57 045 läst ·
162 svar
57k läst
162 svar
De bästa idéerna för ett vardagskök
En abonnent/avfallskvarn mer eller mindre spelar nog ingen större roll. Men börjar företeelsen bli vanligare får din kommun kanske dimensionera upp nätet (om det inte redan är gjort).berg35 skrev:
Jag betvivlar nämligen att du och resten av kommuninvånarna är bakfulla varje dag?
Jag tycker, utan att ha fördjupat mig i ämnet, att de kommunala och miljömässiga argumenten mot avfallskvarnar verkar vara rätt tunna.
Har man inte egen kompost är det hur som helst kommunen som åker på att transportera bort och röta det biologiska avfallet. Att köra avfallet med lastbil till en komposteringsanläggning eller låta det gå via avloppet och rötas i reningsverken borde ha en likvärdig miljöpåverkan.
Och om det blir vanligare med avfallskvarn så får väl kommunen helt enkelt flytta över en del budget från avfallsbudgeten till VA-budgeten. Minskade lastbilstransporter och komposteringskostnader men i gengäld ökade kostnader för ledningsnät och rötning. Det är inte heller några enorma mängder det handlar om utan ungefär 5 liter om dagen per avfallskvarn. Som en extra toaspolning ungefär. Skulle det innebära några kapacitetsproblem för VA-systemet så är VA-systemet underdimensionerat och då är det kommunens ansvar att fixa det.
Jag har också svårt att tro att den tunna sörja som bildas när man river matavfall skulle vara något problem för rören, och undersökningar tyder inte heller på det.
Jag tror att man med gott samvete kan skaffa sig en avfallskvarn oavsett vad kommunen tycker om det - men man kan ju alltid ringa anonymt och fråga, och om det är förbjudet så skaffar man en kvarn ändå. Jag kan inte tänka mig att de har något annat sätt att upptäcka det än att komma hem till dig och titta under slasken, och i så fall så får man säkert ett föreläggande om att ta bort den vilket man då kan överklaga en eller flera gånger om nödvändigt. Det är mycket enklare för dem att strunta i det än att bråka om det.
Har man inte egen kompost är det hur som helst kommunen som åker på att transportera bort och röta det biologiska avfallet. Att köra avfallet med lastbil till en komposteringsanläggning eller låta det gå via avloppet och rötas i reningsverken borde ha en likvärdig miljöpåverkan.
Och om det blir vanligare med avfallskvarn så får väl kommunen helt enkelt flytta över en del budget från avfallsbudgeten till VA-budgeten. Minskade lastbilstransporter och komposteringskostnader men i gengäld ökade kostnader för ledningsnät och rötning. Det är inte heller några enorma mängder det handlar om utan ungefär 5 liter om dagen per avfallskvarn. Som en extra toaspolning ungefär. Skulle det innebära några kapacitetsproblem för VA-systemet så är VA-systemet underdimensionerat och då är det kommunens ansvar att fixa det.
Jag har också svårt att tro att den tunna sörja som bildas när man river matavfall skulle vara något problem för rören, och undersökningar tyder inte heller på det.
Jag tror att man med gott samvete kan skaffa sig en avfallskvarn oavsett vad kommunen tycker om det - men man kan ju alltid ringa anonymt och fråga, och om det är förbjudet så skaffar man en kvarn ändå. Jag kan inte tänka mig att de har något annat sätt att upptäcka det än att komma hem till dig och titta under slasken, och i så fall så får man säkert ett föreläggande om att ta bort den vilket man då kan överklaga en eller flera gånger om nödvändigt. Det är mycket enklare för dem att strunta i det än att bråka om det.
Ja, jag tror också att man kan skaffa en kvarn med gott samvete. Det är väl först när alla andra också har skaffat en som eventuella problem kan uppstå.
Egentligen tror jag att "kvarnansökningarna" man måste skicka in bara är ett sätt för kommunen/vattenbolaget att hålla koll på användningsfrekvensen. Börjar det bli många i ett specifikt område gissar jag att de vill göra några extra kontroller att allt ser OK ut? Eller kanske prioritera upp underhåll i just dessa områden?
Men jag är ju inte kommunanställd, så jag vet ju inte säkert...
Egentligen tror jag att "kvarnansökningarna" man måste skicka in bara är ett sätt för kommunen/vattenbolaget att hålla koll på användningsfrekvensen. Börjar det bli många i ett specifikt område gissar jag att de vill göra några extra kontroller att allt ser OK ut? Eller kanske prioritera upp underhåll i just dessa områden?
Men jag är ju inte kommunanställd, så jag vet ju inte säkert...
Sopsortering??? Där jag bor rötas matavfallet och blir till biogas, jag slipper både egen kompost och avfallskvarn.pelpet skrev:Mitt bästa knep hittils är att köpa ordentliga avfallspåsar istället för de plastpåsar man får på affärn. Jag kör med icas extrastarka avfallspåsar och låter rullen ligga på botten av sophinken så att nästa påse rullas fram då man lyfter ur den gamla. Fördelen med detta är att avfallspåsarna aldrig går sönder även om man pular ner vassa mjölkpaket och annat i dem och så är de lätta att knyta ihop. Visserligen kostar det lite extra men å andra sidan slipper jag påsar som droppar sopjuice när man bär ut dem.
...
I nästa kök blir det avfallskvarn (utan att fråga kommunen först). En Maxmatic 5000 från avfallskvarn.se verkar vara ett bra val. Vill man betala 75% mer kan man köpa exakt samma modell som en Franke Avfallskvarn AK 5000.
....
Apropå kärl för sortering tycker jag en rejäl utdragslåda under diskhon fungerar super, man får plats med allt. Har haft 80 bredd på skåpet själv, men fick rådet av en köksäljare att minska lådan till 60-bredd för att lättare kunna stå brevid lådan när den är utdragen.
Medlem
· Stockholms län
· 184 inlägg
Det sämsta man kan ha är en diskho nedsänkt i en laminatskiva, en rostfri diskbänk av gammal modell är alltid bättre. Tål det mesta. Skivor runt spisen eller hällen skall vara av material som tål en het kastrull eller stekpanna. Helst sten. Modet med parkett i kök är ju ingen hit. Parkett tål som bekant inte vatten. Det passar bäst på bild och inte i en verklighet.
ang sopskåpet så har jag sett men inte provat en utdragslåda med såphinkar bredvid diskskåpet i stället för under den. Då kan man stå vid disken och ändå ha tillgång till såphinken. Ingen hit att offra 80-skåp bara för sopor så jag tänker nöja mej med 30-40cm sopskåp i framtiden. Mitt kök är för litet för en större sopstationemmanicke skrev:
gaia
Detta gäller dock inte kompaktlaminat, som lämpar sig alldeles utmärkt för nedsänkt diskho.gunnar blomkvist skrev:
Nja... Det är väl mest en smaksak. Kör man med enstavsparkett är det inte speciellt känsligt. Sedan brukar man ju även ha en ytbehandling (hårdvaxolja, olja, lack) som skyddar mot fukt. Vanlig traditionell parkett kan säkert vara känsligare, vilket jag har märkt i vardagsrummet (där någon stav har släppt p.g.a. ett läckande element)gunnar blomkvist skrev:
Däremot är ju trä känsligare för saker man tappar. Det är nog snarare det som är den stora nackdelen med trä. Av den anledningen funkar det bäst med ett hårdare träslag (t.ex. ek).
Har själv ett enstavsparkett av ek i mitt kök och har haft det några år. Har varken några problem med skador orsakade av vatten eller märken (och då har vi t.o.m. en vild liten unge på knappt 2 år, som verkar göra sitt bästa för att skada golv, väggar och möbler
Förväntar mig dock att det borde dyka några märken i golvet snart, med tanke på allt som kastas hit och dit.
Avfallskvarn i ett kök är väl till mångt och mycket en smaksak, i alla fall om kommunens reningsverk tillåter det. Jag har egen anläggning och vill definitivt inte belasta den med extra dynga, dessutom tycker jag mycket bättre om kompostering i varmkompost, vill ju slippa köpa jordförbättring till den egna matproduktionen varje år. Så i köket finns 8olika kärl för sortering; Kompost, papper, papp, metall, glas, plast, pant och övrigt. De är väl gömda, så inget jag stör mig på, kan dock vara lite jobbigt för besökare som försöker reda ut vad som är vad.
