Byggahus.se

Bostadsinbrotten ökar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 417 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Inbrott i hus minskade förra året, men samtidigt ökade bostadsinbrotten generellt.

  Du kan läsa artikeln här: Bostadsinbrotten ökar
   
 2. Appendix
  Husägare · Roslagen · 2 767 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Sen är det bra informera om att tjuvar idag sällan går runt och rensar allt i bostaden. De är intresserade av de tre saker som är omsöttningsbara:

  Smycken och guld
  Kontanter
  Vapen

  De gör i många fall sin research och vet vilka som bor i bostaden. Om ägaren har affärsverksamhet, är äldre, utländsk eller jägare.
   
  • Laddar…
 3. Bästa svaret

  End
  Medlem · Stockholm · 1 392 inlägg

  End

  Medlem
  Jag har haft flera inbrott och lärt mig följande:

  De har numera specialiserat sig och varje gäng är ute efter en viss sak.

  T.ex. en grupp som fokuserat sig på smycken och kontanter gör inbrott brukar en av dem bara gå runt och samla information, bland annat flyktväg som de inte känt till innan, eventuella hinder, var kameror är uppsatta, vad för saker det finns i huset m.m.

  Sen efter inbrottet säljs informationen vidare till en annan grupp som kanske fokuserat sig på enbart elektronik, som dator, TV och liknande.

  Så om man har fått inbrott en gång finns det stor risk att det blir inbrott ganska snart igen, ibland så tidigt som 2-3 veckor efter första inbrottet.
  Då är det en god idé att ändra på rutinerna, t.ex. om möjligt ändra på arbetstiderna, placeringar av kameror, var man parkerar bilen utanför o.s.v. samt givetvis genom att skydda andra saker som inte blivit stulna, för dessa lär stå på tur när nästa grupp ska göra sin stöt.

  Vanligaste tiden de gör inbrott är mellan 09-11 och 14-16, lite beroende på områden givetvis.

  Det är mycket FÅ andel som gör inbrott när någon är hemma, dessa som gör det är cirka 1% av fallen och är oftast narkomaner eller nybörjare. Med det sagt så är det klokt att ge sken av att någon är hemma för professionella tjuvar gör aldrig inbrott när någon är hemma.
  Vanliga automatiska schemalagda belysningar är ingen idé, de vet att det finns sådan teknik. Det är oregelbundenhet som är skillnaden mellan att få inbrott eller inte.

  Att helt gardera sig mot inbrott utan att göra det jobbigt för sig själv är svårt, däremot är det bra att krångla till så mycket som möjligt för dem. T.ex. larmsiren placerad utanför huset, högt upp på fasaden, det gör att de vet att de inte har så många minuter på sig. Inbrottsskydd handlar alltså inte bara om att hindra dem från att komma in, vill de komma in så kommer de in oavsett, kan vi komma in själva så kan även de.
  När det kommer till organiserade gängen handlar det då inte om att hindra dem från att komma in utan mer om att slösa på deras tid, minska deras tid inne i bostaden. Ju mindre tid desto mindre attraktiv blir bostaden. Den informationen får de inte bra betalt för när det ska säljas vidare.

  Många tänker att man ska tänka ett steg längre än tjuven och placerar värdesaker på oväntade ställen som t.ex. blomkrukor, under kylskåpet o.s.v. och det vet tjuven, de letar även där numera så det gäller att tänka ännu ett steg längre.
   
 4. S
  Medlem · Uppsala · 746 inlägg

  Strontus

  Medlem
  Det det här med oregelundenhet på tändning/släckning av lampor mm, spelar det verkligen någon roll? Det förutsätter väl att de har spanat på bostaden under en tid, för att lägga märke till oregelbundenheten?
   
 5. L
  Medlem · 1 152 inlägg
  Mycket bra och matnyttig kommentar! Tack!
   
 6. -RB-
  Renoverare · Skåne · 2 852 inlägg

  -RB-

  Renoverare
  En annan anledning till att det ibland blir inbrott igen efter 2-3 veckor är att då vet ju tjuven att det oftast finns nya fina grejer att ta. Om man t ex plockar med sig TV:n vid första inbrottet så finns det oftast en helt ny på samma plats om 2-3 veckor.
   
