Byggahus.se

Bestiga Kebnekaise

 1. fremax
  Husägare · Nivå 14
  Har tänkt att tillsammans med en god vän bestiga Sveriges högsta berg. Vi har ingen vidare erfarenhet av fjällen , men med lite sunt förnuft har vi tänkt att klara det.
  Har någon egna erfarenheter och tips?

  Med vänlig hälsning, fremax
   
 2. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Nu passade väl din signatur bättre än någonsin ... ;) :p
   
  • Laddar…
 3. PeterStrandberg
  Medlem Nivå 8
  Det är en dagstripp, träna i förväg och drick mycket vatten
   
 4. A
  Medlem · Nivå 19
  Det är bra att ha några dagar att välja på på plats. Jag valde fel dag så att det var molnigt och man såg ingenting från toppen. Det finns fler dagturer man kan göra från fjällstationen så man behöver inte gå sysslolös under reservdagarna.

  Det gäller att passa på medan sydtoppen är högst. Toppglaciären smälter lite mer för varje år så snart kommer nordtoppen att vara högst. Den är mycket svårare att bestiga.
   
 5. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Är du helt oerfaren av fjäll gå med en guidad tur, tror stf har.
   
 6. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
 7. svartöra
  Medlem · Nivå 11
  Tillstyrker STFs toppturer med guide även om de kostar en slant. Går man på egen hand brukar man gå den s.k. västra leden om man inte har tidigare erfarenhet. Den är längre och stenigare.

  En annan sak att tänka på är att man inte bör gå alltför sent på året eftersom toppglaciären då ofta är barsmält. Då blir det lite väl spännande.

  Om ni inte bara ska se Nikkaluokta - Kebnekaise och omgivningarna utan vill vandra lite, föreslår jag att ni börjar i Vakkotavare och därifrån följer Kungsleden till Kebnekaise.
   
 8. Thomas59
  Medlem Nivå 11
  Äh, du behöver varken träna eller dricka enorma mängder vatten. Det är en lugn promenad upp till toppen och tillbaks. Välj rätt tidpunkt på året bara och kolla vädret. Det är som sagt bra om det är lite sikt så du kan njuta av vyn över fjällen.

  Sensommar eller början på hösten är bra. Inte så mycket folk, fortfarande skönt väder och inga mygg.
   
 9. G
  Medlem · Nivå 7
  Västra leden är som att gå på en stor grushög. Inte svårt bara segt. Lite knäckande dock att leden helt plötsligt går ner i en dal så man tappar en massa höjdmeter ( över 100) som man då måste gå upp igen...
   
  • Laddar…
 10. Thomas59
  Medlem Nivå 11
  Västra leden är som att knata bort till 7-11. Och tillbaks.

  Passa på att skita på utedasset vid toppstugan. Utsikten är magisk.
   
 11. K
  Husägare · Nivå 13
  Nackdelen med västra leden är att det kan vara en del folk som går där, men de flesta med hyfsad kondis och vandringsvana klarar det.
  Östra leden är den led som guiderna går. Den är något kortare. Är man inte van bör man inte gå den eftersom den leden bland annat går över en glaciär. I sig inget farligt, men om vädret blir sämre riskerar man att komma utanför leden och då kan det bli farligt.
  Självklart vill man bestiga Kebnekaise när man är där, men en annan topp som är rolig är att gå upp på Tuolpagorni som ligger rakt söder om Kebnekaise. Det är ett vackert berg som är karaktäristisk med sin djupa kåsa. Rekommenderas starkt. Dessutom är det mindre folk där.
  För övrigt ett vackert berg!
  https://vildstjarna.files.wordpress.com/2013/11/img_0739_2.jpg
   
  Redigerat 1 maj 2015 23:06
 12. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Låter alltså som läge att avsätta ett par dar till för en sånt äventyr. :)
   
 13. K
  Husägare · Nivå 13
  Minst en vecka om man skall till Kebnekaise, gärna mer.
   
 14. C
  Medlem · Nivå 17
  Utan att kunna bedöma sanningshalten har jag hört att det troligen är sista chansen i år!
   
 15. fremax
  Husägare · Nivå 14
  Tack för alla inlägg ! Lite träning håller vi på med, löpning , vandring och traskar upp och ner på lokala pulkabacken ;)
  Vi kommer nog vara uppe i ca 7-10 dagar. Har en stuga i Boden som vi stannar och sover natt på. Karta över området är beställt.
  Fyll gärna på med tips!

  Med vänlig hälsning, fremax