Byggahus.se

Dagvatten anslutningskostnad, inga åtaganden

 1. M
  Medlem · Västerbotten · 12 inlägg

  Marcel

  Medlem
  I vår by håller kommunen att anlägga ett LTA system för kommunalt avlopp. I informationen kommunen lämnat ut, avser man att ta betalt (anslutningskostnad) med 10 kr/m² tomt (för dagvatten). Samtidigt finns det ingen prestation från kommunens sida som motiverar att ta ut avgift för dagvatten. Vi har kostnader på 10 000 till 15 000 kr per fastighet för detta, kommunen tar då in i storleksordning 1 000 000 kr för någonting som de inte levererar för.
  Vägarna i byn är enskilda vägar utom huvudvägen som är Trafikverkets. Kommunen sköter inte om några diken eller annan skötsel för avledning av dagvatten. Kommunen svara på frågan hur detta motiveras att "så har vi alltid gjort" resp "så brukar man göra".

  Finns det erfarenheter av detta förfarande, vad finns det för lagstöd? Prejudikat? Har fått fram att man kan bestrida fakturan för anslutningskostnaden, den delen som berör tomtavgiften. Frågan är om det är någon idé, går det att få rätt på den punkten?
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 42 745 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Nu vet vi ju inte hur resten av ansutningskostnaden ser ut, ofta är det bortåt 2 - 300 000. Oftast sätts ju dessa avgifter så att det i stort är själkostnadspris för projektet. Så om komponenten som är beroende av ytan generellt skulle tas bort, så hamnar antagligen motsvarande avgift iallafall på fastighetsägarna, totalen blir densamma. Fast någon med stor tomt kan ju med rätta känna sig orättvist behandlad.
   
 3. S
  Bannad · 1 481 inlägg
  Kommuner har rätt att ta ut en kostnad per m2 för tomten vid anslutning till avlopp ,
  jag fick betala 3 kr / m2 1974 så priserna har gått upp lite
  Det som är märkligt är att regnvatten på marken , som ej går till dagvattenrör räknas in , det är en naturligt
  bevattning av marken , fattar inte varför man ska betala för detta
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.