Byggahus.se

Den stora omdaningen av "grottan"

 1. Keexet
  Medlem · Uppsala · 494 inlägg

  Keexet

  Medlem
  "Det handlar inte om hur fint garage du har, det handlar om vad du kan göra i det":cool:

  Drygt ett år försenat har jag för några månader sedan äntligen kommit igång med det jag längtat efter att få göra, fräscha upp och strukturera om mitt garage. Men som med alla bra uppföljare så börjar vi med en resumé.:crysmile: Hoppas det inte blir för osammanhängande, jag har mycket tankar att dela med mig av.

  Innan jag helt "flyttade in" i grottan som jag kommit att kalla det, så målades väggar och tak, men det gjordes inte så bra och dessutom målades de nakna betongväggarna i vanlig plastfärg och det har blivit fula missfärgningar av det nu.

  April 2012; på väg att flytta in, men först lite färgkladd:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20120414_161930.jpg


  Takstöttan satt där vid köpet av huset men har visat sig vara helt onödig, den satt inte ens fastkilad särskilt hårt.

  Taket målades det också, allt detta för att få det så ljust som möjligt. Men eftersom taket är i träullit så blev det inte jättelyckat att rolla det, men resonemanget vid tidpunkten löd, "det blir iaf lite ljusare än innan" och det var gott nog.

  Här är det målat och några saker har börjat komma upp på väggarna. Notera den potenta belysningen::p
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC02273.JPG


  Belysningen uppgraderades ganska raskt till ganska sunkiga men funktionella lysrör, några jag fått av en kompis, några som låg på vinden när vi köpte huset och något jag hade med mig från ett tidigare garage. Ett gratis mish-mash som förbättrade ljuset från de två 40W glödlamporna rätt radikalt!

  Lite bättre ljus, nakna lysrörsarmaturer med klamrad gummikabel::oops:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20120513_170718.jpg


  Verktyg och fasta installationer såsom verktygstavla, arbetsbänk och diverse kommoder var alltihop medföljande från det gamla garaget, eller sådant som huset fått donera. Ett garage är ett grovutrymme och det är skönt att inte behöva vara rädd för kosmetiska defekter när man jobbar. Det fanns ju en hel del övrigt att göra på huset som bebotts av ett gammalt par som inte haft så mycket ork de sista åren, så att få garaget hyfsat "färdigt" med ganska snabba och billiga medel, så jag kunde flytta in var det viktigaste.

  Lucy flyttar in, det här blev hennes hem under många år:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20120527_165258.jpg

  (projekt Lucy finns dokumenterat i ganska omfattande ordalag på annat ställe på nätet:geek:)

  Många andra saker installerades allteftersom och det har aldrig betraktas som ett eget projekt att göra det, det är bara reda kompletteringar eller raffineringar av det ursprungliga konceptet. En bredare dörr in till den anslutande källaren monterades,en tvättho kopplades in, en större kompressor installerades, lysrören byttes ut till LED, en bättre arbetsbänk installerades, fler verktygstavlor sattes upp, fler verktygsskåp, fler hyllor osv. Ja ni fattar, garaget, nu döpt till "grottan" (ibland "gropen", kärt barn har många namn), blev alltmer belamrat och snart kändes de drygt 36kvm jag hade till förfogande väldigt trångt.

  "Coronavåren" 2020, jag hade en rethosta och kunde inte gå till jobbet på ett par veckor, så jag sorterade skruv istället::p
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20200408_203506.jpg


  Det är bakgrunden, nu har Lucy flyttat hemifrån och tillfället är så gott som något att göra något åt de urvuxna kläderna. Det är mycket "behov" som uppstått genom åren och om jag från början var glad över att ha ett alldeles eget spejs på 36kvm, där jag kunde trycka in två av mina gamla bussar och som inte var en hyreslokal, så har jag idag lite högre krav.

  Den stora omdaningen kommer innebära:

  1. Ett projekt åt gången, det finns inte plats för två bilar, speciellt inte med tanke på att jag nu behöver få plats för fler maskiner. Det innebär att lokalen kommer bestå av en garagedel och en verkstadsdel.

