Byggahus.se

Dammsugare för hemma och hobby bruk

 1. M
  Medlem · Frankrike - Pantin · 284 inlägg

  MathiasFr

  Medlem
  För er som liksom jag inte ser Festools och liknande fabrikats dammsugare som ett alternativ tänkte jag skriva lite om mitt/mina val.

  Jag har sedan en tid använt en Electrolux UZ930 innköpt begagnad för att städa hemma med men även koppla till sänksåg, fräs och allehanda maskiner. Denna dammsugare är en klassiker hos professionella städare och finns under flera namn, bla Nilfisk GD930 (http://www.nilfisk.se/Products/Vacu...lVacs/GD930AndGD930S2/GD930/Introduction.aspx).

  Jämfört med en traditionell hemma dammsugare så:

  +har den mycket stor påse, 15 liter.
  +relativt tyst och öronvänligt oljud
  +mycket större filterytor
  +effektiv, dvs den genererar mindre värme
  +ingen sladdvinda som kan gå sönder, man lindar helt enkelt sladden runt maskinen
  -ingen plats att förvara tillbehör
  -otympligare kanske någon kan tycka, inte jag

  Denna maskin har fungerat mycket bra och verkar klara av det fina dammet från träbearbetning. Jag har fyllt mer än 10 påsar och dammet stannar i dom, filtren är väldigt dammfria. Då jag även börjat snickra på annan ort och inte ville släpa med dammsugaren så började jag söka efter en ny alternativt en annan.

  Det blev en Numatic NVQ370 (http://www.numatic.co.uk/products4.aspx?id=42), dvs en maskin snarlik Electroluxen. Betänk att merparten av användandet är städning i hemmet. Jag har inte kompleterat med finare filter än medföljande och har heller inte kört den speciellt mycket för snickeri men konstaterar att den är minst lika bra som Electroluxen förutom att påsarna är lite mindre. Jämfört med en Festool och liknande:

  +billiga påsar som finns hos flera handlare (betalade 8,25£/10st)
  +bättre/trevligare att städa hemmet med (antagande baserat på vad andra kommenterat om Festool och liknande)
  +relativt liten och lätt vilket är bra om man som jag hänger den i en krok i taket ovanför arbetsbänken (av/på lättillgängligt, mindre sladd och slang överallt)
  +billiga tillbehör, ruskigt billigt jämfört med Festool, tex 2.4m slang 11,4£
  +Relativt lågt pris speciellt med tanke på att den även ersätter hemma dammsugaren. Betalade 169,50£ i Storbritannien. Fraktfritt av någon okänd anledning
  -ingen automatstart av snickerimaskin
  -ingen elektrisk steglös reglering av sugstyrka, endast två hastigheter och mekanisk reglering
  -slang ej antistatisk vad jag vet
  -ingenstans att förvara tillbehör
   
 2. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Ska jag vara uppriktig så förstår jag inte vitsen.

  En bra hemmasugare typ Elux Ultra Silencer, suger som f--n och hörs inte.
  Släng på en Alto/Kärcher till verktygen och som även fixar slipdamm vilket jag inte skulle lita på att hotellsugarna fixar.

  Go'jul
   
 3. M
  Medlem · Frankrike - Pantin · 284 inlägg

  MathiasFr

  Medlem
  Jag bor i liten lägenhet och vill inte spendera mer än nödvändigt på maskiner till snickrandet:

  +endast en maskin att "lagra"
  +endast en maskin att köpa/betala
  +endast en sorts dammpåsar att köpa och lagra

  Inte för att jag slippat extremt mycket men en del har det blivit. Det sitter 2 filter i Electroluxen och det sista är dammfritt varje gång jag rengjort så jag har inte haft problem med slipdamm.

  I drift gissar jag att både min gamla Electrolux (15liter, 20€/10st påsar) och den nya Numatic (9 liter, 8,15£/10st påsar) är billigare i drift.Filtren är relativt billiga också.

  Livet är fullt av kompromisser och jag har försökt visa för- och nackdelar med mitt val och valt att skriva om det här så att andra i liknande situation kan använda informationen för att själva bestämma vad som kan bli bra. Hade jag bott kvar i Sverige hade jag säkerligen valt annorlunda.
   
