pappret. det var knepigt att borra här då slangvindan satt i vägen, men jag kunde faktiskt ta upp två hål med den batteridrivna borrmaskinen som har slagfunktion.Termometern fixade jag en ny upphängning åt och satte upp precis bredvid.

  Lite halvtrångt i hörnet, men en helt okej kompromiss. Termometer med kvicksilver?:seenoevil:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220418_134058.jpg


  Placeringen av hurtsen som jag på prov ställt i hörnet av arbetsbänken blev jag aldrig riktigt vän med. Funderade länge på hur jag skulle kunna göra för att få den att passa bättre, men kom hela tiden fram till att jag inte gillade att jag dödade så mycket utrymme bakom. Jag vet av erfarenheten att förvaring är det jag kommer vara allra mest i behov av. Jag testade istället att ställa den ovanpå den röda som jag haft sedan länge och det känns mycket bättre. Känns det bra nog kommer jag kanske svetsa ihop dem, eller åtminstone ta bort hjulen på den övre så att den inte riskerar att rulla av.

  Ska man måla eller patinera de små hurtsarna? Kom med förslag!
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220418_131607.jpg


  Under bänken i hörnet ville jag däremot implementera den lösning jag redan gjort tidigare, med ett hyllplan precis under bänkskivan. Här är bänken djupare så jag kommer kunna förvara det som inte funkar på det första stället.Hyllplanet är 50cm brett och 60cm djupt.

  Infästningen, hade jag varit lite mer omfångsrik hade jag inte kommit åt att skruva upp detta:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220418_143423.jpg


  Hyllplanet målades i svart färg och fick ligga på tork under dagen. Med varmt och soligt väder kunde jag måla utomhus och färgen torkade ganska snabbt. Framåt eftermiddagen kunde jag vända på det och stryka även andra sidan. Mellan dessa två strykningar ägnade jag lite tid i trädgården trots allt. Jag hade satt det som "frivilligt arbete" för mig själv, men det kändes bra att städa upp det sista och ta hand om allt inför avresan senare.

  Men innan jag tillät mig själv åka hem skulle jag göra färdigt skåpen. Som vanligt går det snabbare ju fler gånger man gör ett moment och om det tog tre timmar att få upp första skåpet, gick det andra på en och en halv. Det tredje tog ca 40 min så det var svårt att klå, men det sista skåpet satt redan ihop och nu visste jag att jag kunde göra mycket av förberedelserna med skåpet redan monterat. det skåpet var gjort på en halvtimme.

  Det var bara när botten skulle svetsas som tängerna behövdes:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220418_182712.jpg


  Sen var det ganska straight forward att hänga upp resten av skåpen. Jag kontrollerade varje gång att det skåp jag höll på med var i våg, men det var givet av att jag kunde stötta mot det förra. De ser litegrann ut som klädskåp när dörrarna är stängda, men är mer praktiska i det avseendet att de är bredare och har en hyllnivå i varje skåp. Jag gillar verkligen färgen.

  Hade ingen aning om att det skulle bli så exakt, väldigt nöjd med detta:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220418_192507.jpg


  Det var allt jag hann med den här långlediga påsken. Jag är ändå sjukt nöjd, för det känns nära nu, även om det är en del plock kvar, kan jag nu njuta av soliga dagar utomhus och plocka lite när jag har lust, företrädesvis på kvällarna. Det är ännu en god bit kvar till färdigställande, med ett antal lite större moment kvar, men jag känner inte samma stress då jag nu faktiskt kan bruka grottan till att serva bilar eller maskiner att få lite ordning bland verktygen har verkligen varit en lättnad.

