Byggahus.se

Byta ut GU10 halogen mot LED i spottar inomhus

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Jag har idag totalt 28 spottar med GU10 35W halogen plus en spot-lampa med ytterligare 3 st. Av dessa så sitter 9st i köket, 12st i hall/korridor, 7st i badrum samt 3st i trappan till andra våningen. Efter att i tid och otid gå runt och byta ut någon lampa här och där så har jag nu tröttnat och vill ta ett helhetsgrepp för att byta ut hela rasket mot GU10 LED istället och då även på sikt kunna spara lite pengar samtidigt som man känner sig lite mer miljövänlig.

  I kök samt badrum så måste det gå att dimma bra (dvs ha ganska låg belysning för myskänsla) men bäst är väl att satsa på samma typ för alla utrymmen för enkelhets skull samt för att få samma färgton etc. Jag vill även att det skall kännas så nära halogen som möjligt och inte se allt för fult ut även när lamporna är avstängda (dvs de där med tusen olika dioder som man ser går bort direkt).

  I köket samt badrummet så är det bra att ha motsvarande 50W medan i hallen/trappen så fungerar motsvarande 35W fint.

  Jag har nu läst på en del både här på forumet samt på andra ställen och kommit fram till att det verkar finnas en del olika varianter som förespråkas. Jag ser även att det finns sådana med COB-teknik vilket verkar käckt men jag vet inte om det är meningslöst att ha inomhus i spottar eller om det verkligen ger något mervärde. Vissa trådar är ju även ganska gamla och som jag förstår det så har det hänt en del på detta område.

  Billigt är ju en fördel men jag förespråkar hellre kvalitet än att få bästa priset på grisen-i-säcken-lampan från Kina. Dock helst kvalitet till bästa pris så klart! Det snackas en del om lampor från Clas Ohlsson, IKEA medan vissa verkar mera övertygade om XeroLight COB, Osram eller Philips.

  Så min fråga är nu, vad rekommenderar ni att man skaffar och varifrån? Snälla hjälp mig att guida mig fram i denna LED-djungel!
   
  • Laddar…
 2. Ramnemark
  Hobbysnickare Nivå 24
  Elbutik säljer Xerolight's GU10 som jag har hemma. Den är stark, dimbar, rätt färg och inte jättedyr. Har 22st i mitt hus och 14 i föräldrarnas. Bra med 3 års garanti med. De lyser i utebelysningen varje natt året om och ingen har gått på 2 år.
  http://elbutik.se/product.html?product_id=385186
  Vet att Osram har en med 5 års garanti men vet inte vad den kostar.
   
  • Laddar…
 3. F
  Medlem Nivå 10
  Jag tycker COB är överlägset andra tekniker. Det ger en ljuskälla som är väldigt lik halogen. Ytterligare en fördel är att åtminstone en del COB-lampor läcker lite ljus bakåt och sidorna, vilket är trevligt om man har öppna armaturer. Jag har bytt ut ett antal MR16-lampor mot denna från Teralite och kan rekommendera dem:

  http://www.ljustema.se/12v-gu53-led-mr16/807-sunflower-pro-5w-gu53-led-400-lumen.html

  Det finns en motsvarande för GU10.
   
 4. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Biltemas GU10 7W LED för 49 kr ger bra ljuskvalité och är i mitt tycke bättre än de dubbelt så dyra OSRAM.

  Den enda fördelen med OSRAM är bättre dimning, men det uppväger i mitt tycke inte den bättre färgåtergivningen och priset på Biltemas modell.

  Jag har köpt ca 20 av varje, så det är ordentligt testat.
   
 5. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 17
 6. J
  Medlem Nivå 1
  Stort tack för alla bra tips! Jag skall utvärdera och eventuellt köpa några testlampor för att se vad som passar bra.
   
 7. J
  Medlem Nivå 1
  Är det denna som du syftar på? http://www.ljustema.se/gu10-led/810-sunflower-pro-5w-gu10-led-400-lumen.html
   
 8. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  Redigerat 10 jan 2015 10:25
 9. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 17
  COB = Chip On Board. Branschjargong.
  Istället för enstaka chip och individuell optik packar man ihop dioderna tätt på en yta som har gemensam optik. De flesta riktade ljuskällor av bättre kvalitet har detta idag.
   
 10. FredrikR
  Verktygstokig · Nivå 22
  IKEAs GU10 LED har funkat över förväntan i takfotsbelysning 2år snart.
   
 11. F
  Medlem Nivå 10
 12. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  En trevlig och lite oväntad sidoeffekt av bytet till LED i köket är att ljuset numera inte blinkar till när häll, ugn, vattenkokare etcetera går igång.

  Inte så dumt när man bor på landet med ett lite halvsvagt nät. (y)
   
 13. D
  Medlem Nivå 2
  Är i samma situation som dig. Mitt problem är att jag har massvis av 5.3 GU och G4-halogen bakom trafos -- jag har hittills inte hittat någon 5.3 GU LED som ger tillnärmelsevis lika trevligt ljus som halogen. Konstigt egentligen.

  Mina 6 stackars 50W GU10 har jag dock bytt mot IKEA:s GU10 LED (var tvungen att behålla en halogenlampa för annars blev det för liten effekt för rörelsevakten). Dessa LED har ett riktigt trevligt halogenlikt ljus. Man märker inte vilken som är halogen av de sex när man tittar på dem. Gissar att IKEA har lite sämre ljus/W än andra LED och att de inte har någon garanti. Men testa dem. Ser helt OK ut släckta också, inte en massa små gula prickar. De var dock inte dimbara.

  http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80287994/*

  Min fråga till alla: var i allsin dar kan man hitta lika mysiga 12V LED? De måste ej vara dimbara men däremot behöver jag både G4 och GU5.3. (Tänker att de som skall dimmas får fortsätta vara halogen eftersom en stor poäng med dimningen är att sänka färgtemperaturen, och det går ju inte med LED i dag i varje fall.)

  Ursäkta om jag stjäl tråden.

  * Jag ser nu att IKEA-lampan som visas på deras hemsida inte ser ut som de jag köpte. De jag köpte hade en central diod, inte fyra stycken som det verkar vara på bilden. Åk till närmsta blågula lada och kolla vad de har.
   
  Redigerat 3 mar 2015 23:27
 14. Ramnemark
  Hobbysnickare Nivå 24
  Hos föräldrarna har jag 12 Halogen, typ GU 5,3. Jag ska byta ut alla mot 230V Led istället. Men de kostar ju lite pengar såklart
   
 15. J
  Medlem Nivå 1
  Datja, vet vilken Ikea-lampa du menar. Har den på ett ställe där ej dimmer behövs. Tyvärr har de slutat sälja den och den är bara som 35W när jag egentligen vill ha motsvarande dimbara 50W.

  Jag har provköpt en Haled GU10 från Clas Ohlson och den kändes väldigt bra gällande dimningen och trevlig färg. Väldigt lik halogen både släckt och tänd. Kostar 159kr/st eller ca 133kr/st om man köper mer än 3st. Jag avvaktar dock med att köpa fler tills dess de har rabatt vilket brukar vara återkommande.

  Det finns en liknande Haled GU5.3 också som är prissänkt till 99kr/st om man köper mer än 3st. Jag hade testat denna helt klart!

  http://m.clasohlson.com/se/LED-Lampa-Haled/36-5379
   
  • Laddar…