 4. mattiasp
  Hårklyvare · Stockholmare i exil i Västerås · 6 590 inlägg

  mattiasp

  Hårklyvare
  Vi använder de där Nilfisk "hotelldammsugarna" med HEPA- filter på jobbet för att suga radioaktivt finkornigt damm. Våra sensorer för luftburen radioaktivitet brukar inte aktivera incidentlarmet när vi använder dammsugarna. Och sensorerna är _mycket_ känsliga. Dessutom är hotelldammsugarna riktigt välbyggda. De håller hur länge som helst för hemmabruk..
   
 5. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Tror även era radioaktiva partiklar skulle fångas upp i en hushållsdammsugare som alla med klass har bra HEPA filter.

  Grejen är att Hushållsdammsugaren dör efetr en rejäl dust med slipdamm... därför misstänker jag detsamma skulle hända med en hotelldammsugare som inte är konstruerad för att suga slipdamm eller blött mög.
   
 6. mattiasp
  Hårklyvare · Stockholmare i exil i Västerås · 6 590 inlägg

  mattiasp

  Hårklyvare
  Du misstänker fel när det gäller hotelldammsugarna. De klarar visserligen inte blött mög speciellt bra, men de går inte att jämföra med en hushållsmaskin. Jag är däremot osäker på om hotelldammsugarna har en separat luftström för kylning av motorn. De bättre byggdammsugarna har det, t.ex Festool, och det gör att den inte tappar kylningen även om det är stopp i röret. Att köra den vanliga hushållsdammsugaren till slipdamm och skit är idioti. Även om de har HEPA-klassade filter, så sitter dessa i regel efter motorn, vilket gör att dammet sabbar maskinen i alla fall.
   
 7. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Nu har jag aldrig o kommer nog aldrig att dissekera en hotelldammsugare. och hur den ev skulle kunna fungera som en byggsugare. End of the day så vill jag iaf ha en separat tyst hushållssugare och en byggis för slipdamm o blött mög.

  Skulle inte förvåna mig om jag tom inte faller för en Festo 26a en dag....trots att jag stretar emot.
   
 8. phl
  Medlem · Skåne · 7 143 inlägg

  phl

  Medlem
  Du varken vet eller vill veta, ändå har du en bestämd åsikt :)
   
  • Laddar…
 9. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Den bullrar, är ful, till för i första hand dammsuga heltäckningsmattor....

  Ser inte kopplingen till en byggis med slipdamm o blött mög.:)

  btw, åsikter måste man ha så länge man kan beskriva var dom kommer ifrån.....

  mina kommer från tex 150 hotellnätter iår......:rolleyes:

  Hotell brukar ha både hotelldammsugare o byggisar i sortimentet.....
   
 10. M
  Medlem · Frankrike - Pantin · 284 inlägg

  MathiasFr

  Medlem
  Electrolux/nilfisk som jag skrev om har inte separat luftström. Jag tror det är likadant för Numaticen.

  Nimajneb med all rätt så har du hittat en egen lösning. Jag kritiserar den inte och framför allt inte med antaganden. Din liksom många andras lösning är inget alternativ för mig i nuläget.

  Du säger "åsikter måste man ha så länge man kan beskriva var dom kommer ifrån.....". Då skulle jag gärna vilja veta varifrån "....i första hand dammsuga heltäckningsmattor...." kommer. Hoteldammsugare är nämligen väldigt lika till funktion och uppbyggnad en vanlig dammsugare med skillnad att det är "uthålligare", dvs större filterytor, större dammpåsar, motor som kan köras i längre pass, stryktåligare osv.

  Jag jobbar i ett litet hotel. En av dammsugarna är den lilla Numatic Henry, en maskin som egentligen är för hemmabruk. Den används för i snitt 8 rum per dag, 365 dagar per år. Grovt räknat 150kvm/dag massivt ek parkett, dvs en stor villa varje dag.

  Mina kommentarer bygger på faktiskt användande, någorlunda preciserat liksom mattiasp. Ingenstans har jag beskrivit den som en "byggis med slipdamm o blött mög" utan en bra hemmadammsugare som kan användas för hobbysnickrande.