  Och bonusbilden då? Ja det måste ju såklart bli en talande bild från trädgården. Utöver två stora björkar, har jag även röjt några mindre träd och en halvdöd asp. Sen hade moder natur fått för sig att ta livet av tre gamla enar, förmodligen en kombination av tung blötsnö och hård vind. Dessa kommer dock inte att bli ved, har några roliga idéer på lut.:geek:

  Påskdagen: Ett av två träd bortforslade, traktorn ett oundgängligt verktyg:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220417_172902.jpg


  Det var allt jag hade för den här gången. I helgen är schemat fullspäckat men lite plock lär det kunna bli. Stay tuned och på återhörande!:heart:
   
 2. Keexet
  Medlem · Uppsala · 588 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Den här helgen blev det inte så mycket gjort i form av framsteg med projektet, men ändå hanns en del nyttigt med. Hela mitt liv, där jag bor i stan men lever på landet, är en enda stor logistisk utmaning, så emellanåt måste ett par logistiska knutar lösas upp för att livet ska rulla på.

  Det börjar egentligen veckan innan min ledighet med att jag får reda på att en rostfri bänk ska slängas på jobbet, "ska den ändå slängas så tar jag den" sa jag. När jag kommer tillbaks från ledigheten ser jag att bänken i fråga ställts undan och jag vet då att jag kan börja planera för att transportera den till Grottan. Jag hade då mätt och kommit fram till att den blir den perfekta sista pusselbiten i inredningen av lokalen. Anledningen till att den skulle slängas var att två av dörrarna hade ramlat av, det är ingen omöjlighet för mig att fixa, men dessvärre verkar det som om dörrarna kommit på villovägar och förmodligen redan gått i soporna. Förmodligen kommer jag sätta de två kvarvarande dörrarna ihop och då också gränsa av den halvan av skåpet under bänken och sen får den andra halvan vara öppen utåt.

  Polarn är sjyst som låter mig låna släpet, en vacker dag ska jag ha ett eget:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220423_143650_1.jpg


  Men att lasta ur var inte det första jag hade på huvudet när jag kom fram till stugan, det kändes viktigare att få landa och pusta ut efter en lång dag. När jag efter lite mat känner mig manad att sätta igång med projektet igen så blir det första såklart att montera det hyllplan jag kapat till för att skruva fast under bänken inne i hörnet. Det blir inte så rymligt som jag helst skulle önska, men jag vet inte om det känns relevant att låta det gå ända in i hörnet där jag ändå inte kommer åt grejerna så lätt.

  Smygfack nr2: bultsaxar och stora tänger hittar hem:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220422_205506.jpg


  Jag kom senare att stuva undan lite maskiner och någon glidhammare på golvet inne i hörnet och tanken slog mig då att jag nog ska anstränga mig för att montera ett till hyllplan, på halva höjden, för att bättre kunna utnyttja hörnet. Jag har ju fram tills nu varit väldigt velig i hur jag vill göra med hörnet, men är nu förvissad om att detta är bästa användningsområdet.

  För det är helt okej att ångra sig och det finns flera delar av inredningen av rummet som jag inte är helt nöjd med. Vissa kompromisser är man beredd att ta, medan andra vill man vidareutveckla. Ett annat sånt ställe är utrymmet under den långa bänken i mitten. Ursprungligen gjorde jag det med någon slags tanke om att det är bra att ha det fritt under åtminstone en del av bänken, snart kom jag att börja leka med tanken på att ha ett par sopkärl där osv. För den som läst tråden vet ju att jag monterat en "smyghylla" även där. Olyckligtvis "krockar" denna smyghylla precis med en av mina verktygsvagnar även om jag skruvar av hjulen på den. Jag behöver någonstans att göra av vagnen och utrymmet under bänken är nog det bästa stället trots allt.

  Svårt att se, men vagnen går precis INTE in under när hjulen skruvats av:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220422_205455_1.jpg


  Vagnen är lite sned och skev sedan tidigare och därför har jag inte jättestor huvudbry över att sätta kapen i den och modifiera lite. Genom att massera ner "läppen" på ovansidan går den fortfarande bara nästan in under bänken. Förmodligen lutar hyllan en aning bakåt då regeln i bakkant inte har samma mått som klossarna i framkant. Genom att ta bort klossarna och helt sonika lägga hyllan ovanpå vagnen (som nu blivit ett skåp), så får allt plats ganska precis och bra.

