Du ska väl ha myntasås till lamm. Kall mynta,limesås och coscous med lite torkade cocktailtomater. Bara som förslag.
 
Topp-tio bästa trådarna på Byggahus!
Huspriser upp-eller-ner framstår som en familjelivstråd jämfört med denna dräpartråd.
 
Redigerat:
Hemmakatten
Självklart platsar denna tråd på tio-i-topp-listan! :) Hur skall man orka bygga/renovera/fixa om man inte får njuta av lite god mat på sin (ny)byggda altan/uteplats?
 
Styrman skrev:
Alltså jag beundrar ert tålamod. 4,5 h rökning/grillning.
Allt finns ju på flaska. :)
Och vissa köper nyckelfärdigt...;)
Nästa steg är att mila kolen själv, grillade på sådan kol i våras, vilken glöd!!!
Nja, där går nog gränsen, men milad kol har jag faktiskt testat. Inte ett hår på underarmarna efter en vändning av grillbiten, rekomenderas nog mest för nötkött.
 
Kanonrecept ni gett, ger mycket inspiration till att modifiera framåt.
Finns det Baby Back Ribs gjorda på nöt, eller skall de vara gjorda på svin? Nu när galna ko sjukan gett sig av och numera kan man återigen köpa nöt med ben.
 
Baby back ribs är väl en annan typ av styckningsteknik? Denna ska normalt sett inte göras i Sverige. Det är därför vi får köra på sk kamben eller revbensspjäll (som jag tycker är sämre).
http://matforum.nu/index.php?topic=1532.0

Att grilla revben från ko har jag aldrig hört talas om.

En grillad gris är en bra gris. :)
 
Kamben är det som gäller, har som tur är lätt att få tag i dessa. Dock börjar priserna ticka iväg uppåt då efterfrågan ökat. En nödlösning kan vara ibland att har inte butiken kamben i disk men de har färdiggrillade i charken, be att få köpa dessa ogrillade, då får man deras kryddor som man kan låta varakvar eller torka bort, men det funkar.

Ang styckningsteknik så tror jag att kamben är det som används till Baby back ribs. Då jag varit i USA och betällt detta har de på alla ställen sett lika samma ut som våra kamben.
Min frånga om det fanns nöt också var för att där skriver de ".. from pork", men det kanske är deras variant på konsumentupplysning.
 
Hemmakatten
MIn hund har några gånger fått bitar av revbensspjäll från kalv. De är STORA, säkert minst 5 cm breda och minst ett par cm tjocka på mitten. Detta var som sagt kalv, så jag undrar verkligen hur stort ett vuxet nötdjurs revbensspäll är.
 
Revben från nöt är som Hemmakatten sa mycket bredare än revben från gris. Jag har aldrig sett dem säljas i sverige dock. Har sett dem på matsedlar i USA så de är nog inte dumma att grilla. Om man får tag på några vill säga. Hojta gärna till om ni vet mer.
 
Hemmakatten
Hör efter med nån gårdsbutik som har egen uppfödning och slaktar/styckar själva.
 
Botaniserade i grillhyllan på Willys och döm om min förvåning när jag hittade Entrecotribs. Revben från nöt. Tyvärr var de färdigmarinerade, men jag återkommer med domen när jag har provat dem. 79 kr kilot. Något ställe i Västervik som gör dem tydligen. Spännande.
 
Såg dem med, är skeptisk (till allt färdigmarinerat). Köpte dem inte.

Men nyfiken på utlåtande :-)
 
Rolig tråd!

Om man i all ödmjukhet får bidra med lite tips som har hjälpt mig att få schyssta ribs.


Hinnan på bensidan - ta bort det! Pilla med en grönsakskniv och dra med lite hushållspapper. Hjälper marindad och kryddning , samt att köttet upplevs mörare eftersom hinna inte försvinner helt i tillagningen.

Smeta senap på båda sidor innan kryddning - Låter helt galet men senapen öppnar porerna och låter kryddningen tränga in bättre. Hjälper även till att sluta porerna vid tillagningen. Köttet tar INGEN smak av senapen... man måste prova för att tro det...

Har man tålamod att köra ribsen länge så räcker det långt med en Dry Rub, sök exempelvis på Kansas City Dry Rub. Behövs inget penslande av såser om man inte vill få dit en extra kick på slutet.

För den som kör i en vanlig klotgrill - om det får plats så hjälper ett större kärl med vatten att hålla temperaturen nere. Funkar som droppskydd också. Sen har jag läst tips om att man kan ha äppeljuice istället för vatten och att det skall ta smak av ångorna men jag undrar om inte det försvinner i mängden...

För den som är RIKTIGT intresserad kommer ribs-pornografi här; http://www.amazingribs.com/tips_and_technique/meat_science.html

Jag köpte en smoker från Weber i våras och jag har aldrig fått till ribsen så bra så enkelt som det som kommer ur den efter 5 timmar.
 
Jag vet inte om någon har kört lite ribs det senaste, själv har jag blivit med den ultimata ribsgrillen för att fixa till glacen. En pjäs på ca 45kg som tar några säckar kol. Har testat och det är inga problem att köra för ca 50 pers.
 
  • WP_000440.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • WP_000441.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.