Byggahus.se

delvis byte av syll i fritidshus

 1. Y
  Medlem · västmanland · 3 inlägg

  yok3

  Medlem
  Familjen köpte nyligen sommarstuga, vilket inkluderade ett förråd med bastu och dusch. När vi tittade närmre på det såg vi att syllen delvis var angripen av röta och var tvungen att bytas ut, vilket inte är något större problem då golvet ändå ska bytas.

  Men där syllen inte är angripen tänkte vi förebygga genom att lägga ett syllband mellan syllen och betongramen (jag bifogar några bilder på hur det ser ut).

  bild 1: http://i236.photobucket.com/albums/ff89/yok3/DSC03980.jpg
  bild 2: http://i236.photobucket.com/albums/ff89/yok3/DSC03981.jpg

  Vi tänkte att vi skulle lyfta hela rasket nån cm så vi kan få in syllbandet, men nu kommer vi till den stora frågan... Hur gör man detta på bästa sätt?

  Som ni ser på bild 1 så finns det ett par ventiler (markerat med en ring), har för mig att det var 2 på varje långsida. Men om man tar bort den lilla trälådan som finns inuti så finns det gott om plats att få in någon balk eller liknande så man kan hissa upp det med domkraften, dock bågnar syllen så att lyftet bara blir lokalt. Hur borde man gå tillväga?

  /Jocke
   
 2. A
  Medlem · dalarna · 2 938 inlägg

  ArneTW

  Medlem

  lyfta väggen

  Då jag håller på med nåt liknade...

  Jag har satt en 2*6 tum på utsidan och en på insidan och fäst i stående reglar med skruv.
  sedan har jag tagit gängstång+brickor+mutter i ett borrat hål mellan de stående reglarna och dragit ihop de två 2*6 tum.

  Sedan har jag kunnat lyfta i 2*6 tums plankorna.

  /ATW
   
 3. Y
  Medlem · västmanland · 3 inlägg

  yok3

  Medlem
  Låter vettigt, dock kan de blir problem med att lyfta på insidan då betongen skjuter ut för mkt, sen på utsidan är marknivån för hög.
  Dock kan man ju plocka fram spaden å ösa ur lite grann bara

  tack för tipset

  //jocke.
   
 4. gafsan
  Medlem · Dalarna · 862 inlägg

  gafsan

  Medlem
  Går det inte att komma åt och lyfta med en "kärring", en sån domkraft som fanns i armén förr. Detta är en nyare modell men principen är densamma.
   
 5. Y
  Medlem · västmanland · 3 inlägg

  yok3

  Medlem
  jo kanske om man gräver upp lite jord runt betong-grunden. Dock blir den stora frågan hur man ska få in domkraften under syllen, eftersom den inte sticker ut något utanför betongen:S synd att jainte har nån bild på de:/
   
 6. Larsa
  Medlem · Stockholm · 3 730 inlägg

  Larsa

  Medlem
  Jag skulle föreslå ungefär som Arne. Skruva en planka (gärna 50*200) i väggen (skruv i varje väggregel). Insida eller utsida spelar mindre roll. Sen är det bara att rigga med domkrafter och lämpligt sätt att överföra kraften till plankan (stående 100x100 skruvad i väggen??).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.