  Har man inte problem så skaffar man sig, ett proffs hade nog sett till att allt stämt från början::surprised:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220422_213817.jpg


  Men jag är nöjd med utfallet, dock ska det till lite "finish" innan jag gör något permanent. Först blir att rita på var jag behöver borra två hål för att kunna skruva fast skåpet i grannskåpet. För att göra detta behöver nedersta lådan på grannskåpet lyftas ur. När jag bestämt hur hurtsen ska stå och därmed ritat var jag ska borra, baxar jag ut möbeln på golvet igen och borrar upp de två hålen. Därefter kan jag börja lyfta ur lådorna ur den, därför borrar jag ur samtliga tolv nitar som håller lådorna fixerade vid expanderbeslagen så att jag kan lyfta ur lådorna. Det tomma skalet tvättas med förtunning och detaljer jag inte vill måla maskeras därefter.

  Färgen kallas antracit (!) och matchar det övriga bra:(y)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220422_222332.jpg


  Eftersom jag nu bestämt mig för att hålla ihop rummet så till vida att allt vid arbetsbänkarna ska gå i grått och svart, medan kortväggen mot källaren får förbli blå (spar massor av arbete på det viset) så får även denna möbel lite färg på sig. Här snålar jag och målar bara det som kommer synas.

  Ironin i mina tilltag kan inte bli tydligare än såhär, eftersom den blå möbeln hamnar bland det grå och därför behöver målas, så är det ju bara naturligt att nästa steg blir att måla en grå möbel blå för att smälta in bland det blå.:rofl: Det är den lilla lådhurtsen från föregående inlägg som plockas isär och får sig ett lager färg. Lyckligtvis bara råkade jag ha en färg som matchar det övriga blå väldigt bra.

  Hittade en till burk senare, kanske målar resten av lådorna någon gång...:whistle:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220422_223829.jpg


  Nu stank det lösningsmedel i grottan och det kändes som att jag var förtjänt av lite fredagsrelax vid brasan medan färgen torkade. Helt sysslolös höll jag mig dock inte den här gången. En av de prylar jag tagit med mig från staden var ett gäng schabloner jag skrivit ut och laminerat på jobbet. Dessa satt jag nu och skar ut med en vass kniv mot en skärbräda på vardagsrumsbordet. Morgonen därpå var schablonerna redo att användas.

  Man kan inte maska för noga, det här var tyvärr inte helt perfekt:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220423_115635.jpg


  Helt onödigt kan tyckas, men jag blev lite inspirerad när jag såg resultatet av väggskåpen och hur de påminde om något militärt överskott. Jag tillåter mig själv att få lägga ner en stund med att klippa ut schabloner och en ytterligare stund på att sätta upp dem för det stora nöjets skull och inget mer. Förut använde jag en mer amerikansk-inspirerad font till mina schablonprojekt, men sedan jag hittat "DIN schablonierschrift" är ju valet givet om man pysslar med Tyska vagnar.:cool:

  Ser lite ut som klädskåp:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220423_131727.jpg


  Det finns en tanke bakom varje siffra ;)och det är även avsiktligt att de inte kommer i någon uppenbar ordning. Överlägset längst tid tar det att skära ut schablonerna för hand, men iom att jag laminerar pappret så går det att använda flera gånger.

  Med detta var det så dags att åter börja titta åt vagnen som nu ska få bli hurts. Efter att maskeringstejpen plockats bort kunde jag ställa skåpet på plats och lista ut hur jag skulle göra för att förankra det. Jag behövde lite längre skruv än jag först avsett att använda då möbeln är lite skev och inte står dikt an mot det andra, Dessutom är det en dubbelplåt på insidan och det var riktigt svårt att trä i skruven i hålen med bara två fingrar som nådde fram, men efter mycket pillande fick jag dit två skruvar och kunde dra åt dem.