  Jag vidhåller att Electroluxen är en mycket bra hemmadammsugare. I förhållande till många hemmamaskiner så är den även relativt tyst och med ett för mig behagligare oljud än de hemmadammsugare jag stött på. Den fungerar dessutom som jag beskrev i min första post aldeles utmärkt att kopplas till sänksåg, handöverfräs och planslip (trä, plywood, mdf och spånskiva). Ej tidigare nämnt är att den används till all städning efter allt arbete med trä på den hobbynivå jag utövar.

  Vår hemmadammsugare var ett gammalt åbäke som en säljare lurat på mig för länge sedan då han inte hade den maskin jag då ville ha. Jag har alltså med mitt val fått en dammsugare för snickrandet på köpet/gratis.

  Efter att ha testat och tittat grovt på uppbyggnaden av Numaticen så är jag övertygad (antagande...) att den också kommer att klara allt som jag använt Electroluxen till. Jag hittar ingen bättre kompromiss för mitt boende och min budget.

  Utseende finns inte ens med på min kravlista. Viktigast är att den gör sitt jobb (suger damm/skräp och samlar det i påse), bullrar så lite som möjligt, att golvmunstycke/rör/slang kan manipuleras med en hand på alla golvunderlag, allmänt användar vänlig samt billig i drift (påsar och filter).
   
  Redigerat 27 dec 2010 08:48
 11. Nimajneb
  Medlem · Blekinge · 12 092 inlägg

  Nimajneb

  Medlem
  Jobba på ett litet hotel i Paris..... de är cooltd^_^b

  Är du delägare??
   
 12. M
  Medlem · Frankrike - Pantin · 284 inlägg

  MathiasFr

  Medlem
  nope, bara anställd
   
 13. A
  Medlem · Uppsala · 1 596 inlägg

  Alko

  Medlem
  Nu vet jag att det är en gammal tråd, men jag är själv på jakt efter ny hemmadammsugare, vi har använt Fein Dustex till detta tidigare, men den är trots allt ganska stor och kommer framöver att få vara enbart byggdammsugare.

  Skulle bara vilja tipsa om en kampanj som Nilfisk kör just nu på den proffsdammsugare som nämns i tråden, alltså Nilfisk GD 930 G. G-modellen har teleskoprör och inbyggt hepafilter. Den går att få för runt 2600-2700 inkl moms nu (nej, jag jobbar inte på Nilfisk).

  Kolla in den på: http://kontorshornan.se/dokument/nilfisk-gd-930-g.pdf

  För egen del blir det dock troligen en Nilfisk VP300 Hepa. Den är två kilo lättare (bra när man dammsuger trapporna), har handtag på toppen vilket är praktiskt när man lyfter den över trösklar etc, teleskoprör och förvaringsplats för munstycken på chassit. Men tyvärr inte samma gummihjul och metallchassi som GD 930.

  Reklamfilm för VP300:

  http://www.youtube.com/watch?v=mwRP4x1doHo

  När det gäller estetiken tycker jag personligen att proffsmodellerna ofta har mycket schysstare design än smäcket du hittar på Onoff etc. ;)

  /A
   
  Redigerat 28 feb 2013 17:19
 14. M
  Medlem · Frankrike - Pantin · 284 inlägg

  MathiasFr

  Medlem
  En liten uppdatering efter 4 års användande.

  Jag är otroligt nöjd med detta så kallade kompromissval, Numatic NVQ370. Jag har inte haft några problem med denna dammsugare och använder den för att städa en lägenhet samt hobbysnickeri.

  Häromdagen skulle jag byta påse efter att ha jobbat en vecka med en butiksinredning och upptäcker att påsen är trasig och det är fullt med såg- och slipdamm i burken samt filterkorgen. Första gången detta hänt. Under drift märkte jag ingenting så jag vet inte när det hände. Nyfiken började jag titta närmare.
  Dammsugaren är i standard utförande (hepa 10 enligt tillverkaren), dvs inget hepa filter utan den vanliga "filterkorgen". Filtrerar gör påsen plus en filterkorgen mellan påsen och motorn samt ett litet filter vid motorns utblås. Vid utblåset fanns inget damm och filterkorgen är normalt sett alltid dammfri men inte denna gång då den var full av slipdamm. Slutsatsen jag drar är att dammpåsens filteregenskaper är så pass bra att inget hamnar i filterkorgen på det sätt jag använder maskinen.

  Electroluxen snurrar hos svärmor för källar- och bilstädning....
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.