Byggahus.se

Bygga en ljudisolerad sovstuga {autism}

 1. B
  Medlem · kronoberg · 99 inlägg

  björn_a

  Medlem
  Jag lider tyvärr av autism med hypersensibilitet vilket gör att jag i princip aldrig får sova, då det alltid är någon dum j---l som ska sladda, börna eller dunka musik, var varannan natt i bostadsområdet där jag har min lägenhet.
  Äger också en kåk på landet, där har man grannar med tupp istället, och tranor som landar utanför när det ljusnar hela sommaren som skriker i sådär 120db.
  Det driver mig till vansinne, bokstavligen talat. Folk förstår inte hur det är att inte få sova på flera veckor i stöten.
  Jag sover med öronproppar, och har brusreducerande hörlurar, men de går ju bara sova någon timma med sedan skaver/trycker hörlurarna så det är liksom inte hållbart. Öronproppar gör knappt till eller från för mig.

  Köpa sig en totalt avsides stuga kan man drömma om just nu, priserna är ju helt sjuka på bostadsmarknaden.

  Det enda jag kan komma på är helt enkelt bygga mig en sovstuga som är isolerad ifrån världen.
  Skulle behöva tips på materialval, utformning.
  Som om det inte var nog med ljudkänslighet så saknar jag helt abstrakt tänkande vilket gör det omöjligt att utforma detta i huvudet även om jag har byggt endel saker genom åren.

  Tänker mig en stuga, i en stuga med ljuddämpad ventilation.

  Tips mottages tacksamt!
   
 2. ricebridge
  Husägare · Jönköping · 4 187 inlägg

  ricebridge

  Husägare
  Jag förstår precis vad du menar!

  Allmänt gäller att försöka bygga med så tunga och stumma material som möjligt. Undvik trä i möjligaste mån!

  Sedan måse du tänka på att ljud sprids på två sätt, som luftljud och som stomljud.

  Luftljuden sprids genom luften, inget konstigt alls, utom att minsta lilla otäthet (t ex ett nyckelhål) kan räcka för att ljud ska flöda in obehindrat. Bygger du sovstuga måste du därför tänka både på att få det så tätt som möjligt och att samtidigt ha en fungerande ventilation.

  Stomljud sprids genom husets stomme. Det är när ljud får huset självt att vibrera i takt med ljudvågorna. Alltså vill man bygga bort vibrationerna, men också bryta kedjan där ett vibrerande material sätter ett annat i vibration.

  Om du nu ska bygga en tyst stuga skulle jag rekommendera att du börjar med en gjuten betongplatta på mark som grund. Då har du garderat dig en del mot ljud underifrån. Lägg sedan gummiklossar på betonggolvet, regla upp och isolera med vanlig isolering (se till att inget trä kommer i kontakt med betongen!), lägg ett par lager golvgips och sedan innegolv.

  Väggarna kan du bygga av lecablock. De isolerar hyfsat bra och materialet bryter ljudvågorna.

  Innanför väggarna, en luftspalt. Då bryter du stomljuden mellan ytter- och innervägg.

  Sedan isolering, så mycket du får plats med. Använd stålreglar, inte träreglar. Sätt hellre två tunnare lager än ett tjockt. Då kan du lägga dem korsvis så att de täcker varandras skarvar.

  Därefter fuktspärr, och sedan två omgångar gipsskivor, där det ena lagret täcker det andra lagrets skarvar, dvs att de överlappar. Du kan gärna lägga ett lager Green Glue mellan.

  Taket bygger du på liknande sätt, ja inte med lecablock förstås, men du fattar. Ett tips kan vara att använda MDF i taket innan gipsskivorna.

  Fönster och dörr är nästa problem. Kan du minska ner på antalet fönster och storleken på dem så gör det. För de fönster som blir kvar ska du ha minst treglasfönster med god ljudisolering. Du kan till och med sätta dubbla fönster, det hade vi i en studio. Samma sak med dörr; det finns ljudisolerande dörrar att köpa, och man kan även sätta dubbla dörrar. Glöm inte isolering mellan dörr/fönster och karm.

  I detta huset har vi fönster som försetts med 9mm pansarglas för att dämpa ljud, det fungerar finfint. Kolla med din lokale glasmästare.

  Ja, det var vad jag kom på så långt. Hojta till om det är svårt att se det hela framför sig; jag är inte världsbäst på att illustrera men ska gärna försöka.
   
 3. B
  Medlem · kronoberg · 99 inlägg

  björn_a

  Medlem

  Tack för utförligt svar, det gav mig lite nya idéer, ska bolla med grannen som är pensionerad snickare.

  Taket är det jag är mest osäker på hur jag skall utforma då det känns som den svaga punkten.

  Tankarna går väl kring dubbla väggar av lecablock, och trippla dörrar in, inga fönster då jag är ljuskänslig också. Det ska bli min grotta helt enkelt.
  Funderade på om man skulle bygga ner i backen men tänker att det är svårt att hålla fukten väck då istället.
   
 4. M
  Medlem · Uppland · 23 inlägg

  marmi

  Medlem
  Bygger du väggar i leca kan du använda bjälklagselement i leca. Har du dubbla väggar i leca kan du använda dubbla bjälklagselement i leca också. Alternativt gjuta ett bjälklag av betong. Sätt ett vanligt tak ovanpå detta.
   