  Genom att kila fast några träklossar kunde jag fixera den skeva möbeln:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220423_135001.jpg


  När jag hade häktat dit alla lådor la jag helt sonika hyllplanet ovanpå möbeln för att undersöka hur mycket jag skulle behöva ta av på träklossarna som hyllan skruvats fast i tidigare. Men klossarna gick in, det var bara en fråga om pressfattning.;) Hyllplanet hamnar nu ca fem centimeter längre ut då den inre väggregeln var den som inte tillät att hurtsen kunde skjutas in under hyllan förut. Tack vare att jag knackar träklossarna på plats så blir allt mycket stadigt och inget kommer röra sig ur fläcken.

  Tadaa! Färdigt resultat Färgen smälter in riktigt bra även om temat blir "invers"::geek:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220423_141651.jpg


  Det här är jag riktigt nöjd med. Nu får jag plats åt massor av verktyg som kanske kommer vara lite av en "andrasortering eller dubbletter av sånt jag redan har på tavlorna. Men grejerna ska förvaras någonstans och det är praktiskt att bara hala fram ett verktyg lite snabbt när man inte hittar de fyra andra trettonnycklarna som normalt hänger på tavlan.:oops: En del av verktygen ur den blå hurtsen kommer flyttas hit för att göra en annan struktur i den.

  När jag står med detta så ropar mamma på mig och berättar att en granne en bit bort håller på med sitt skjul som jag noterat är på väg att avyttras. De var inte där tidigare, men nu när de är på plats måste jag fråga vad som står på med skjulet. Det är ett plåtskjul i gammal tjock plåt som han bestämt sig för att göra sig av med. Han försökte först med en bortskänkesannons, som jag sett men inte fattat att det var han. Nu skulle det till återvinningen. Jag som jagat plåt till mina arbetsbänkar ser nu ett gyllene tillfälle att få tag i material enkelt och billigt. Han går med på mitt bud och jag åker och hämtar plåtarna med min lilla traktor.

  En uppsättning gamla dörrar i 2mm-plåt jag ska använda till arbetsbänkarna:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220423_143349.jpg


  I mångas ögon rostigt gammalt skrot, för mig var det den sista större pusselbiten i materialväg jag behöver för detta projekt. Men för att kunna lasta av detta behövde jag nu städa lite framför garaget. Det är ingen idé att kånka in dem nu, då de behöver modifieras och kanske fräschas upp lite och det vill jag göra utomhus. Men utanför garaget är det nu en salig röra med saker som blivit över och ska slängas, så det var dags att spotta sig i nävarna och ta itu med det nödvändiga tråkiga, först göra fritt framför garaget för bänken och plåtarna och sen lasta släpet med allt som ska slängas.

  Det här är extra illa, men oftare än inte står det prylar/sopor här:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220423_143553.jpg


  Jag ska försöka få till en säljesannons med det jag vill sälja och är det någon som läser detta som är intresserad av att veta vad jag har (Uppsala/Enköping/Sala/Stockholms-området) så hojta till, ni har definitivt förtur. Släpet blev iaf smockfullt och att röja här tog större delen av eftermiddagen. Framåt kvällningen kunde jag fortsätta inomhus och göra något som inte var direkt själadödande. Jag monterade ihop hurtsen som jag målat blå och försökt "patinera", resultatet blev dock inte lika bra som med de andra skåpen.

  Fejkpatina lämpar sig bäst på gammal färg, kanske matta ner den lite?:thinking:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220423_201736.jpg


  Med detta kunde ju den röda inte få förbli röd, och iom att jag nu hade den blå tom kunde jag snabbt och enkelt flytta över grejerna till den för att kunna göra ren och skruva isär den röda för liknande färgbehandling. Men eftersom jag ville ta målandet sist, så flikade jag in ett annat litet nödvändigt emellan.

