Byggahus.se

Bolån kan bli amorteringsfria

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 360 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Undantag från amorteringskravet kan komma att ges till bolånekunder som drabbas negativt av corona.

  Du kan läsa artikeln här: Bolån kan bli amorteringsfria
   
 2. nivv
  Hobbysnickare · Skåne · 76 inlägg

  nivv

  Hobbysnickare
  Bättre idè att sänka räntorna istället. Amortering är ju en typ av sparande i vilket fall.
   
 3. J
  Anonym

  Johnnytennis

  Anonym
  Banker med riksbanken i ryggen har möjlighet att sänka boräntorna och andra räntor om de vill, har lust. Detta skulle hjälpa privatpersoner i detta kritiska läge.
  Men min känsla är att banken inte vill släppa sina marginaler och enorma vinster

  Sänk boräntorna med 0.5%-0,75 och amorteringsfritt... Steg 1
   
  • Laddar…
 4. nivv
  Hobbysnickare · Skåne · 76 inlägg

  nivv

  Hobbysnickare
  Precis, staten räddade bankerna vid finanskrisen, nu är det upp till bevis för bankerna, som dessutom har skrutit med hur stadigt de står.
   
 5. H
  Medlem · Herrljunga · 111 inlägg

  hablam

  Medlem
  Oftast är ju inte räntor det största problemet så länge den håller sig så låg som den är ju ska man som jag därimot behöva amortera 10000kr i månaden så kan det bli lite tufft om man precis blivit av med jobbet.
   
  • Laddar…
 6. H
  Medlem · Österbotten · 5 789 inlägg

  heimlaga

  Medlem
  Som jag ser det så är hushållens oamorterade skuldberg ett av de stora problemen som man måste reda upp om det skall bli någon stabilitet i ekonomin och konjunkturerna.
  Det innebär att alla som kan borde amortera så mycket som de någonsin kan. Dra ned på onödiga kostnader och amortera amortera amortera för att stabilisera ekonomin.
  Samtidigt är det många som har blivit arbetslösa och rent fysiskt inte kan amortera någonting alls. Att driva dem i konkurs för ingenting framåt och är desstom i högsta grad ohumant och orättvist.

  Hur formulerar man amorteringskrav som speglar den verkligheten?
   
 7. P
  Medlem · Stockholm · 447 inlägg

  pjkw

  Medlem
  Redan när amorteringskravet kom så fanns det ju möjlighet till undantag, från Finansinspektionen:

  Kan man få undantag från amorteringskraven? Om ja, hur länge gäller undantaget?
  Ja, banken har möjlighet att bevilja undantag från såväl det befintliga som det skärpta amorteringskravet om det efter lånet tas uppstår särskilda skäl, tex. vid sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall. Undantag får beviljas under en begränsad period. Det är banken som avgör om särskilda skäl föreligger och hur länge ett undantag ska gälla. Banken kan även lämna undantag för nyproduktion (under maximalt fem år) och för lantbruksenheter.
   
  • Laddar…
 8. D
  Besserwisser · E · 14 436 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Som de är formulerade. Normalfallet är att det ska amorteras om det är stora lån. Men banken kan göra undantag vid tex arbetslöshet och liknande situationer.
   
 9. Silver78
  Självbyggare · 1 710 inlägg

  Silver78

  Självbyggare
  Räntorna som banken har är ju tilltagna som en garant för risken att låna ut pengar. Inför nollränta i 12 månader är det bästa sättet att företag inte går under nu. Den andra delen som gör skillnad är lönerna och lokalhyror. Men finns företaget kvar så kommer ekonomin ta fart igen vid ett senare tillfälle. Detta borde finnas i allas intresse. I synnerhet bankernas.
   
 10. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 4 070 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Det stämmer säkert i ett företags perspektiv, men för bolånen är nog en minskning av amorteringen ett bättre sätt att undvika problem för många.

  Säg att man köpt ett hus för 5 miljoner och har 4 miljoner i lån. Då amorterar man 2%, medan räntan efter avdrag kanske ligger på drygt 1%. Slopad amortering ger bättre likviditet än sänkt ränta, såvida man inte sänker bolånen till minusränta.
   
 11. Silver78
  Självbyggare · 1 710 inlägg

  Silver78

  Självbyggare
  @Fairlane
  Om man inte kan underlätta för företagen så hjälper det inte med slopat amorteringskrav för privatpersoner om arbetslösheten består. I kriser och oroliga tider går dessutom räntorna upp vilket i slutändan kan innebära lika hög eller högre lönekostnader även utan amortering. Den ränta du betalar på ett lån är för risktagandet som banken tar när denne lånar ut pengar. Ett riksdagsbeslut om nollränta och slopat amorteringskrav året ut är förmodligen den strategi som kommer ge bäst effekt. En strategi med direktstöd kan missbrukas även av de som har god lönsamhet. Hur skall en sådan strategi övervakas och vilka ska bli hjälpta? Jag ser många negativa incitament för direktstöd.
   
 12. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 4 070 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Jag säger inte emot att företagen behöver hjälp. Lite mer tveksam till att räntorna riskerar att Stiga, man talar svarare om sänkta räntor för att stimulera.

  Dock handlade ju tråden om bolån.
   
 13. Silver78
  Självbyggare · 1 710 inlägg

  Silver78

  Självbyggare
  Styrräntan är snarare ett verktyg riksbanken har i sin verktygslåda för att lindra effekten av höjda bankräntor till låntagare. 1992 ökade Riksbanken marginalräntan till 500% (Den heter sedan 1994 reporänta). Bolåneräntan låg då på 24 procent. Man släppte sedan konkursen flytande men räntan låg kvar till att landa runt 10 procent året därpå. 1994 infördes reporäntan. Skillnaden mellan repo och bolåneränta var nästan fyra procentenheter. Först när byggsektorn började lyfta 1996 så minskade avståndet mellan reporänta och bolåneränta. Förlorar många sina jobb och saknar betalningsmöjligheter så ökar bolåneräntan. Den är baserad på risktagande. Styrräntan bestämmer kostnaden att reglera värdepapper. Denna pandemi saknar motstycke i modern tid. Att då anta att bolåneräntan kommer vara fortsatt låg är felaktigt. Bolåneräntan kommer att öka framöver. De som är vinnare är de som har bundit räntan.
   
 14. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 4 070 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Tja, vi får väl se vad som händer. Jag är inte lika övertygad om att bolånen kommer rusa. Många riskerar onekligen arbetet idag, men det försöker man minska risken för med olika åtgärder. Kan man släppa på amorteringskravet så ökar möjligheterna att betala räntan för många, vilket är bra för alla.
   
 15. S
  Medlem · Stockholm · 1 850 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  Detta.
  När man tar mångmiljonlån måste man själv och kreditgivaren räkna med scenariot att man blir sjuk eller arbetslös. Man ska inte bara bo när det är högkonjunktur liksom. Men det slarvas med detta. Lånefesten har fortsatt. Nu ska de skötsamma betala för de andras SUV:ar...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.