Board eller Råspont till yttertak

15k läst  30 svar

 1. J
  Medlem Nivå 5
  Jag såg att det fanns nyligen frågeställning detta Forum angående Plyfa eller Råspont. Min frågeställning är angående "Board". Jag planerar bygga ett Hudikhus och som standard har dom armerad board som underlagstak + betongpannor. Jag är nu rädd att detta tak inte blir tillräckligt "starkt" eftersom vårt hus kommer att ligga alldeles vid kusten och det blåser ofta hårt på vår tomt tyvärr.

  Törs man satsa på Boarden? Fördelen är att det blir billigare och snabbare att lägga.
  Alla synpunkter uppskattas :)
   
 2. Elkludde
  Medlem Nivå 10
  Vet inte om det finns armerad board, men du kanske avser oljehärdad

  sen beror det på om det är sparrar 1200 cc så blid det ingen strölekt mellan sparrarna ,det blir för lång om man använder 25x33 som bärläkt,men Hudikhus kanske använder grövre bärläkt

  22 råspont o papp är det bästa
   
 3. J
  Medlem Nivå 5
  Tack Ekludde
  Jag håller med dig. Det "känns" som om råspont & papp skulle vara mycket bättre. Jag hade aldrig hört talas om board tidigare (jag har nu lärt mig att det finns plastduksvariant istället för board också)


  Det står så här i leveransdeklarationen.

  2-kupiga betongpannor. Läkt 45x70 samt en ytbehandlad, typgodkänd, armerad board som underlagstak.

  Nu tänker jag så här, om boarden verkligen "fungerar" och blir både billigare & snabbare så varför inte....? Jag är ändå lite tveksan...

  Oh dessa beslut....,
   
 4. Suhagg
  Medlem Nivå 13
  Råspontluckor ska du ha i så fall. Går otroligt mycket fortare än att hålla på med lös spont.
   
 5. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 16
  Jag har oljehärdad board under mina pannor och den har hållt i 38 år nu och jag har inga planer på att byta den på länge.
  Ovanpå den ligger det 2x3" reglar som bär teglet.
   
 6. A
  Medlem Nivå 15
  En sak har jag funderat över vad gäller luckorna. När man spikar lösa råspont är man ju jättenoga med att undvika generalskarvar. Aldrig skarva två brädor i rad på samma takstol och så där. Men när man lägger på luckor får man ju gigantiska generalskarvar, på kanske 10 brädor i rad eller ännu mer. Ingen bekymrar sig om hållfastheten, bara det går fort. Hur kommer det sig?
   
 7. J
  Medlem Nivå 5
  Hmm, låter ju bra :). Är det tätt mellan boardfogarna? Jag vet att boarden ska överlappa varandra och ska vara buktiga för luftning samt för att leda ev. vatten i "dalen"mellan takstolarna. Men, kan det verkligen bli tätt då? Jag tänker inte bara på vatten men också på smådjur som möss etc, det borde vara lätt för möss att ta sig in genom skarven, då boarden troligtvis buktar lite olika varje skiva - eller..?
   
 8. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Jag har helt "old-fashioned" lagt råspont på taket, inte ens råspontsluckor.

  Men jag är ändå av åsikten att det är dumt att totaldissa en board-lösning, eller en armerad plastfilm-lösning. Det funkar ju för många, så det kan ju vara en bra förenkling, på rätt hus och rätt plats.

  Stabiliteten på vindutsatta hus löser man med lite diagonalsträvor.

  Men låglutande tak, inredda vindar (dvs inte inspekterbar kallvind), och lägen där risken för att kraftiga snödrev blåser in under pannorna är kanske inte de lämpligaste kandidaterna till att använda board eller plast.

  Så..., vad ska du bygga för hus, och vilket klimat blir det utsatt för?
   