  Min däckmaskin som under hela bygget rullats runt på ett par dollys och vinglat betänkligt, har jag hela tiden avsett att montera på hjul för att lättare kunna flytta den. Nu hade jag lagt beslag på en uppsättning hjul som förhoppningsvis var kraftiga nog för uppgiften. Det tog ett tag att hitta passande skruv, men när det väl satt fyra hjul där så kunde jag tippa den försiktigt åt sidan och sparka undan de små vagnarna den rullat på. Hjulen visar sig fungera klockrent och låsningen av de två främre gör maskinen väldigt stadig. Den enda buggen är att pedalerna hamnar lite högt upp egentligen, men det är en uppoffring jag är villig att göra för att kunna flytta den lätt.

  Lågbyggande och förhoppningsvis tillräckligt kraftiga hjul:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220423_201759.jpg


  Det fanns ju såklart en anledning till detta mek utöver att kunna flytta på maskinen. Städningen av uppfarten blev jag påmind om några fälgar med gammalt gummi som behövde krängas av. Lite ringrostig på tekniken fick jag till slut av de torra gamla däcken och kunde konstatera att jag behöver öva mer på denna maskin för att bli mer säker.:oops:

  Med detta avklarat kändes det som en naturlig sista manöver att måla den röda hurtsen. Jag passade även på att stänka på lite svart färg på de två korgar som visar sig passa perfekt på "smyghyllan" under arbetsbänken.

  Ännu en tömd sprejburk och lite inspirerat stänk för att förfula lite:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220424_014701.jpg


  Söndagen kom sen att bestå av massa nödvändigt ont igen. Först en tur till tippen med släpet för att tömma det. Sedan fick jag reda på att jag kunde hämta ut min sommarbil från vinteruppställningen. När vi kommer fram visar det sig att jag plockat ur batteriet och glömt att jag inte bara lossat ena kabeln, så vi får vända i oförrättat ärende för att ta med batteriet. Med bilen äntligen hemma sen hade jag lite mer att plocka med på tomten och sen var det snart dags för mat. Men innan matdags hann jag med att plocka lite. Nu är det verktygssatser, batteriladdare osv som jag tänkt förvara i de vägghängda plåtskåpen.

  Mycket prylar blir det, här försöker jag få till en ordning och det är inte lätt:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220424_014708.jpg


  Jag avskyr allt detta plock, men det är bara att kötta på för någonstans finns det en tillfredsställelse i att få ordning och plocket måste ju göras ändå. När jag framöver är färdig med plocket i grottan så börjar plocket av alla reservdelar som jag tänkt förvara i tarmen.:sweat: Lite roligare var det då att precis innan maten kunna skruva ihop den andra hurtsen och ställa de båda på plats.

  Lite för mörka och kanske lite för frikostig med rost? Men bättre än röd och grå iaf:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220424_115509.jpg


  Efter maten var det tyvärr dags att plocka ihop och bege sig mot staden igen. Jag hade inte mindre än tre hållplatser på vägen hem, först dumpa de gamla däcken på tippen i Uppsala, sen förbi och hämta upp en uppsättning med fräschare sommarhjul i Sundbyberg och sen hem till polarn för att lämna släpet och samtidigt montera de nyinköpta hjulen. Det blev, trots en tidigare avfärd, ungefär samma hemkomst och dagen kändes otroligt lång trots att jag inte gjort så mycket konkret i grottan.

  Med detta blir det ett litet uppehåll i tråden. Hade hoppats på att få fortsätta i veckan, men det har dykt upp lite tråkiga saker jag måste ta hand om så det ser ut att dröja innan jag kommer iväg nästa gång. Tiden får utvisa vad som händer.

  Och bonusbilden då? Tja den här veckan passar det väl alldeles utomordentligt med en bild på min "sommarbil". han heter "Karmann" och är en Golf Cabriolet från 92, veteran och skattebefriad i år. Besiktad och bara att köra, men först ska han få en tvätt och en service. Tills dess blir det tråkig vinterbil ett litet tag till.

