Byggahus.se

Bygglov 30 kvm Bolundare

 1. B
  Medlem · 11 inlägg

  Bygghus1

  Medlem
  Har tre olika frågor då vi letar tomt men kommer att ha det det som fritidshus de första åren och spara ihop pengar.

  1. Om man i planlagt område där det endast får finnas en bostad/lght per fastighet kan man då först söka bygglov för att bygga en 30kvm och sedan om några år bygga ett hus men ”göra om 30kvm till en bolundare”?

  2. Utanför planlagt område. Är det några problem att först bygga en mindre stuga för att senare bygga en större villa? Ska man hålla sig till 30kvm för att göra en bolundare eller spelar det ingen roll?

  3. Spelar det någon roll om det är fristående byggnad som bostad eller om vi bygger ett garage med lägenhet på vinden först?
   
 2. Laszlo Toth
  Bannad · 62 inlägg

  Laszlo Toth

  Bannad
  Svårt att svara på när man inte har förutsättningar på tomten eller detaljplanen som är aktuell.

  Lycka till med projektet!
   
 3. splinter
  Byggveteran · Västkusten · 120 inlägg

  splinter

  Byggveteran
  Ska försöka svara trots den knappa informationen om planbestämmelserna. Jag misstänker att detaljplanen specificerar en (1) huvudbyggnad avsedd för bostadsändamål per fastighet. Allmänt känt som "bostadshus".

  1. Om ni bygger ett bostadshus på 30 kvm så blir detta huvudbyggnaden. Det går inte att omvandla denna byggnad till en komplementbyggnad (attefallshus) innan det finns ett annat bostadshus som i samma veva kan omvandlas till huvudbyggnad. Eftersom att detaljplanen säger att tomten inte får ha fler än ett (1) bostadshus åt gången så blir ni därmed låsta med det första huset.

  2. Är troligtvis inga problem men svårt att säga då regler varierar mellan kommuner. Generellt har man ju dock större frihet utanför planlagt område. Ett tips är att utnyttja möjligheten till förhandsbesked.

  3. Jag har svårt att se dels hur ett garage med lägenhet ovanpå skulle kunna bli ett tillgänglighetsanpassat bostadshus och dels hur denna byggnad skulle bli lägre än 4 m och därmed senare kunna klassas som attefallsbyggnad. Är eventuellt möjligt på en kraftigt sluttande tomt med speciella förutsättningar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.