57 045 läst ·
162 svar
57k läst
162 svar
De bästa idéerna för ett vardagskök
Grymt smart!Klockan skrev:En smart grej som en kompis gjorde i ett kök han renoverade var att sätta en pedal som öppnade skåpet under diskbänken så att man kan komma åt soptunnan/avfallslådorna utan att slabba ner luckor och golv. Kanske inte den snyggaste lösningen, men faktiskt blev det inte så illa som det kanske låter. Och som sagt - riktigt praktiskt!
Men mycket av problemen med kladdiga händer fulla med avfall som ska ner i soporna försvinner med den obligatoriska avfallskvarnen.
När man läser att diskamskin och ugn skall vara i arbetshöjd, så inser man att köken blir ganska stora. Flera andra av föreslagna lösningar kräver stora ytor. Inget för oss, vårt kök är på 14 kvadrat.
Alla har olika förutsättningar. Jag bygger nytt så det är pengarna till stor del som avgör hur likt mina krav mitt kök kommer bli.-MH- skrev:
Vårt nya kök skall beställas snart. Vi har plockat godbitar ur denna tråd
.
Större matplats finns i rummet bakom kyl/frys väggen, så vid ön kommer frukost ätas och mat lagas.
Nu är den svåra kvarstående frågan bänkskivornas utformning. Från början var allt sten, men sedan har andelen sten minskats: på köksön träskiva (svart ek), för att det är skönast att äta vid. Till vänster rostfritt för diskhantering och att kunna baka och greja på rostfritt för "känslans" skull.
Skarven mellan sten och rostfritt är dock inte snyggt placerad i nuläget. Tips på lösning ngn? Andra kommentarer?
Ena långväggen är ett öppningsbart glasparti fr Hajom på 360 cm.
(Lyckades inte göra thumbnails av bilderna, ursäkta att inlägget blev sådär 24 cm långt...)
Större matplats finns i rummet bakom kyl/frys väggen, så vid ön kommer frukost ätas och mat lagas.
Nu är den svåra kvarstående frågan bänkskivornas utformning. Från början var allt sten, men sedan har andelen sten minskats: på köksön träskiva (svart ek), för att det är skönast att äta vid. Till vänster rostfritt för diskhantering och att kunna baka och greja på rostfritt för "känslans" skull.
Skarven mellan sten och rostfritt är dock inte snyggt placerad i nuläget. Tips på lösning ngn? Andra kommentarer?
Ena långväggen är ett öppningsbart glasparti fr Hajom på 360 cm.
(Lyckades inte göra thumbnails av bilderna, ursäkta att inlägget blev sådär 24 cm långt...)
Redigerat:
Bojkotta avfallskvarnar !! Bara massor av problem för avloppen har jag hört och den näringen som finns i maten bör tas tillvara på bättre sätt, tex genom egen kompost eller gå till biogasproduktion via kommunala sophämtningen.
I det senare fallet så kan näringen efteråt gå ut på åkrar m.m vilket den inte kan efter reningsverket då det blir uppblandat med massa annat miljöfarligt skit.
I det senare fallet så kan näringen efteråt gå ut på åkrar m.m vilket den inte kan efter reningsverket då det blir uppblandat med massa annat miljöfarligt skit.
Nej, så är det självklart inte.
Avfallet fastnar inte mer än bajs papper i avloppen.
Egen kompost är inte bra för miljön, bildas gaser.
Bättre att de skickas till reningsverken som gör biogas av det.
Har du egen brunn ska du såklart inte ha avfallskvarn.
Avfallet fastnar inte mer än bajs papper i avloppen.
Egen kompost är inte bra för miljön, bildas gaser.
Bättre att de skickas till reningsverken som gör biogas av det.
Har du egen brunn ska du såklart inte ha avfallskvarn.
nu ska jag inte göra det till en diskussion om avfallskvarnar (även om jag började). Man kan dock konstatera att kommuner ser olika på detta - vissa har förbjudit dem andra såsom Sthlm har numera tillåtet kvarnar. Så självklar är fallet inte!
För mig verkar det dock helknäppt att mala avfall från, i mitt fall ekologiska odlingar, och sen blanda med avloppsvatten vari det kan finnas gifter m.m vilket i slutändan leder till att mängden giftigt rötslam från reningsverken ökar. var lägger man det sen??
För mig verkar det dock helknäppt att mala avfall från, i mitt fall ekologiska odlingar, och sen blanda med avloppsvatten vari det kan finnas gifter m.m vilket i slutändan leder till att mängden giftigt rötslam från reningsverken ökar. var lägger man det sen??
Jag tycker det bäst att se till helheten. 
Men ska inte skriva mer om det här, ber dig läsa på lite mer och sen kan du starta en tråd.
Tips: http://www.ivl.se/
Men ska inte skriva mer om det här, ber dig läsa på lite mer och sen kan du starta en tråd.
Tips: http://www.ivl.se/
Medlem
· Västra Götaland
· 13 inlägg
Några tankar kring ugnsplaceringen: Då luckan på kombiugnen som sitter ovanför den vanliga ugnen öppnas framåt finns det risk att man bränner sig på underarmarna när man ska ta ut något ur ugnen. Även risk att sikten in i ugnen skyms av den öppna luckan om man inte är så lång. Vi hade planerat en liknande lösning som vi ändrade på pga dessa skäl.
Den övre skall vara mikro i 1:a hand, och ugn i 2:a hand.Hustomten76 skrev:
Kan du utveckla hur man bränner sig? Är det att den övre sitter "för" högt och man då bränner sig på luckan? I så fall får vi simulera hur högt ugnarna sitter, och sänka den övre, för att minimera risken.
Du har rätt att avståndet mellan kyl och spis är lite för långt, men det finns en tanke om att det inte gör så mycket.zeus_axel skrev:
Vårt matbord ser man inte, men det är i vardagsrummet till vänster om köket, dvs nära diskbänken, diskmaskinen och förvaringen av vardagsporslin. Det avstånd jag minimerat är för flödet av porslin, inte kyl- och skafferivaror till spis. Porslinet skall bäras antingen till ön (frukost) eller till matbordet (middag), och sedan tillbaka. Ifrån kylen skall man främst bära frukostgrejer till ön. Jag känner inte att jag lika ofta bär grejer direkt från kyl till spis.