  2. Utökad elinstallation, hittills har hela utrymmet gått på EN 10A säkring som förvånansvärt ofta pallat trycket både för värmefläkt, svets och andra maskiner. Högtryckstvätten tycker den inte om däremot. Fler väggfasta sladdvindor och fler uttag vid arbetsbänk.

  3. Ännu bättre belysning, det är redan ett bra ljus i lokalen, men jag har redan köpt fler armaturer och lyse kan man inte få för mycket av. Belysningen kommer gå på befintlig säkring, resten kommer avsäkras från egen central som idag bara matar kompressorn.

  3. Bättre värmeekonomi och komfort i form av en luftvärmepump som har legat ny i sin låda sen jag köpte den för över ett år sen.:oops:

  4. Flytt av kompressor från ett utrymme i källaren till ett förrådsutrymme jag kallar "blindtarmen" (mer om detta kommer senare). Ny dragning av tryckluftsledningar med fler uttag.

  5. Mer plats åt verktyg och kemikalier allt bakom luckor och i lådor för att begränsa dammet.

  6. En ytterligare arbetsbänk för bänkfasta maskiner, den befintliga arbetsbänken kommer kläs helt i 3mm plåt och dedikeras till "handarbete".

  7. Måla väggar, tak och golv i korrekt typ av färg. Idag är vissa delar fortfarande rå betong.

  Ja som ni märker, mer och bättre av allt, det här är ett garage som det skapas i, det här är en lokal jag ständigt har glädje av i allt jag gör på stugan, det här är mitt alldeles egna lilla eldorado. :love: Det var här jag spenderade min "karantän" under Corona, det var här jag befann mig under terrordådet i Stockholm, jag har till och med spenderat en nyårsafton i garaget.:cool: Det är på sin plats att jag rustar upp det till den standard som jag själv vuxit till att kräva. Det kommer vara fokus på funktionalitet, inte estetik. Jag räknar med att damm och fläckar kommer patinera ytor och inventarier, men det jag kommer kunna skapa kommer ge så mycket i gengäld att lite smuts är sekundärt. Ändå kommer det bli ett rejält lyft Även för ögat.

  Jag avrundar här för att jag vet att det är rätt mastigt redan. Nu tar den mer nutida delen av detta projekt vid. Ville dock avsluta med en bild efter all text.

  "Grabbhelg på stugan" 2015, kreativt kaos i goda vänners lag, när livet är som bäst!:beer::giggle::cool:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC03617.JPG


  På återhörande! /Kee
   
 2. A
  Medlem · Värmland · 356 inlägg

  Anderscurl

  Medlem
  Det ska bli en spännande resa att följa! Brottas själv med att allt ska få plats i garaget. Bil projekt, hus projekt, verktyg och allt "bra att ha" som inte kan eller får vara någon annanstans i huset. Allt detta i ett 60-tals elbil garage i källaren.
   
 3. Keexet
  Medlem · Uppsala · 494 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Tack för ditt svar Anders! Jag tycker också det ska bli en spännande resa för jag har redan samlat på mig så mycket material och har sådan inspiration att det nästan känns jobbigt att kommande helg är ännu en grabbhelg och det ska mekas istället för att fixas med garaget. Men vad kunde inte vara bättre än en "avslutande helg" i mekandets tecken innan garaget kommer vara en total byggarbetsplats?:cool:
   
 4. A
  Medlem · Värmland · 356 inlägg

  Anderscurl

  Medlem
  Du får ta hjälp av mekgänget att förbereda garaget för förvandling. Själv är jag alldeles för dålig på att be om hjälp. Så ibland tar det onödig tid att få saker gjort.
   
 5. Keexet
  Medlem · Uppsala · 494 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Som jag redan nämnt har jag under åren hunnit att samla på mig ett och annat, både sånt som köpts billigt, sådant jag kunnat ta från jobbet och sådant jag fått på olika håll. Med andra ord har prylarna bara blivit fler och fler och ville man vara sådan lagd, kunde man säga att jag är en slav under mina grejer, en annan kanske hade sagt att "den som har mest prylar när han dör...":rolleyes:

  En "före-bild", men knappast någon förebild.;)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20210930_152214.jpg


  Eftersom jag slipar och svetsar mycket i mitt garage, blir det fullt med svart slipdamm som lägger sig överallt. Jag har lekt med lite olika idéer för hur jag ska begränsa detta och har ännu inte bestämt mig för alla detaljer, det hänger nämligen på att jag får tag i lite mer material och dessutom hur trångt det blir. Men en sak jag tänkt anamma är att allt som "förvaras" i garaget, ska stå i skåp för att begränsa dammängden. Det första steget var ju såklart att få ner all skruv och beslag i sortimentsskåp. När jag springer på ett par billiga IKEA-faktum överskåp på blocket för en symbolisk summa i närheten, så tar jag tillfället och slår till. Jag har en given plats för dessa i min planlösning, men det återstår att se hur bra det blir, de är egentligen något för djupa.