Ett modernt välanvänt kök ska ha två diskmaskiner där man har en ren och en smutsig...
Man sparar ofantligt mycket tid på att aldrig plocka ur diskmaskinerna i vardagen...
Soporna även om man har avfallskvarn så behöver man sopsortering...men inte så stor som ett helt 80 skåp.
bänkskiva..har erfarenheter från rostfritt och sten samt trä och bäst är rostfritt man slipper krossa glas...
Trä svårt att hålla rent..
Sten krossar glas och porslin och rekomenderas ej.
Viktig sak är att tänka på att bänkskivan går utanför skåp och lådor slipper rinnande saker på skåpen om man spiller.
Högglans luckor föredrar jag eftersom lättare att hålla rent men då måste man ha absolut förbud på slipsvampar...
Mickrotrasor varmt vatten rent rent rent...
Man sparar ofantligt mycket tid på att aldrig plocka ur diskmaskinerna i vardagen...
Soporna även om man har avfallskvarn så behöver man sopsortering...men inte så stor som ett helt 80 skåp.
bänkskiva..har erfarenheter från rostfritt och sten samt trä och bäst är rostfritt man slipper krossa glas...
Trä svårt att hålla rent..
Sten krossar glas och porslin och rekomenderas ej.
Viktig sak är att tänka på att bänkskivan går utanför skåp och lådor slipper rinnande saker på skåpen om man spiller.
Högglans luckor föredrar jag eftersom lättare att hålla rent men då måste man ha absolut förbud på slipsvampar...
Mickrotrasor varmt vatten rent rent rent...
Jag tycker att en vanlig hederlig diskbänk i rostfritt med svetsade hoar är det bästa i köket. Bänkskivor i trä eller laminat göre sig icke besvär, anledningen är bl a skarven mellan vask och bänkskiva.
Men viktigast av allt är att ha bra med bänkyta att förbereda mat på. Minst 80 cm mellan vask och spis. I vårt nuvarande kök är den ytan endast 40 cm och det är ett helsike att förbereda mat. Endast av den anledningen måste vi göra om köket.
Men viktigast av allt är att ha bra med bänkyta att förbereda mat på. Minst 80 cm mellan vask och spis. I vårt nuvarande kök är den ytan endast 40 cm och det är ett helsike att förbereda mat. Endast av den anledningen måste vi göra om köket.
Jag tycker det svåraste med kök är att lyckas få med alla dessa bra idéer i inte alltför stort utrymme och med en rimlig budget.. Det är säkert bra med två diskmaskiner, avfallskvarn osv men det kostar ju mer både i pengar och utrymme.
Vi bygger precis ett nytt hus och vi har försökt få in det vi behöver på ett begränsat utrymme och rimliga pengar, det blir ju snabbt dyrt när skåpen kostar runt 5000:- styck!
Vi satsade på ett kompakt parallellkök med fristående köksö. Det extra utrymme som man behöver för julpapper och diverse fixade vi med två extra högskåp.


Vi bygger precis ett nytt hus och vi har försökt få in det vi behöver på ett begränsat utrymme och rimliga pengar, det blir ju snabbt dyrt när skåpen kostar runt 5000:- styck!
Vi satsade på ett kompakt parallellkök med fristående köksö. Det extra utrymme som man behöver för julpapper och diverse fixade vi med två extra högskåp.


Touch-kontroller/knappar går duktigt bort hos mig, tenderar att trilskas i vilket kök jag än stöter på dom. Särskilt när man har blöta fingrar.
finessmani vad gäller vitvarorna är jag oxå allergisk mot, microugnar med fler knappar än en grafräknare..... *ryyys*. Både fult och krånglig toch dessutom ett riktigt tråkigt inslag då man ska laga mat gemensamt med goda vänner tex.
finessmani vad gäller vitvarorna är jag oxå allergisk mot, microugnar med fler knappar än en grafräknare..... *ryyys*. Både fult och krånglig toch dessutom ett riktigt tråkigt inslag då man ska laga mat gemensamt med goda vänner tex.
Fick en bild för mitt inre där du och dina goda vänner står på kö för att värma Billys-pizzor i micron.pappskallen skrev:
Gissar att det inte var detta du avsåg, men jag kunde inte hålla mig...