Byggahus.se

Coronavirus

Status:
Stängd
 1. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 156 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Visst kan de göra det, men om vi skall parafrasera Tegnell lite, så är det inte dessa händelser "som driver smittspridningen". För att 50-årskalaset skall vara ett problem så måste smittan finnas där till att börja med nämligen. Det är också därför som vi har begränsningen på 50 personer på en sammankomst, är det fler så innebär det med stor sannolikhet att man reser över landet och det leder till att man riskerar att smitta mellan olika regioner i landet.
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 8 908 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Den enklaste förklaringen är väl att den del av befolkningen som jobbar inom äldrevården är just den grupp som drabbades tidigast och hårdast av viruset. Tittar vi på t ex Sörmland som drabbades hårdast per kapita så var smittan liksom inte ett problem i välbärgade Trosa men väl i Flen och Katrineholm där socioekonomin inte är lika god. Sen åkte man därifrån till jobbet och smittade de äldre äldre som är helt mortalitetsstyrande.

  Men visst, hade vi lyssnat på de som tidigt ville ha lockdown så hade vi troligen befunnit oss i den bättre danska situationen idag gällande moralitet.
   
 3. Mikael_L
  Medlem · 41 209 inlägg
  Dvs sett till att de som jobbar inom äldrevården inte hade kunnat jobba där längre?

  Ja då hade vi i alla fall inte fått in smitta på boenden lika mycket, inga personer som går in eller ut = ingen smittspridning.

  Det är rätt svårt att skydda omvårdnadsboendena. De lär ju behöva ha sin personal, som sen går hem varenda dag och smittas av någon, någonstans bortanför arbetsplatsen.
   
 4. U
  Medlem · 5 153 inlägg
  Jag lägger ut kurvor över dödlighet per kapita i de nordiska länderna. Har valt dessa så vi fått in smittan ungefär samtidigt, är i länder med bra sjukvård,. liknanade befolkningstäthetn demokratier etc

  I en sådan jämföresle ligger Sverige mångdubbelt högre i dödsfall på kapita än våra garannländer

  Tittar man global så ligger Sverige på ca 10 plats över flest dödafall per capita.

  Så att vi misslyckats stort håller nog alla med om, Men vad är orsakerna? Öppna samhället, för lite tester, För lite karantän?
   
 5. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 156 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Här tycker jag att FHM inte var tillräckligt noggranna/tydliga (de räknade med att aktörerna skulle förstå allvaret, men de andra aktörerna är inte smittskyddsexperter), staten inte tillräckligt förutseende (de borde ha sett till att betala de som arbetade där för att vara hemma när de var sjuka, även om de var timanställda) och att kommunala/privata aktörer inte förstod (de borde ha haft mer och bättre skydd till personalen, inte för att FHM sade så utan för att det var det rimliga att göra ur ett patient- och personalsäkerhetsperspektiv). En lockdown hade i alla fall inte löst detta.
   
 6. D
  Besserwisser · E · 16 933 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Ulltand: Nja, det är något tidigt att säga att vi misslyckats. Dyker det inte upp vaccin eller effektiva behandlingsformer i närtid kommer även andra länder att få liknande dödstal. Men samtidigt klart mer andra problem, som också leder till dödsfall och andra problem. Då kan det visa sig att Sverige klarat sig bäst. Men det facit har vi inte än. För tillfället har vi fler sjuka och döda och bättre ekonomiska förutsättningar.
   
 7. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 156 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Nu är detta ett maratonlopp, så man skall inte räkna placeringen efter uppvärmningen (en mil eller så). Med det sagt så hade det kunnat gå bättre. Äldreomsorgen diskuterar jag separat, så den dryftar vi inte mer i detta inlägget. När det gäller smittspridningen så hade det varit lämpligt att stoppa smittan i grinden för att köpa sig lite mer tid till att utveckla tester, men det hade inte löst problemet. Men nog hade det varit bra om vi hade haft en mindre initial smitta (genom att isolera de som kom från Alperna) så att vi haft en chans att hinna smittspåra? Men det räddar ju iofs inte Sydkorea heller. Men vi hade hunnit spela färdigt SHL, SHE m.fl. ligor åtminstone. :cool:

  Jag tror också att ekonomin hade haft lite bättre förutsättningar om vi gjort detta. Men det är framtiden som får utvisa om det hade hjälpt...
   
  • Laddar…
 8. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 8 908 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Men vi pratar inte digitala utfall här. Med tidig lock down hade färre av äldreboendepersonalens familjer hunnit smittas och därmed hade troligen färre äldreboenden fått in smittan. Bättre mortalitetsiffror. Hade lock down skett sent som i t ex UK så hade det nog inte spelat någon roll.

  Men det är teoretiskt. Det fanns ingen mental eller juridisk beredskap för en tidig lock down av Sverige.
   
 9. U
  Medlem · 5 153 inlägg

  Det är långt ifrån givet att detta blir ett maratonlopp som FHM bukar säga. Det kan mycket vä ta ett snabbt slut med ett vaccin eller bra läkemedel långt snabbare än vad vi är vana vid.

  Eller kanske som Nya Zeeland? Utrota smittan helt...
   
 10. D
  Besserwisser · E · 16 933 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Nyazeland är en ö. De kan isolera sig. Men samtidigt betyder det att de drabbas hårt ekonomiskt. Turism är en stor del av inkomsten, den kan de inte ha samtidigt som de är isolerade.

  Visst kan det hända positiva saker snabbt. Men det är en riskkalkyl. Är sannolikheten låg kan man inte göra stora uppoffringar.
   
 11. U
  Medlem · 5 153 inlägg

  Men nu är det så många läkemdels och vaccinkandidater igång i sena tester att vi ser att det händer.

  Dessutom är det inget måste att få höga dödstal utan behandling. Strikta riktlinjer smittspårning, masstestning och karantän håller nere dödstalen i ett flertal länder,
   
 12. L
  Medlem · 28 inlägg

  logopedian

  Medlem
  Rekommenderar att kolla på senatens utfrågning av USAs experter på området rörande CV19. Finns på youtube.

  Här finns också en del take-aways från "förhöret".
  https://www.statnews.com/2020/05/12/fauci-hearing-coronavirus-takeaways/

  Frågan om vaccin diskuterades rätt livligt och slutsatsen är att A. Fauci la mycket tid på att försöka få senatorerna att inse att det kommer inte vara en snabb lösning på problemet. De påbörjade arbetet i januari och kanske kan komma med något till "early winter".

  Samt frågan om dödlighet och siffror, där den amerikanska siffran troligen är underskattad, exakta procenten ville inte Fauci ge sig in och spekulera kring men känslan är att antalet döda är högre än de officiella.
  "“Most of us feel that the number of deaths are likely higher than that number,” Fauci said."

  Nu kan man tycka vad man vill om amerikansk politik men det intressanta är experterna i detta fall. Fauci som varit med under sex presidenter och jobbat med detta sen urminnes tider har liksom ingen karriär att försvara framåt genom att visa sig på styva linan och göra "bold statements". Det finns också en del diskussioner kring medicinering och vad de sett inom de områdena.
   
 13. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 156 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Isolering fungerar i teorin, men är mycket svårt i praktiken. Exempelvis Tyska företag diskuterar att chartra flyg för att de skall kunna få folk på plats i Kina så att verksamheten deras kommer igång igen. Vi kan inte frysa ekonomin längre.

  Och medicinerna kommer att ta lång tid innan de finns allmänt tillgängliga. Uppskalning av tillverkning av vacciner och mediciner går inte så snabbt som många tycks tro. Det räcker att du tittar på hur långsamt det går att bygga om ett kontor vid en renovering. Mediciner är mycket mer komplexa än vad renoveringen är...
   
 14. U
  Medlem · 5 153 inlägg
  Men det kommer inte kunna ha turister om de har corona heller.

  Kan mycket väl bli turistkorridorer där bara friska eller med antikroppar tillåts besöka. Så lite tidigt att utesluta turism ännu.
   
 15. U
  Medlem · 5 153 inlägg

  Det vet vi väll inte i de specifika fallen? Jag känner till 3 godkända läkemdelsbehandlingar just nu men har ingen koll på förråd och tillverkningstid för dessa? Har du?

  När det gäller klonade antikroppar får jag intrycket av att det är en snabb process? Fyll gärna på den som vet mer?

  Uppskalningen av vaccinationen till hösten. Hur snabbt kan det gå med hela världens resurser?

  Nikotin torde inte vara svårt att få fram i stora mängder om de har en signifikant verkan. Spännande att se den forskningen.


  Vad gäller isolering så tror jag på det som en esnabb metod att få ner antalet smittbärare. Sedan öppnar man upp med smittspårning (app) testning och förhålningsregler
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.