  Kustomiserad sedan tidigare, förfinad av mig:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220424_165235.jpg


  Tills dess att jag får anledning att skriva här igen. På återhörande!:heart:
   
 3. P
  Medlem · 27 inlägg
  Du skriver lika underhållande och medryckande som vanligt. Du borde få en kolumn i ”Vi bilägare” eller liknande, väldigt trevlig läsning är det! :)

  Och projektet blir snyggt också, förstås!

  /PM
   
 4. Keexet
  Medlem · Uppsala · 588 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Tack för det fina omdömet.:heart: Jag har aldrig sett mig själv som "skribent", men förstått i efterhand att mina texter uppskattas. Vi har alla olika läggning och för mig är det bara en fråga om att lägga ner lite tid och energi på att få till en text som är målande och värd att läsa.

  Det skulle vara jättekul att få skriva något kåseri i en tidning, vet bara inte hur man tar sig in i den branschen.:geek:
   
 5. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 5 741 inlägg
  Vad du knogar på, imponerad!
   
 6. Q
  Medlem · Norrbotten · 189 inlägg

  quattro1

  Medlem
  Snyggt
   
 7. Dial_595
  Husägare · Kävlinge · 32 inlägg

  Dial_595

  Husägare
  Ballt projekt, älskar att verkstan får lite kärlek!
   
 8. G
  Medlem · Örebro · 93 inlägg

  grizzly666

  Medlem
  Hittade denna tråd nu och har läst allt upp till inlägg nr 60 där du just satte upp eluttag över bänken i ett sträck.
  [​IMG]
  Kul o bra skrivet överlag.

  ETT enligt mig (men alldeles för få andra) misstag du gjort är att ha eluttagen över bänken!
  Det gör att man kommer ha en massa onödiga kablar liggandes på bänken och troligen nästan alltid.
  Dom kommer ALLTID vara i vägen när man ska lägga saker på bänken.
  Jag hade tagit 2-4st dubbel uttag tex det som du har mellan tavlorna på bilden och monterat dom på bänkens ben, tex 1-2st på insidan av benet rakt under borr/skruvdragaren (och andra benet), alternativt en på insida o en på utsida av båda benen.

  Tro mig efter en kompis byggde en ny ca 6m bred bänk av 4x4" ben och 2x4" spåntad bordsyta och han hade köpt några nya 2x2 uttag och vi satt med en kall öl efter bänken i sig var färdig (plus ett hyllplan för en stereo och uppsatta högtalare).
  Så vart det några öl till och vi hade rätt kul då vi satt och spånade på annat som skulle göras.
  Så fastnade mina ögon på ett av dessa 2x2 uttag som låg på golvet mot ett av benen och :love:
  Snilleblixten slog till tog upp det och måttade med det mot benet och passade perfekt.
  Kompisen vad gör du?

  Så sa att vi borde sätta uttagen på benen strax under bordsytan så vi slipper sladd jävlarna på bänken.
  Nån sek gick och han höll med, så monteringen av dom gjordes dagen efter nån vecka tidigare än planerat då vi båda tyckte det var en bra idé.
  Det blev efter några mån ett par 2x2 uttag till så dom satt på alla ben o sidor förutom framsidan och två st på undersidan av bänksidan vid en hylla för batteri laddning/etc dvs sånt som är ikopplat hela tiden men nu var gömda.

  Och JAPP runt 8 år senare så har vi inte ångrat oss en sekund, visst en kabel kan vara ivägen lite då o då men då främst för att en inkopplad maskin (som i sig oftas är mer i vägen) ligger på bänken, alternativt på golvet vid väldigt sällsynta fall men sparka in den under bänken och det är löst.  Och ang dörrmontering (kanske lite sent tips men) så JA det finns special skruv för karmar dom heter.........:seenoevil: drumroll..... Karmskruv :rolleyes:.
  Och finns ett par olika varianter men gör "karm jobb" mycket lättare o snabbare.
   