 9. saturnus
  Medlem Nivå 11
  den oljehärdade boarden (mazonite) som kommer från Zanda är armerad med något tunnt glasfiber band,
  ett system som bl a LB.Hus använt. Det funkar bra, men nu är ju också Zandas takpannor mycket fina och ligger perfekt- när andras pannor blåser av, brukar Zandas ligga kvar, men så är dom också lite dyrare.och tyngre än andra pannor

  Detta system minimerar risk för mögel, vilket är vanligt på tak med råspont, vid genomkföringar av rör, skorsten e t c
   
  Redigerat 20 feb 2012 13:04
 10. J
  Medlem Nivå 5
  Hej Mikael_L.

  Huset är denna: http://www.hudikhus.se/varahus/detail/aengnoe-23-116/16 :)
  Takvinkel 23 grader.
  Hudikhus säger att dom kört med board i 20-25 år och det har fungerat bra.
  Det går dock att få råspont mot tilläggskostnad.

  En fördel med boarden är att det går snabbt att lägga upp och det ger omedelbart regnskydd, vilket är viktigt när man har snickare och maskiner inbokade under kort period oavsett om det regnar eller inte.

  Läget är utsatt, sjötomt och huset alldeles vid vattnet. Zon 2 och som sagt.. blåsigt !
   
 11. F
  Medlem Nivå 8
  Har takboard och är extremt nöjd. Valde det dels för kostnaden, men kanske framförallt för att det är diffusionsöppet så att inte fukt blir fångat under takpapp... har hittills aldrig sett möglig takboard, men däremot råspont med diverse påväxt av både det ena och det tredje.
  Att det inte skulle hålla huset stabilt är rent snicksnack...under stormarna i höstas, och vårt hus ligger högt belägt vid kusten..så rörde det sig inte en millimeter vad jag kunde märka.
   
 12. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Jag vill inte försöka råda. Jag har inte tillräcklig insikt hur det ser ut runtom i landet och hur de olika taken brukar fungera.
  Men jag vill bara säga att jag själv inte dissar sådana lösningar, men att man måste tänka till lite över var det fungerar och var det inte fungerar.

  Men huset ni tänker bygga har ju en helt inspekterbar vind, så ev problem ska inte hinna bli alltför stora innan dom uppmärksammas.
  För alla kryper väl upp på vinden minst 2 ggr per år, eller hur.

  edit: Tja, en liten del var ryggåstak, ser jag nu ...
   
  Redigerat 20 feb 2012 14:15
 13. A
  Medlem Nivå 3
  Du spikar ju 2"3 som läkt så att det skulle bli klent tror jag inte. Hur blir det med luftningen om de ska bukta? hur mycket ska de bukta? Hur blir det vid takfot och utsprång? Någon slags underspikning och låda? Hur mycket mer kostar det om du skulle ha råspont? Board fungerar säkert hur bra som helst men jag skulle ha tagit extrakostnaden och lagt råspont.
   
 14. J
  Medlem Nivå 5

  Bra frågor, som jag även frågar mig själv. Jag ska få få ritning snart från Hudikhus, men vad jag förstår så spikar man helt enkelt bara fast boarden på ovansidan av takstolarna som skarvas vid varje takstol, sedan får boarden "hänga" lite av egentyngd, så att det blir en liten dal mellan takstolarna. - That's it! Ovanpå boarden så spikas liggande läkt (dvs 2"x3" reglar) på takstolarna. Ingen stående underläkt, eftersom ev. vatten kan rinna under läkten i "dalen". Takläggningen blir ju onekligen enkel. Exakt hur det blir vid takfoten vet jag inte, ska kolla upp det.
   
  Redigerat 20 feb 2012 16:33
 15. J
  Medlem Nivå 5
  Jag hittade en superjättetrevlig blogg på nätet, som beskriver bygget av ett identiskt Hudikhus som vi planerar där man även har boardlösningen. Bloggen kanske inte visar så tydligt just boarden, men det ger en liten bild iallafall.

  http://gallery.me.com/marco.decarolis#100068/IMG_1541&bgcolor=black

  På slutet av galleri Nr.2, så ser man även hur boarden ser ut i innifrån, i vinden

  ( Om man klickar "back to album" så kan gå till valfri bild, även Galleri Nr.2 )
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: