Byggahus.se

Byte av proppskåp till normalcentral

 1. dadid
  Medlem Nivå 7
  När man byter ut ett gammalt proppskåp med skruvsäkringar till ett modernt utan att dra om elen i huset, hur går man då praktiskt till väga?
  De befintliga kablarna är rimligen för korta för en snygg dragning i elcentralen. Skarvas var och en med en extra bit i elcentralen, eller monterar man någon form av fördelningsskåp först i vilket var och en skarvas?

  /David
   
 2. B
  Medlem Nivå 15
  Hej. Inget illa menat, men saknar du den kunskapen bör du ABSOLUT INTE göra det jobbet själv!
  Tänk på om det börjar brinna om en månad. Du får inget från försäkringen. En elektriker gör det på några timmar. Och du ska kräva kvitto av han.

  Det är min personliga åsikt. Jag skulle inte chansa... :blushing:
   
 3. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Skarva på lämpligt sätt, t.ex skarvhylsa. Räcker dom fram till en skena så finns det olika kopplingplintar för dessa, som t.o.m Kjell & Co säljer.
  [​IMG]
  Dessa kan man montera i alla fyra hörn så att kablarna når fram.
   
 4. E
  Medlem · Nivå 23
  Ska du skarva så använd Wago eller Hellermans toppklämmor
   
 5. A
  Medlem Nivå 6
  använder inte du skarvhylsor när du skarvar kabel i en central?
   
 6. P
  Medlem Nivå 10
  Men varför i hela världen skall man byta en fungerande proppsäkringscentral (Diazed) till en med dvärgbrytare ("Modern") om det inte behövs ???????

  Installera en jordfelsbrytare och låt den "gamla" (Som kommer att fungera i 100+ år) centralen sitta kvar!!
   
 7. A
  Medlem Nivå 6
  Kanske trött på att springa till macken och köpa säkringar som alltid råkar vara slut på de mest konstiga tider...
  Jag vet också en dam som vägra byta proppar själv... Det fick mannen sköta. Så det blev ett byta där fast de hade en helt fungerande central...
   
 8. C
  Anonym
  Går det säkringar hela tiden för dig ska du kanske ta dit en elektriker som får omfördela lasterna istället.
   
 9. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 18
  Går det så mycket proppar att de alltid är slut är det något fel.
   
 10. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Skarvar man alla trådar med Wago eller dyl. så borde det ju bli en jätteklump med en massa toppklämmor jämfört med att använda skarvhylsor.
  Jag använder i alla fall skarvhylsor om jag är tvungen att förlänga trådarna.

  //Patrik
   
 11. B
  Medlem Nivå 15
  Själv tycker jag som Bo.Siltberg.
  En extra DIN skena med ett antal "tunna" kopplinsplintar som går att få i olika färger. En DIN skena bör klara av en 3 radig normcentral. Och allt blir snyggt kopplat! Man kan tänka sig 2gråa plintar och en blå. Typ skyddsjord, fas, nolla.
   
 12. _bystrom_
  Medlem Nivå 6
  Det finns ju för övrigt automatsäkringar till proppskåp med...kostar visserligen 165:-st på Clas Ohlson t.ex. men...man behöver kanske inte ha alla med automat. Vad kostar ett nytt elskåp + elektriker? Propparna kan du dessutom byta själv.
   
 13. P
  Medlem Nivå 10
  Exakt.. Om säkringar går hela tiden är det inte diazedcentralen det är fel på.....

  Tyvärr är det många som utan att tänka betalar enorma summor att byta ut en väl fungerande (man märker den oftast inte..) gammal hederlig diazed-central..

  Antagligen något slags mode , ungefär samma som : oj oj jag måste promt renovera badrummet med kakel och klinkers...(Och samtidigt lyckas åstadkomma lite vattenskador hos grannarna under... , sitter i en Brf Styrelse och vi har enorma problem med just denna typ av händelser....)
   
 14. E
  Medlem · Nivå 23
  Wago tvåor tar inte så stor plats, oftast när man byter central behöver inte alla trådar skarvas, man får en säkrare skarv med wago (har sett för många dåliga presshylsskarvar för att anse dom som "bäst" har aldrig sett en Wago som glappat). Använder presshylor endast på grövre ledare och jordkabel.
   
 15. snuttjulle
  Medlem · Nivå 12
  En anledning till att byta som inte kommit upp här är att man idag har dubbla diazed centraler på samma ställe och vill utöka. Bra tillfälle att få dit JFB och ev lite klockor mm.
  Nu vet jag att alla mina FK går att lätt dra om till första dosa om de är för korta så där kommer det att göras på det viset den dan.