  • Laddar…
 7. L
  Medlem · 1 152 inlägg
  Fy f------n
   
  • Laddar…
 8. nikasp
  Husägare · Sollentuna · 2 788 inlägg

  nikasp

  Husägare
  Jag är också mycket tveksam till om det gör någon skillnad. Knappast att en spanar på ett och samma hus i en, två veckor för att märka att jag tänder och släcker samma tid. Min controller har möjlighet att randomisera men jag kör utan den inställningen. Bara irriterande om det blir mörkt oväntat när man ska göra något.

   
 9. Erik Hellgren
  Elektroniktokig · Åkersberga · 458 inlägg

  Erik Hellgren

  Elektroniktokig
  Just nu här i sthlms norra förorter har vi ett gäng som verkar jobba skift.

  Då några har fastnat på övervakningskameror kan man känna igen några av individerna från fler olika ställen.

  De "jobbar" delvis under dagtid som är det vanliga vid villainbrott, men också nattetid.
  Vid 3-4 tiden på natten/morgonen har flera vaknat av ihärdiga knackningar på fönster/dörrar företrädesvis på baksidor o altaner. När man vinglar upp har de försvunnit iväg. Är det ingen respons på knackningarna har man brutit sig in.

  Vad kan man göra då?
  Det handlar helt enkelt om att göra sin bostad så oattraktiv som möjligt jämfört med andra i närområdet.
  Finns flera studier och artiklar där man kan läsa hur olika tjuvar, f.d. tjuvar m.fl resonerar kring valet av "objekt".
  Det man kan utläsa av dessa är att alla tänker olika och värderar "hinder" helt olika.

  Vissa ratar frekvent hus med larm, andra bara om det är larm med utomhussiren. Några struntar i om det är larm.

  Några undviker hus där de finns en hund hemma, andra bara om det är en stor hund. Några struntar helt i om det finns hund eller inte och någon annan bara om hunden verkar aggressiv.

  Någon undviker om de ser att det finns ordentliga lås på dörrar/fönster medans någon annan gör det om de inte redan från utsidan sett något inne i bostaden som de bestämt sig för att ta.

  Den enda egentliga röda tråden i allt material jag läst i ämnet verkar vara att om de ser något redan från utsidan som de bestämt vill ha, då gör de oftast slag i saken och tar då också lite större risker.

  Precis som med allt annat är det människor och alla tjuvar har liksom vi olika kunskaper, erfarenheter och favoritsätt att jobba på.

  Jag brukar tänka "många bäckar små" kring dessa frågor. För vad gör ett larm för 40.000:- eller 500:-/mån om lås och dörrar ändå går att bryta upp med en glasspinne.
  Så genom att ha ok lås, brytskydd, ett ok larm, bra utebelysning, försöka få huset att se bebott ut etc. och som jag skrev i början. Försök jämföra ditt hus med andra i närområdet när du tar en promenad, eller besöker vänner och bekanta.

  Man kan inte själv stoppa en inbrottstjuv, men man kan få honom att välja ett annat hus
   
 10. B
  Bannad · Stockholm · 3 061 inlägg

  Byggdjuret

  Bannad
  Desto bökigare det är att göra inbrott desto större chans att de går vidare.

  Tycker det är lite intressant när man besöker människor som låser altandörren jätteduktigt...
  Men lämnar nyckeln i dörren...
  En granne längre ner på gatan hade inbrott för nått år sedan. De hade inget larm eller någon säkerhet... Jo altandörren hade lås... med nyckeln i på insidan.
  De bröt sig in på baksidan där det var helt mörkt. Så efter det skaffade jag snabbt lite belysning till baksidan, tänkte att ska de göra inbrott så kan de få lite belysning...

