Byggahus.se

Bygglovshandläggare kräver ramp till entré på villa

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej! Mitt första inlägg på byggahus.

  Jag och min fru har köpt en fastighet med ett befintligt hus som ska rivas i en kommun i närheten av Stockholm och råkat på patrull med bygglovshandläggaren gällande tillgänglighetsanpassning av tomten.

  Huset ligger på samma plats som huset som står där idag står vilket är ca 2 höjdmeter över där parkeringen finns anlagd idag.

  Vår handläggare hävdar att vi behöver anlägga en ramp mellan vår parkering och entrén till vårt hus en höjdskillnad på ca 2 m. Vilket resulterar i en ramp på ca 24-28 m med lutning 1:12 och vilplan. Vi vill gärna undvika att bygga en ramp då vi i dagsläget ej har behov av det, och rampernas avtryck på tomten kommer nästan bli lika stor som huset.
  Om vi måste anlägga uppfarten hela vägen fram till entrén finns risk att vi måste ta ner någon eller några av dem stora ekar som idag finns på tomten som är väldigt fina och ca 20 m höga, detta vill vi undvika också.

  Reglen som handläggaren hänvisar till är 3:132 i Boverketsbyggregler. För småhus är tillgängligheten till byggnaden tillgodosedd, om det med enkla åtgärder i efterhand går att på tomten ordna en ramp till entrén.
  https://www.boverket.se/sv/PBL-kuns...e/boverkets-byggregler/tillganglighet/ramper/

  När vi kontaktar Boverket så säger dem att det inte är så reglerna ska tolkas och dem rekommenderade att vi skulle JO-anmäla detta.

  Är det någon som har erfarenhet av denna frågeställning från kommunen och löst frågan på ett bra sätt?
  Eller har drivit frågan vidare mot kommunen?

  Är det någon som har erfarenhet av vad enkla åtgärder är? Är det en kostnads definition eller vad ska man basera om det är enkelt eller svårt på?

  Tacksam för alla tips och råd som kan ges.

  Om jag missat någon info så be om den så ska jag försöka förtydliga och förklara bättre.
   
 2. S
  Medlem Nivå 7
  Tre spontana reaktioner :

  En nästan trettio meters lång ramp låter inte som en enkel åtgärd.

  Kan du få något skriftligt från Boverket (generellt, de brukar ju inte uttala sig i ärenden) som du kan skicka till kommunen.

  Förbereda för hiss?
   
 3. Workingclasshero
  Medlem · Nivå 12
  Läge för att göra ett högt staket längs tomtgräns med inkluderad ramp.

  Skämt åsido, hoppas jag ni slipper ramp i ert fall.
  Lycka till.

  /W
   
 4. test1
  Medlem · Nivå 4
  Är jag trög men det står ju så här "För småhus är tillgängligheten till byggnaden tillgodosedd om det med enkla åtgärder i efterhand på tomten går att ordna ramp till entrén." Ni behöver alltså inte anlägga en ramp nu men ska möjligen kunna göra det enkelt i efterhand.
   
 5. H
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar!

  Ja det är väl frågan om det är en enkel åtgärd eller inte. Beror på vad man jämför med.

  Att få något skriftligt från boverket Ska jag ta med mig och försöka få tag i.

  Vad tänker du på för hiss? Typ trapphiss som man sätter upp utomhus? Det skulle kunna vara en ide vi behöver juh ändå bygga en trappa.
   
 6. H
  Medlem Nivå 1

  Ja det är precis så vi tolkar det också. Att det ska gå att göra det i efterhand vid behov. Bygglovshandläggaren håller ej med utan hävdar att vi ska rita in det på situationsplanen för att visa att det går. Och när vi ritat in det måste vi bygga det annars får vi inget slutbesked.
   
 7. Lulaua
  Medlem · Nivå 6
  Räcker väl med en tillgänglig gångväg? Hur ser det ut idag? Är det trappor som tar upp höjdskillnaden?
   
 8. H
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Vad är en tillgänglig gångväg? Det är nog samma sak som jag menar när jag skriver ramper. Men ska hålla en viss lutning och innehålla vilplan. Boverket benämner det som ramper därför jag valt att behålla benämningen.

  Idag finns en trappa som tar upp höjdskillnaden.
   
 9. Lulaua
  Medlem · Nivå 6
  Förstår, tänkte om det fanns en gångväg idag som kunde användas med mindre justeringar.. men då blir det kanske svårare.
   
 10. test1
  Medlem · Nivå 4
  Rita in en ramp då och så bygger ni en själva av gammalt trallvirke eller nåt sen river ni skiten omgående när allt är klart. Jag hade gjort den så ful som möjligt och tagit kort på den och skickat till handläggaren tillsammans med hälsningen : nu kan även personer som dig hitta in i vårt hus
   
  Redigerat 7 okt 14:28
 11. H
  Moderator · Nivå 25
  Det går inte att lösa ex. halva höjdskillnaden med bilinfarten? Alltså höja upp parkeringen en del? Det kan ju vara bekvämt även utan rullstol, om man slipper en 2m trappa med tunga matkassar eller en barnvagn.
   
 12. M
  Medlem · Nivå 9
  Byggnadsnämnden kan kräva enligt PBL kräva att tillgängligheten uppfylls och brukar vara ganska tuffa när det gäller nybyggnad. Vill ni ha något att luta er mot är det punkt 4 i paragrafen nedan. Har handläggaren sagt att ni får avslag på bygglovet om ni inte ordnar tillgängligheten?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  878C3D05-3126-431E-8D1E-E85E7D38D4F7.jpeg


  Det finns flera sätt att lösa tillgängligheten på en fastighet än en lång ramp monterad utanför ingången om man tänker lite kreativt. Det kan vara utformningen av byggnaden, placeringen på fastigheten, parkeringens läge mm. Försök se andra lösningar än ramp. Har ni pratat med någon sakkunnig inom tillgänglighetsanpassning (certifierade finns på Boverkets hemsida) eller med en arkitekt? De brukar kunna ge bra råd.

  Vill du fördjupa dig så läs rättsfall som rör tillgänglighet och hur högre instanser har bedömt frågan (jag kan se om jag hittar någon länk).
   
  Redigerat 7 okt 16:01
 13. useless
  Lök. · Nivå 25
  Som jag fattar det behövs någon form av gång med tillräcklig bredd och rätt lutning förbi trappan? En sån kan väl vara bra att ha ändå när man t ex klipper gräset eller vill cykla fram till dörren? Och som några varit inne på redan så kan det göra ganska stor skillnad om man höjer parkeringen en bit.
   
  • Laddar…
 14. Villabergskuben
  Medlem Nivå 2
  Ni kommer troligen inte undan att sätta dit en lösning på tillgängligheten.

  Lös det med en hiss! Det fick vi göra.

  Skicka PM om ni vill ha detaljtips.
   
 15. R
  Medlem · Nivå 9
  När vi byggde i Östersund för 3 år sen då räckte det med att rita in rampen på situationsplanen och visa att den var möjlig att bygga.
  Exakt som ni vill göra.