 9. Axelida
  Medlem · Enköping · 91 inlägg

  Axelida

  Medlem
  [QUOTE="Jag ska försöka få till en säljesannons med det jag vill sälja och är det någon som läser detta som är intresserad av att veta vad jag har (Uppsala/Enköping/Sala/Stockholms-området) så hojta till, ni har definitivt förtur."/QUOTE]

  Trevligt projekt och trevlig beskrivning! Bor 1 mil norr om Enköping och gillar "bra att ha-saker". Du får gärna hör av dig om du vill/ska/behöver sälja något! (Vill också tipsa om Viksjö veteranmarknad nu på lördag, valborgsmässoafton, där säljs det mycket finfina bra att ha-saker!)
   
 10. S
  Medlem · Södermanland · 1 450 inlägg

  saiter

  Medlem
  Hade också eluttag under bänkens framkant i mitt gamla garage. :heart:
  Fungerar mycket bra.

  //AA
   
  • Laddar…
 11. J
  Husägare · VÄLLINGBY · 76 inlägg

  JBir

  Husägare
  Härligt projekt! Jag håller på att göra iordning mitt garage också, fast med gamla köksstommar.
  Jag har också en Karmann:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2022-4-28_15-29-39.jpeg

  En Renault 19 16v, också byggd av Karmann -92. Detta var alltså innan VW köpte Karmann
   
  • Laddar…
 12. G
  Medlem · Örebro · 93 inlägg

  grizzly666

  Medlem
  Nu har jag läst klart tråden och det blev ju lite omflyttning/modifierande av bänk/arna.
  Så kan ju kanske bli svårt med eluttag på benen ;)
   
 13. Keexet
  Medlem · Uppsala · 588 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Vilket engagerat svar! Tack för det! Ja som du märker är det lite sent att göra en alltför stor grej av det hela nu, men jag har dina erfarenheter i åtanke i fortsättningen. Det är detaljer som var skruvstäd, borrmaskin och andra fasta bänkattiraljer ska placeras. Din tanke fick mig att fundera över just dessa saker, det kan ju vara så att sladden som löper över bänken är mindre i vägen om man inte ska jobba just där?

  Jag har faktiskt inte haft problemet du nämner tidigare. Kanske är mitt problem att över huvudet taget hålla rent på bänken.:oops: Men det brukar som regel alltid vara tre vinkelslipar anslutna samtidigt och dessa används om vartannat. Må hända att niokontaktersrampen är overkill, detaljer som sånt får tiden utvisa,

  Men å andra sidan finns det många kompromisser som jag ännu inte vet hurpass allvarligt de kommer påverka. Den "grunda" bänken med sina 60cm tex. Den känns alldeles för smal, men de flesta kör ju med ett sånt mått och om de innersta 20cm av bänken ändå bara är belamrad med prylar borde en fri 60-bänk göra samma jobb?

  Och jag erkänner mitt tillkortakommande som snickare, men jag är inte helt säker på hur karmskruven skulle hjälpt mig här, fick för mig att främsta funktionen var för att kunna "väga" in dörren lätt? Jag prioriterade långa och grova skruv för en säker fastsättning, Dörren hamnade i våg automatiskt.
   
  Redigerat 29 apr 16:52
  • Laddar…
 14. Keexet
  Medlem · Uppsala · 588 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Snygga fälgar!:love: Det är något visst med cabbar som gör en alldaglig bil ganska snygg.
   
  • Laddar…
 15. Keexet
  Medlem · Uppsala · 588 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Jobbar tyvärr den här helgen, annars brukar jag tyvärr prioritera att få så mycket gjort som möjligt så jag hade nog inte åkt ändå.:rolleyes: Men tack för tipset ändå!(y)

  Finns nog mycket jag inte kommer ihåg i huvudet just nu, men det gröna verktygsskåpet (som figurerat här i tråden), två mindre kompressorer, tre värmefläktar trefas, momentnyckel, elektrisk mutterdragare, bordcirkelsåg bland annat. Det mesta kommer från Biltema och hämtpriser i Heby kan nog bli rätt låga.;)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.