 5. M
  Medlem · Sala · 494 inlägg

  Marsman80

  Medlem
  Jag tror det enklaste vore under marken enligt typ denna:
  Backyard UNDERGROUND Apocalyptic BUNKER

  Speciellt om du ändå inte vill ha fönster och liknande. Dessutom får du ju bra instruktioner i videorna
   
 6. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 385 inlägg

  vectrex

  Snickerinörd
  Bra inlägg generellt men jag vill tillägga att en betongplatta på mark inte nödvändigtvis garanterar att du blir av med stomljud. Byggs den på t.ex. lermark så kan den istället nästan förstärka ljud som färdas genom marken. Jag har gjort det och jag vet. Startar grannen sin stora kompressor så fortplantas det ljudet väldigt tydligt genom hans platta, ner i leran och sen upp genom min platta.

  Byggs plattan på en stabilare mark, typ morän eller allra helst krosss direkt på berg så stämmer det du säger dock väldigt bra.
   
 7. samlarpådetmesta
  Medlem · 316 inlägg
  Glöm inte ventilationen. Kanske går att snegla lite åt musikstudiohållet med ljuddämpade kanaler och labyrintsystem.
   
 8. B
  Medlem · kronoberg · 99 inlägg

  björn_a

  Medlem
  Blir lite för stort och dyrt projekt men följer furze så har funderat kring det redan =)


  Visste jag inte det fanns, bra tips.
  Var köper man dessa, finner inget på google?

  Nära till berg, men jag funderar på om inte sand är bättre isolator istället för en platta?

  Precis något sådant jag tänker.
  Kommer få sätta fläkten i yttre skalet som drar igenom luften, det kommer störa mig någon fruktansvärt annars, är inte säker på att självdrag kommer räcka?!
   
  Redigerat 14 apr 11:39
 9. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 385 inlägg

  vectrex

  Snickerinörd
  Självdrag räcker nog inte, men framförallt så duger inte självdrag om ventilationen skall vara ljuddämpad. Genom ventilationen kommer väldigt mycket ljud in annars.
   
 10. B
  Medlem · Uppsala · 277 inlägg

  Bassrunner

  Medlem
  Inte alls vad du efterfrågar, men har du testat att använda vitt brus? Alltså att spela upp s.k. vitt brus-ljud för att maskera andra ljud? Verkar vara en metod som funkar för en del.

  Om det ska byggas så skulle jag nog titta på som tidigare nämnts, musikstudiohållet, kanske någon form av flytande "rum i rummet" konstruktion.
   
 11. Flipbed
  Husägare · Västerås · 54 inlägg

  Flipbed

  Husägare
  Funderar på om du kan installera ljudabsorberande skumpaneler i ditt nuvarande sovrum i stugan. Kanske kan hjälpa en del och bli billigare? Skulle tro att du så behöver en lucka med dessa på som du kan stänga för fönstret på natten.

  Exempel på produkt jag menar:
  https://www.amazon.se/Allxinlog-Absorbera-skumpanel-ljudisolerande-väggplattor/dp/B07TB3SQZP/ref=asc_df_B07TB3SQZP/?tag=shpngadsglesm-21&linkCode=df0&hvadid=476785439271&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=5916231029803593799&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9062446&hvtargid=pla-799934468777&psc=1
   
 12. B
  Medlem · Uppsala · 277 inlägg

  Bassrunner

  Medlem
  Är ingen expert på akustik, men jag tror inte de där hindrar ljud från att komma in särskilt bra, de är till för att absorbera ljud i det rum man befinner sig, för att ta bort oönskade reflektioner.
   
 13. PeterFalun
  Medlem · Dalarna · 147 inlägg

  PeterFalun

  Medlem
  Hej, förstår att det måste vara svårt.

  Jag vet att på Hörcentralen har man sk ljudisoleringsrum, när man mäter hörselförmåga med olika instrument.

  Kanske värt att fråga Hörcentralen i din region hur dessa rum är konstruerade.

  Jag har varit inne i ett sådant rum en gång och upplevde det som extremt tyst
   
 14. fubar
  Tillbyggare · Nerike · 968 inlägg

  fubar

  Tillbyggare

  Kanske en sida om studiobygge kan ge tips:
  https://efmusic.nu/bygg-musikstudio-hemma/

  Den sidan länkade till en sida med ljuddämpande material, där fanns dessa:
  https://www.dpj.se/322-tysta-rum
   
  • Laddar…
 15. B
  Medlem · kronoberg · 99 inlägg

  björn_a

  Medlem
  Ja jag är rädd för detta, är högst osäker på hur man skall utforma ventilationen, antar man kommer behöva bygga någon form av isolerad kammare med olika fack så att ljudvågorna bryts och inte ökar i resonans.


  Fungerar tyvärr inte alls, provade men utan framgång, störs av allt ljud, tom hjärtslagen blir för mycket ibland att lyssna på...

  Tankarna har ju snurrat kring ett "tyst rum", vet ju att dessa finns och att normala människor inte står ut i dom utan blir galna istället.
  Man ska ju bara bli "färdig" också att lyckas ta sig dit och studera ett, blir trött av att bara tänka på det.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.