  Gult är fult heter det ju, beroende på tidsaspekt får vi se om jag målar dessa luckor.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20210928_174513.jpg


  Nu med ett tomt garage och planer i skallen så var jag bra sugen på att sätta igång, det fanns bara ett "litet" logistiskt pussel att lösa först, alla prylar! Planen är att göra målningen i tre steg, först "blindtarmen", sedan ena halvan av garaget och till sist den andra. På så vis kan jag flytta omkring det jag inte kan evakuera och komma åt att måla överallt. Jag har helt enkelt inte tillräckligt med förvaring för att kunna husera allt utanför lokalen.

  Så nu tar en väldigt tråkig, ibland dötråkig, process vid; att packa ihop och grovsortera alla grejer. En hel del slängs såklart, men mycket är typiskt "braåha".Först på tur blir att rensa ut "blindtarmen" och där inne hade jag en hylla till hälften med motoroljor och till hälften med verktyg, sånt som ska få vara kvar inomhus. Plastbackar staplas så gott det går, men det är ändå väldigt rörigt och det känns snarast mest destruktivt att plocka med allt och det värsta av allt är att det aldrig tar slut!:sweat:

  Kanske hälften av allt "lösöre".
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211030_164640.jpg


  Det var stundom rätt tröstlöst och jag ägnade mig åt små miniprojekt under denna tid för att inte helt dö av allt plockande. Några påhejande SMS från kompisen underlättade också. Efter att ha kört en vända till tippen med massa sopor och därefter hämtat hem tre kubik ved, kände jag mig "klar" med min pickup för säsongen och planen var att använda skåpet som förråd.

  Stackars "Flake", han knäar rätt rejält under detta lass. Fantastiskt med så bra lyse i skåpet!:cool:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211105_165947.jpg


  "Blindtarmen" är riktigt svår att fota har jag märkt, enligt mätningar jag gjort är utrymmet ca 3x2m och i detta har jag haft två motstående hyllor fulla med grejer. Det var nu så gott som tomt äntligen och allt som skulle lastas på Flakeflaket var flyttat. Flake hade körts bort till sin vinteruppställningsplats på tomten och bakpartiet stöttade jag upp med två pallbockar för att inte fjädrarna ska behöva stå med hela lasten en hel vinter.

  Som sagt, svårt att fota, men nu är det mest bara damm kvar:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211105_170128.jpg


  Nu skulle bara själva hyllorna ut den lilla kunde jag bära ut, den mellersta går på hjul så den var enkel att rulla ut, men den största som syns i bild ställde jag förmodligen dit innan jag hunnit barrikadera ingången med andra möbler, så den skulle inte gå att få ut på ett enkelt sätt. Hyllan följde med huset och var en av flera likartat konstruerade "möbler" av gammalt spillvirke och panel. Här skulle kanske en mer ögontjusande individ skrota idén om att behålla denna hylla över huvudet taget, men jag tycker den har helt rätt format för mitt behov även i framtiden, så jag kommer behålla den i sinnet, så får vi se vad det blir av det i slutänden.

  Hyllan var dock ganska ranglig och slarvigt ihopspikad, så det lutar åt att det jag kommer att återanvända är själva hyllplanen, om jag inte får för mig att snickra en helt ny förstås. Det kommer fortfarande vara en grovhuggen lagerhylla för oljiga och skitiga bildelar, men en stadigare sådan och även lite snyggare kanske.