  Mitt skalskydd ser ut som följer...
  Larm Samtliga angreps punkter larmade även ovanvåningen. Rörelsedeckare både uppe och nere.
  Ytterdörren är av nyare modell så förhoppningsvis hyfsat säker. Godkänt lås. Samtliga fönster är låsta. Altandörr är låst med kodlås. Samt att den går till ett uterum så dessa dörrar måste öppnas först, förvisso inga problem, tar bara lite längre tid.
  Samtliga fönster har jag monterat en tredje ruta i polykarbonat... Syns knappt från insidan...
  Så detta ger inbrotts tjyvarna lite mera tid...
   
 11. S
  Medlem · Västerbotten · 888 inlägg

  Squall Leonhart

  Medlem
  Jag har varit med om ett inbrott för några år sedan. Detta utfördes av några lokala lirare som siktade in sig på två saker: Bildelar och elektronik.

  På senare tid har jag fått besök av Sector Alarm väldigt många gånger och jag började med att vänligt tacka nej men nu känner jag mest för att slänga ut dem. De gånger jag haft lite att göra och lyssnat på dem så kommer de dragandes med samma hot om att området är osäkert, att det har setts okända bilar köra omkring, att mina grannar är otrygga o.s.v.
  Efter sådana besök börjar jag nästan fundera på allvar om det är väktarbolagen som utför inbrotten för att öka försäljningen. Jag vet att det är oseriöst och långsökt, men man funderar ju ibland. :thinking:
   
 12. Erik Hellgren
  Elektroniktokig · Åkersberga · 458 inlägg

  Erik Hellgren

  Elektroniktokig
  Larm avskräcker vissa inbrottstjuvar så visst är det en del i mitt "många bäckar små"-tänk, men har alltid haft svårt för branschens dörrknackare och betala av per månad filosofi. Kanske för att jag själv jobbar i säkerhetsbranschen som deras svammel många gånger framstår som skratttetande.
  Man sprider otrygghet för att sen sälja känslan av trygghet, till ett horribelt pris.

  Som exempel. Hellre ett billigare (som inte behöver vara enklare) larm och bra lås än ett dyrt larm, men odugliga lås.

  För många finns det stora åtgärder man kan göra som inte ens behöver kosta något eller bara mycket lite.
  Tex klippa ner träd och buskar, byt ut trasiga utelampor etc.
  Sånt är också en del i ett "säkerhetsarbete" kring hemmet.
   
 13. N
  Medlem · stockholm · 3 437 inlägg

  Noseone

  Medlem
  Vi får ju inte svartmåla Sverige för mycket. Vi har haft inbrott i alla tider.

  Hoppas på Gated communities för egen del. Frihet kan man köpa.
   
  • Laddar…
 14. D
  Medlem · Västra götaland · 763 inlägg

  Dsl

  Medlem

  Vi fick rutan knackad för ett år sedan trots tydliga larmskyltar från Sector. De öppnade fönstret men försvann sedan utan att utlösa larmet.

  Några veckor tidigare hade vi hembesök och fick en offert från Verisure men de hörde inte av sig igen. I samband med inbrottsförsöket har grannarna dessutom sett en Sectorbil i området.

  Vill självklart inte påstå att det finns några samband, vill inte tro det själv heller. Men jag håller med om att larmförsäljarna inte direkt ökar tryggheten i området.
   
  • Laddar…
 15. S
  Medlem · Stockholm · 631 inlägg

  surfarn

  Medlem
  Själv har vårt område klarat sig rätt så bra från inbrott, men bara ett par kilometer längre bort närmare centrum härjar ligor. Det jag funderar på är om ni som haft inbrott haft något värdefullt synligt utifrån? tex finare tv, laptops och paddor som ligger framme eller nått annat? Eller hur vet tjuvarna vilka hus de skall göra inbrott i?

  Utöver inbrott så har jag hört folk berättat om att de blir av med småsaker typ krattor och spadar som står ute. Är det nån annan som märkt att de blivit av med "småsaker" som stått ute?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.