Byggahus.se

Delad entreprenad, delvis från Slovenien - erfarenheter?

 1. A
  Medlem · 7 inlägg

  Allomfattande

  Medlem
  Vi är i uppstarten av vårt villabygge utanför Stockholm. Huset är ritat av min fru som är arkitekt och tillsammans med en Slovensk massivträhusproducent har vi nu tagit fram produktionshandlingar för de ska kunna börja tillverkningen i fabrik, för att sedan köra hit och montera upp. Vi anlitar lokala entreprenörer för mark, platta, VVS, EL och snickerier och vi har tänkt att projektleda själva. Så långt allt bra. Men nu verkar banken ha invändningar mot att godta utländska avtal (trots att de har bankgaranti) och köpet av huset måste gå genom ett företag då leverantören inte kan momsa i Sverige.

  Vi har tänkt att uppföra huset med en delad entreprenad där vi själva är byggherre, men känner nu att vi behöver en samordnare/projektledare som kan stötta i flera delar, t.ex att se till att avtal upprättas på ett korrekt sätt och sedan såklart att samordna de olika entreprenaderna när bygget väl går igång.

  Har någon liknande erfarenheter med att köpa modulhus från Baltikum med momsreglerna?
  Har någon några bra tips för att få hjälp med dessa delar, alltså samordning och projektledning?
  Finns det några signifikanta risker med att dela upp entreprenaden på detta vis?
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 037 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Hur ser problemet med momsen ut? Det borde väl vara samma momshantering som om du löper vad som helst i en utländsk webshop?

  Jag kan förstå att banken är orolig för ett utländskt avtal, det kan vara svårt att beivra avtalsbrott.
   
  • Laddar…
 3. B
  Medlem · 216 inlägg
  Ta absolut in någon som kan samordna / projektleda om ni inte gjort det förr? Det är oerhört många saker som skall löpa på för att ett husbygge skall följa tidsplanen! Vi koordinerade enbart kontakterna med arkitekt (det har ni redan löst), KA, stadsbyggnadskontoret och poolleverantör och bara det tog tid. Sedan tillkom alla praktiska beslut som togs på plats ihop med hantverkarna och alla beslut kring alla material som man tänker inte kan bli så mycket, men det tar väldigt mycket tid samtidigt som det är kul så klart :)

  Sedan spontan fundering kring hur man vid köp utomlands säkerställer att svenska byggregler efterlevs (allt från höjd på trappräcken till typen av fönsterglas), men det har säkert någon med erfarenhet här på forumet ett bra svar på!
   
  • Laddar…
 4. A
  Medlem · 7 inlägg

  Allomfattande

  Medlem
  Vi blåste av i sista sekund – varningsflaggorna blev för många. Bygger med totalentreprenad nu och det känns jätteskönt. Tack för svar!
   
  • Laddar…
 5. Hemmakatten
  Medlem · 11 629 inlägg
  Berätta gärna mer om bygget. Arkitektritat hus skulle jag gärna se ritningar för.
  Ni har alltså ett arkitektritat hus på totalentreprenad? Intressant. Vi fick/ville bygga vårt arkitektritade hus med delade entreprenader, vilket gick jättebra (enbart eftersom vi inte hade en maxbudget).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.