  Med hammare och kofot kunde jag bända isär denna fina rokokomöbel::rofl:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211119_195801.jpg


  För att känna mig åtminstone lite konstruktiv och inte bara som en flyttgubbe eller rivningsarbetare, så kunde jag nu med blindtarmen tom, äntligen börja jobba åt rätt håll. det var dags att förbereda för målning! Första steget blir att tvätta och det är extra bekvämt i ett utrymme som detta, bara plocka fram högtryckstvätten och blåsa av. Väggarna i det här utrymmet är ju "råa" förutom en av dem som målats i plastfärg, denna behandlades med färgborttagningsmedel som fick verka ett tag.

  Nytvättat och tomt, nu ska det bara få torka innan primer kan appliceras:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211119_210531.jpg


  Det lossnade inte så mycket plastfärg som jag hade hoppats, men min filosofi i detta är att den färg som sitter hårt nog för ett färgborttagningsmedel och en högtryckstvätt, får sitta kvar. Den här väggen är dessutom delvis en "innervägg", så det är mest bara längst ut i kanten jag sett missfärgningar och avflagning av den gamla färgen. Så länge man inte har någon fuktvandring i en betongvägg är det okej att måla med plastfärg.

  Luftavfuktare och värmefläkt får stå på över natten:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211119_210524.jpg


  Jag har inte ens tänkt på det praktiska lilla hålet i golvet här tidigare, det är ju perfekt att koppla en luftavfuktare till. Ska försöka implementera en fast plats för denna nära hålet om det går.

  Torktider, ett evigt gissel som det gäller att ha taktiker för. Lyckligtvis är jag en man begåvad med alldeles för mycket att göra, så om ett projekt kräver att jag tar en paus ett tag finns det alltid något annat att göra. I det här fallet var det sen kväll och dagen därpå var det torrt nog för att lägga på primer. Men även primern ska ju torka ordentligt först innan färg kan appliceras, så då kunde jag fortsätta det traggliga arbetet med att plocka bland mina grejer.

  Mycket av det som plockats ner i lådor och staplats längs med ena väggen var ju ganska svåråtkomligt, dessutom visste jag inte var i röran jag kunde hitta en specifik grej. Men nu med blindtarmen tömd hade jag två tomma hyllor till övers och efter ett antal timmars träligt plockande, kunde jag känna att jag hade lite temporär ordning i grottan under byggtiden.

  "Ta hjälp av en "vän"" skrev polarn i ett mess, det gick åt tre "kompisar" för detta:;)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211120_174913.jpg


  Med detta sorterat hade jag inte bara fått loss ett antal kvadratmeter golvyta, jag hade även lite överblick så att det åtminstone går att leta efter grejerna, även om man inte har ngn aning om var man ska leta.:thinking: Därefter tog jag itu med arbetsbänken, den var också i uppror och får jag finbesök nästa helg lär man ju ha någonstans att arbeta på. Tog dock ingen bild på detta efteråt, bara en "stökbild".

  Smutsigt och stökigt, men en bra arbetsbänk som kommer få sig några uppgraderingar så småningom:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211120_174949.jpg


  Det mesta av dagen hade gått åt till att plocka och det var ännu inte torrt att börja måla, så det fick vänta till nästa dag. Det var med stor tillfredsställelse jag kunde konstatera att grottan nu var rätt välstädad trots det kaos som hittills rått.

  Ännu en sak som är skönt i ett grovutrymme är att man kan hålla maskningen till ett minimum, faktum är att jag i detta steg inte maskade alls, när golvet ska målas sen, kommer jag maskera väggarna, men om det hamnade lite väggfärg på golvet var jag inte så brydd över. Jag började med att måla med färgen outspädd, men kom snart underfund med att väggen är så porös att jag nog skulle tjäna på att spä färgen lite. Det blev något bättre, men det var fortfarande svårt att få ett bra resultat. Väggarna är bara delvis putsade och hade jag varit mån om att det skulle bli fint, hade jag putsat väggarna, men det är det här utrymmet inte värt, väggarna kommer knappt synas bakom alla prylar i hyllorna. Tanken med detta är bara att ljusa upp det lite. Snart fick jag för mig att testa det jag borde prövat från början, att spruta färgen. Det blev mycket bättre!(y)

  Svårt att se en jättetydlig skillnad på bild, sprutat till höger och väggsnutten till vänster är rollad:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211121_144315.jpg


  Efter att ha gått över alla väggar ytterligare en gång med sprutan började jag nå ett resultat som kändes okej för det här utrymmet. Det var en trevlig upplevelse att spruta med vattenbaserad färg, slippa förtunning och starka ångor. Jag kanske ska vara tydlig med att jag ändå använde gasmask, men det är milsvida ifrån den skyddsutrustning du bör ha om du målar med epoxi tex.

  Det här får duga, svårt att fota som sagt. Här kommer kompressorn att få bo:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211121_160152.jpg


  Med det är historien ifatt nutid eller hur man ska uttrycka det. Nu väntar en mekhelg och därefter en jobbhelg, så framstegen i det här projektet kommer vara minst sagt intermittenta,men jag är rejält taggad på att fortsätta.

  Tills dess, på återhörande!:geek:
   
 6. Appendix
  Husägare · Roslagen · 3 074 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Ska följas!

  men…. Var har du tråden om lucy. Blev nyfiken
   
  • Laddar…
 7. April Skies
  Medlem · Stockholm · 32 inlägg

  April Skies

  Medlem
  Bra jobbat. Nu är det bara resten kvar!
   
 8. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 220 inlägg
  Kolla Boxerville.se
   
 9. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 220 inlägg
  För övrigt blir din skrubb en utomordentlig svets och sliphörna!
  Man ska skilja slipning och svetsning åt från det övriga så gott det går.
  Nu vet jag att du är en bestämd man min vän, men det är ju jag med så jag vet att du lyssnar ;-)
  Tänk över det hela iaf, det är ideen värd.

  Fint blir det, jag kommer och hälsar på någon gång, när det passar.

  /W
   
 10. M
  Medlem · frankrike · 1 181 inlägg

  maria01

  Medlem
  valt bil hobby efter storleken på garaget
   
 11. Keexet
  Medlem · Uppsala · 494 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Ja jag hade gärna gjort om skrubben till en liten arbetshörna om jag hade haft "råd" (förvaringsutrymmen på den här fastigheten är hårdvaluta pga stringenta byggregler). Jag kan ju såklart fnula på idén, problemet ligger väl snarast i att jag borde ha ett eget garage för svets och slip helt och hållet, för det är ju kanske mer än hälften av tiden med vinkelslipen som det slipas på själva fordonet.

  MEN, jag har en idé om att avgränsa lokalen med ett "svetsdraperi", får se om det implementeras. Det är ju sånt som kan kompletteras med efteråt också.

  Njae, i såna fall har jag valt garage efter hobby, men det stämmer inte heller. Haft huset i snart tio år och hobbyn har jag hållit på med i nästan tjugo, så det har passerat ett par garage innan dess. Men takhöjd är något jag alltid kommer vara avundsjuk på andra över. Tänk att kunna installera en lyft! Tänk att kunna rotera en kaross!:geek:

  En får vara glad med det en fick här i livet...:p
   
 12. Keexet
  Medlem · Uppsala · 494 inlägg

  Keexet

  Medlem
  Missade nästan det här. Ja tanken är att polarna ska få hjälpa till med ett par tunga lyft åtminstone. Har tre stycken konserverade reservmotorer som står på golvet och som måste bortforslas under byggtiden. Annars är nog grabbarna jäkligt sugna på att meka, så just den här helgen kommer det inte hända så mycket med det här projektet.:cool:

  Men annars håller jag med dig och jag får alltid hjälp om det kan ske med lite framförhållning, stugan ligger ju en bit hemifrån för oss alla, men lockar man med rätt saker så kommer de.;)
   
 13. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 220 inlägg
  Såg du min lågbyggda travers jag byggde?
   
 14. M
  Medlem · frankrike · 1 181 inlägg

  maria01

  Medlem
  rotera en kaross borde väll funka
   
 15. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 458 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  Kul med ett byggprojekt som är anpassat efter lite ruffare behov. :)

  Köpte några beg lysrörsarmaturer som ska sitta i verkstaden/snickeriet. De kom från en mekanisk verkstad av ngt slag. De var helt täckta av ett mm-tjockt lager av svart sot och slipdamm. Det satt precis överallt. Ett h-e att få bort någorlunda. Så svets och slipdamm är jag nu helt införstådd med varför man vill hålla undan från allt annat... :sweat:

  @TS: Fortsätt, fortsätt. (y)
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.